Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Μαχαίρι σε όλα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Με ένα από τα πιο σκληρά πακέτα λιτότητας, που έχουν εφαρμοσθεί ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα, στις αποσκευές του, αλλά χωρίς τελικό κείμενο συμφωνίας με την τρόικα, μεταβαίνει στο Λουξεμβούργου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να συμμετάσχει στο συμβούλιο των υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης (eurogroup).

Ζητούμενο για τον τσάρο της οικονομίας είναι να λάβει μια θετική γνωμοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους έτσι ώστε στην συνέχεια, με την επιστροφή του στην Αθήνα, να οριστικοποιήσει το πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Κατά την τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικα, που έγινε το Σάββατο το μεσημέρι, σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά παραμένουν ανοικτές σημαντικές πτυχές της συμφωνίας.
Για να επιτευχθεί όμως η πρόοδος αυτή το οικονομικό επιτελείο υπαναχώρησε στις περισσότερες από τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών, αποδεχόμενο να βάλει βαθύτερα το μαχαίρι των περικοπών στις συντάξεις.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για το επόμενο έτος προωθούνται μέτρα 9 δισ. ευρώ (τα 8,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από την φορολογία). Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός στα μέτρα που έχουν ήδη κλειδώσει (αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, μείωση 30 ευρώ στις αγροτικές συντάξεις, κατάργηση των δώρων σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές στα εφάπαξ, απόλυση με την μορφή διαθεσιμότητας 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών και μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα) προστίθενται η κατάργηση των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ, η κατάργηση εποχικών επιδομάτων του ΟΑΕΔ και η επιβολή φόρου στους εφοπλιστές.

Παράλληλα, προωθείται η περικοπή στο άθροισμα των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) πάνω από τα 1.000 ευρώ, με συντελεστές υψηλότερους από αυτούς που αρχικά προβλέπονταν (2% έως 10%).

Για το 2014 αναμένεται να ληφθούν μέτρα 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την φορολογία (νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 35% καθώς και κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά). Το υπόλοιπο πακέτο για το 2014 θα συμπληρωθεί με περικοπές δαπανών υπουργείων και διαρθρωτικές παρεμβάσεις.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.