Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αυξάνονται τα κρούσματα εγκεφαλικών σε νεότερα άτομα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Τα εγκεφαλικά είναι συνηθισμένα στις μεγάλες ηλικίες, αλλά σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, όλο και περισσότερο νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Στην έρευνά τους που πραγματοποιήθηκε σε δύο αμερικανικές πολιτείες, οι επιστήμονες, τα συμπεράσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Νευρολογία» (Neurology), διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των εγκεφαλικών ανάμεσα σε ανθρώπους κάτω των 55 ετών διπλασιάστηκαν στο διάστημα 1993-2205.

Μεταξύ των λευκών ηλικίας 20 με 54 ετών, το ποσοστό αυξήθηκε από 26 εγκεφαλικά για κάθε 100.000 ανθρώπους σε 48 ανά 100.000. Ανάμεσα στους αφροαμερικανούς, το ποσοστό αυξήθηκε από 83 σε 128 ανά 100.000 ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι μπορούν μονάχα να δώσουν πιθανές ερμηνείες. Μία από αυτές είναι ότι οι γιατροί διαγιγνώσκουν συχνότερα τα εγκεφαλικά σε νέους ανθρώπους, τόσο χάρη στη νέα τεχνολογία απεικόνισης εγκεφάλου (μαγνητική τομογραφία) όσο και λόγω του ότι οι ίδιοι είναι περισσότερο προσεκτικοί και ενημερωμένοι.
«Ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Μπρετ Κισέλα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

«Με βεβαιότητα υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παραγόντων κινδύνου». Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση.

«Και αν τους αναπτύσσεις (τους παράγοντες) στην ηλικία των 20, τότε μπορεί και να υποστείς εγκεφαλικό σε μικρότερη ηλικία», προσθέτει ο ίδιος.

Ωστόσο, ερευνητής ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμφώνησε ότι την εμφάνιση εγκεφαλικού σε νεότερη ηλικία παίζουν ρόλο οι παράγοντες τόσο της καλύτερης διάγνωσης όσο και της πραγματικής αύξησης του κινδύνου.
«Σήμερα η μαγνητική τομογραφία μας επιτρέπει να εντοπίζουμε τα μικρότερα (σε έκταση) εγκεφαλικά», είπε ο Μίτσελ Σ.Β Έλκαϊντ του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος συνυπογράφει άρθρο που συνοδεύει την έρευνα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται συμπτώματα όπως θολή όραση, αδυναμία και μούδιασμα. Στο παρελθόν, όταν ένας σχετικά νέος άνθρωπος εμφάνιζε τα συμπτώματα αυτά, οι γιατροί δεν θα σκέφτονταν ότι πρόκειται για εγκεφαλικό, και μαγνητικές τομογραφίες δεν χρησιμοποιούνταν τη δεκαετία του '90.

Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις σχεδόν 5.900 ενηλίκων από το Οχάιο και το Κεντάκι, που υπέστησαν εγκεφαλικό για πρώτη φορά στο διάστημα 1993 - 2005. Κατά την περίοδο αυτή, ένα αυξημένο ποσοστό εγκεφαλικών -από 13% που ήταν το 1993 μέχρι σχεδόν 19% το 2005- αφορούσε άτομα ηλικίας 20 με 54 ετών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι συμμετέχοντες στην έρευνα προέρχονταν από μόνο δύο αμερικανικές πολιτείες, αλλά τόσο ο Κισέλα, όσο και ο Έλκαϊντ είπαν ότι τα ευρήματα της έρευνάς τους πιθανόν να αντανακλούν αυτό που συμβαίνει σε παναμερικανικό επίπεδο. Τον περασμένο χρόνο, κυβερνητική έρευνα κατέληξε σε παρεμφερή συμπεράσματα.

Η ομάδα του Κισέλα διαπίστωσε ότι την περίοδο 1993-1994, μόνο το 18% όλων των ασθενών που υπέστησαν εγκεφαλικό και συμμετείχαν στην έρευνα είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Μέχρι το 2005, το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει σε 58%.

«Αλλά αυτό πιθανόν δεν τα εξηγεί όλα», είπε ο Έλκαϊντ επισημαίνοντας ότι η χρήση ναρκωτικών μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκεφαλικό.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας και στα κρούσματα διαβήτη».
Ο Κισέλα είπε ότι τα ευρήματα των επιστημόνων υπογραμμίζουν πόσο σημαντικός είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής και ότι οι νεότεροι ενήλικες δεν θα πρέπει να θεωρούν εαυτούς «άτρωτους» και να επισκέπτονται τον γιατρό αν όντως αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

«Είναι μικρό το ποσοστό των νέων που παθαίνουν εγκεφαλικό, αλλά μπορεί να συμβεί», λέει ο Κισέλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.