Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ειδικός φόρος για τον ΕΟΠΥΥ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ενδεχόμενο της επιβολής ενός «πολύ μικρού ειδικού φόρου» για την Υγεία και ειδικότερα για τον ΕΟΠΥΥ, σε προϊόντα που βλάπτουν την υγεία, όπως είναι ο καπνός και τα αλκοολούχα ποτά εξετάζουν ο τομέας Δημόσιας Υγείας και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο ΑΜΠΕ η Γ. Γ. Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου.

Η κ. Παπανικολάου είπε ότι οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν πως οι καπνιστές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 65% συμφωνούν, εφόσον αυτή η αύξηση, θα δοθεί στον ΕΟΠΥΥ. «Πρέπει να έσοδα του ΕΟΠΥΥ να αυξηθούν, να διευρυνθεί η χρηματοδοτική του βάση μέσω ενός άλλου πόρου, που να έχει μια σταθερότητα των χρηματικών ροών».

Η Γενική Γραμματέας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν αποδίδονται άμεσα στον Οργανισμό αλλά μερικώς και καθυστερημένα, γιατί χρησιμοποιούνται από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ για την κάλυψη των αναγκών τους σε συντάξεις. Διορθωτική κίνηση στο ζήτημα, γίνεται με «την τελευταία νομοθετική παρέμβαση η οποία προβλέπει να γίνεται απευθείας η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Υγείας στον ΕΟΠΥΥ».

Άμεση λύση στο θέμα δεν υπάρχει, όπως επισήμανε η κ.Παπανικολάου λέγοντας χαρακτηριστικά : «Οι εταιρείες κατά κάποιο τρόπο εκβιάζουν στο να πάρουν τα χρήματα τα οποία τους οφείλονται. Είναι ένας τρόπος και αυτός. Λύση άμεση σε αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει».

«Είναι ένα άδικο μέτρο» η αναδρομική καταβολή της επιστροφής του 5% (rebate) από το τζίρο στον ΕΟΠΥΥ, που επιβάλλεται με το Μεσοπρόθεσμο στους φαρμακοποιούς υπογράμμισε, η κ. Παπανικολάου, λέγοντας ότι αυτό «το επέλεξε προφανώς η τρόικα. Στο αρχικό σχέδιο δεν υπήρχε, βγήκε μετά από παρέμβαση του υπουργού και στην συνέχεια ξαναεμφανίστηκε προφανώς μετά από τρομερή πίεση».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.