Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Δημόσια και δωρεάν ναυτική εκπαίδευση ζητούν ναυτεργατικά σωματεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντιδρούν στην ίδρυση ιδιωτικών σχολών επαγγελματικής κατάρτισης.

Την ανάκληση των τριών νομοθετημάτων (μιας υπουργική απόφασης, μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης και ενός Προεδρικού Διατάγματος) με τα οποία ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση και τη λειτουργία ιδιωτικών σχολών επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης στη χώρα μας και που είναι ακόμα σε δημόσια διαβούλευση, ζητούν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία.

Οι πανελλήνιες ενώσεις Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πληρωμάτων Μηχανής «Ο Στέφενσων», Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), σε επίστολή τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας και τους αρμόδιους φορείς, κάνουν λόγο για υποβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης με την ίδρυση ιδιωτικών σχολών, που στόχο έχει, όπως τονίζουν, την παραγωγή φθηνότερου εργατικού δυναμικού σύμφωνα με τις αξιώσεις των εφοπλιστών.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν ενιαία δημόσια και δωρεάν ναυτική εκπαίδευση, με ένταξή της στο φυσικό της φορέα, το υπουργείο Παιδείας, την κατάργηση της στρατιωτικής δομής των σχολών και αποκλεισμού συμμετοχής στα όργανα διοίκησης και εποπτείας τους των λιμενικών.



Ζητείται, επίσης, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού να ενταχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κατοχύρωση της αυτοτέλειάς τους, να υπάρξει επιμόρφωση των καθηγητών λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και μετεκπαίδευσης των ναυτεργατών με σύγχρονη βιβλιογραφία και δημιουργία τεχνικής βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα σχέδια Υπουργικών Αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων, που καθορίζουν τις Κανονιστικές Πράξεις για τη λειτουργία Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ), καταδικάζει σε ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή Μηχανικών του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού.

Καταγγέλλει, παράλληλα, ότι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα ειδικά σχολεία να υπολειτουργούν και να μην γίνονται (Engine Simulator - L.N.G.) καθώς και ειδικά μαθήματα από ναυτοδιδάσκαλους, επειδή οι όροι για πρόσληψη τους είναι απαγορευτικοί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.