Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Άνθρακας ο θησαυρός με τους παιδικούς σταθμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Λιγότερες οι δωρεάν θέσεις.

Σε καθαρό εμπαιγμό εξελίσσεται όπως φαίνεται η υπόθεση με τις επιπλέον θέσεις στους παιδικούς σταθμούς για την κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Σύμφωνα με πρόταση που το υπουργείο αποστέλλει προς έγκριση προς την ΕΕΤΑΑ, το φορέα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, οι επιπρόσθετες θέσεις θα είναι τελικά 15.115 (και όχι 18.500) και από αυτές οι περισσότερες (το 76,06%) προορίζονται για την περιφέρεια Αττικής. Η σχετική απόφαση της ΕΕΤΑΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί αύριο, ωστόσο η επιλογή του υπουργείου φαίνεται ότι είναι τελική και δεσμευτική.

Αρχικά, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αιτήσεις των γονέων ξεπέρασαν τις 96.130 μόνο για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Από αυτές είχαν εγκριθεί οι 43.060, με αποτέλεσμα περίπου 53.000 παιδιά να μείνουν εκτός προγράμματος. Υπό την πίεση αυτή, το υπουργείο Εργασίας υποσχέθηκε αύξηση των θέσεων κατά 18.000, οι οποίες όμως – στην πρόταση που κατατίθεται- μειώθηκαν σε 15.115.

«Οι άστοχες ενέργειες του υπουργείου Εργασίας δυστυχώς συνεχίζονται, κάτι που μας αναγκάζει να προβούμε σε ανάλογες ενέργειες αντίδρασης», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης.

«Κάποιοι προτίμησαν να καταφύγουν σε λογιστική διαχείριση του θέματος, χάριν ίσως κάποιων πολιτικών ισορροπιών, αγνοώντας τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, όπως αυτές καταγράφηκαν από τις αιτήσεις των γονέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λογιστική εξίσωση των θέσεων -όπως αυτές τελικά διαμορφώθηκαν- μεταξύ περιφέρειας Αττικής και κεντρικής Μακεδονίας» προσθέτει.

Έτσι ενώ στην περιφέρεια Αττικής υποβλήθηκαν 22.309 αιτήσεις, τελικά διατίθενται 15.285 θέσεις (αρχικά είχαν εγκριθεί 3.790 και στη δεύτερη φάση εγκρίθηκαν άλλες 11.495), και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατίθενται συνολικά 15.581 θέσεις έναντι των 30.125 αιτήσεων (εκ των οποίων οι επιπρόσθετες είναι οι 2.875)».

Ο ίδιος επαναλαμβάνει την ανάγκη αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και αξιοποίησης των αναπορρόφητων κονδυλίων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι το όλο πρόγραμμα μπορεί να τιναχθεί στον αέρα λόγω των άστοχων αυτών χειρισμών.

«Με ορατό τον κίνδυνο να παραμείνουν αναπορρόφητα τεράστια κονδύλια, θα δικαιούμαστε να ζητήσουμε όχι μόνο πολιτικές αλλά και διοικητικές, ακόμη και ποινικές, ευθύνες για όλους αυτούς που κώφευαν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις, επισημάνσεις και προτάσεις μας. Οι χειρισμοί δείχνουν να κινούνται εκτός πλαισίου νομιμότητας όπως αυτοί ορίζονται από τους κανόνες του ευρωπαϊκού προγράμματος και του ανταγωνιστικού χαρακτήρα του, κάτι που τόνισα με ένταση σε όλες τις συσκέψεις και τις συνεδριάσεις. Εάν τελικά το πρόγραμμα τιναχθεί στον αέρα και επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην χώρα μας, θα πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο απέναντι στους χιλιάδες δοκιμαζόμενους γονείς όσο κι απέναντι στην πορεία της χώρας μας και να υποστούν τις συνέπειες», τονίζει χαρακτηριστικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.