Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Καθολικό ηλεκτρονικό φακέλωμα των φορολογουμένων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Θα συλλέγονται στοιχεία από δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Στοιχεία από δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως ΔΕΚΟ και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα συλλέγει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να προχωρεί σε διασταυρώσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Απόφαση του υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη ξεκαθαρίζει πως οι εξής φορείς υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος:

Τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων,

- τα χρηματοδοτικά ιδρύματα,

- οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα,

- η Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ),

- τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας,

- τα ιδιωτικά θεραπευτήρια,

- τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης,

- οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης,

- τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης,

- οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας,

- οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας,

- καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης.

Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ του σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου που προβλέπεται από τον νόμο.

Τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές τους εισφορές σε αυτά, καθώς και για τις προαιρετικές τους εισφορές (ΑΦΜ υπόχρεου ασφαλισμένου, ποσό εισφορών που κατέβαλε ο υπόχρεος ή ο εργοδότης του υπέρ αυτού, ημερολογιακό έτος είσπραξης, ΑΜΚΑ υπόχρεου ασφαλισμένου). Στην περίπτωση δε που οι ασφαλισμένοι των ταμείων αυτών είναι μισθωτοί, τα ταμεία θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ μόνο τα ποσά που αφορούν τις προαιρετικές εισφορές των ασφαλισμένων σε αυτά.

Ακόμη, στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστέλλονται και στοιχεία συναλλαγών καρτών πληρωμών εκδοτών εκτός Ελλάδος (τριψήφιος κωδικός τράπεζας, αριθμός κάρτας πληρωμών τράπεζας εκδότη που δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, πλήθος συναλλαγών καρτών που εκκαθαρίστηκαν, αξία συναλλαγών καρτών σε ευρώ που εκκαθαρίστηκαν, ανά μήνα για τα έτη 2010 και 2011, βάσει της ημερομηνίας συναλλαγής από την τράπεζα, κ.α.).

Η συχνότητα διαβίβασης όλων των λοιπών στοιχείων είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς».

Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης και όλα τα λοιπά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας (Πανεπιστήμια, Κολλέγια, Παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, Φροντιστήρια, Σχολές, Εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, Ι.Ι.Ε.Κ., κ.λπ.) με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές ανά ημερολογιακό έτος (ΑΦΜ υπόχρεου προς καταβολή, ονοματεπώνυμο υπόχρεου, ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και αμοιβών για πρόσθετες παροχές).

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Μαυραγάνη η ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών θα διατηρεί τα ως άνω στοιχεία για χρονικό διάστημα έξι ετών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.