Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κινδυνεύουν από άσθμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο κίνδυνος αυξάνεται από τη χρήση χημικών.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας, δημόσιο ή ιδιωτικό, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία εντόπισε 18 επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα, ιδίως όσα χρησιμοποιούν χημικά υλικά καθαρισμού.

Οι αγρότες, οι κομμωτές και οι εργαζόμενοι στον εκτυπωτικό -τυπογραφικό κλάδο- επίσης ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ένας αγρότης αντιμετωπίζει τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσει άσθμα ως ενήλικος από ό,τι ένας υπάλληλος γραφείου.

Οι ερευνητές του Κέντρου Περιβάλλοντος και Υγείας του Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν περίπου 9.500 ανθρώπους άνω των 50 ετών, το 9% των οποίων εμφάνισε άσθμα μετά την ηλικία των 42 ετών (δηλαδή δεν το είχε από την παιδική ηλικία, όπως συμβαίνει συνήθως). Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μια στις έξι περιπτώσεις εκδήλωσης άσθματος σε ενήλικες (ποσοστό 16%) πρέπει να αποδοθεί στην επαγγελματική απασχόληση του ασθενούς, αναλογία μεγαλύτερη και από αυτήν που αποδίδεται στο κάπνισμα (μία στις εννέα περιπτώσεις).

Αρκετά είναι τα επαγγέλματα που ενοχοποιούνται για την πρόκληση άσθματος, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές. Από τα 18 σημαντικότερα, τα τέσσερα σχετίζονται με την καθαριότητα, ενώ άλλα τρία σχετίζονται επίσης με την έκθεση των εργαζομένων σε καθημερινή βάση σε χημικά προϊόντα καθαρισμού. Πέρα από τα υγρά και τα άλλα υλικά καθαρισμού, άλλες ουσίες στο περιβάλλον εργασίας που αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος, είναι το αλεύρι, τα ένζυμα, τα μέταλλα, καθώς και η παραγωγή υφασμάτων.

Όπως επισήμανε η Ρ. Γκος, «το επαγγελματικό άσθμα σε μεγάλο βαθμό δεν αναγνωρίζεται από τους εργοδότες ως πρόβλημα, αλλά ούτε από τους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες υγείας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.