Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αυτόματο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αισιοδοξία πως θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία μέσα στον επόμενο μήνα.

Σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το αυτόματο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ με το υπουργείο Οικονομικών να αισιοδοξεί πως θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης έχει δηλώσει πως το νέο σύστημα θα χρησιμοποιεί συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων κάποιες υποθέσεις θα πηγαίνουν για έλεγχο και κάποιες άλλες θα ξεκαθαρίζονται άμεσα και θα γίνεται η επιστροφή του φόρου.

Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει διορθωτικά μέτρα για άμεση βελτίωση του συστήματος είσπραξης του ΦΠΑ, αλλά και της επιστροφής του φόρου στους δικαιούχους.

Για τον ΦΠΑ οι ειδικοί του ΔΝΤ έχουν προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα εξής:

-Να εφαρμοστεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ, το οποίο θα βασίζεται στην ανάλυση κινδύνου.

-Να ανατεθεί σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών η αρμοδιότητα για τη συνολική παρακολούθηση των εισπράξεων του ΦΠΑ και για την ανάλυση τάσεων αναφορικά με τις εισπράξεις.

-Να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία για τον εντοπισμό της απάτης για την κλοπή ΦΠΑ.

-Να θεσπιστεί ένα ελάχιστο όριο για την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων. Η έκθεση επισημαίνει ότι ο μέσος όρος ορίου υπαγωγής σε ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα 25.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα η υπαγωγή σε ΦΠΑ των επαγγελματιών γίνεται από το πρώτο ευρώ εσόδων.

-Να υπάρξει ταχεία διαδικασία για τη διαγραφή «αγνοούμενων» εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.