Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Απέρριψε αίτημα ο ΟΗΕ για αποζημίωση σε θύματα χολέρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επικαλέστηκε τα «προνόμια και τις ασυλίες» που απολαμβάνει.

Ο ΟΗΕ απέρριψε χθες το αίτημα για καταβολή αποζημίωσης στα θύματα της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή, που σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς μεταδόθηκε από τους κυανόκρανους του Οργανισμού, επικαλούμενος «τα προνόμια και τις ασυλίες» που απολαμβάνει.

Η επιδημία χολέρας ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2010. Μέχρι σήμερα έχουν ασθενήσει 620.000 άνθρωποι και οι νεκροί ξεπερνούν τις 7.700, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ορισμένοι ειδικοί απέδωσαν τη μετάδοση της ασθένειας στους Νεπαλέζους κυανόκρανους του ΟΗΕ που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα.

Συνολικά 5.000 θύματα της χολέρας --ασθενείς ή οικογένειες των νεκρών-- ζητούν από τον Οργανισμό αποζημίωση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους ενάγοντες απαιτούν 100.000 δολάρια για κάθε νεκρό και 50.000 δολάρια για κάθε ασθενή.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι δήλωσε ωστόσο ότι ο Οργανισμός γνωστοποίησε στους εκπροσώπους των εναγόντων ότι το αίτημα δεν γίνεται δεκτό με βάση το άρθρο 29 της Σύμβασης για τα προνόμια και τις ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών, του 1946. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί για να τον ενημερώσει και να του επαναλάβει ότι ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τη χολέρα στην Αϊτή, πρόσθεσε.

Αντιδρώντας στην απόφαση, ένας από τους δικηγόρους των ασθενών, ο Μπράιαν Κονκάνον, είπε ότι σχεδιάζουν να προσφύγουν στα δικαστήρια της Αϊτής, της Νέας Υόρκης ή σε αυτά κάποιας ευρωπαϊκής χώρας, όπως το Βέλγιο ή η Ολλανδία, προκειμένου να δικαιωθούν.

Τον Ιούνιο του 2011 μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η χολέρα εισήχθη στην Αϊτή από τους Νεπαλέζους κυανόκρανους. Μια προηγούμενη έκθεση ανεξάρτητων ειδικών ενοχοποίησε για την επιδημία ένα στέλεχος του ιού από τη νότια Ασία, χωρίς όμως να στοχεύει ευθέως τους κυανόκρανους. Ο ΟΗΕ από την πλευρά του δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι φέρει ευθύνη, κρίνοντας ότι είναι αδύνατον να καθοριστεί η προέλευση της ασθένειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.