Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

"Η αναπηρία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο φαινόμενα επαιτείας με άτομα που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων των ανθρώπων με αναπηρία, των γονέων και των κηδεμόνων τους και ζητούν χρήματα.

Το γεγονός αυτό περιήλθε στην αντίληψη του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «η αναπηρία δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση εμπορεύσιμο είδος ή μέσο και αιτία προσπορισμού χρημάτων».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του σωματείου τονίζει ότι: «Κανένας φορέας του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος δεν χρησιμοποιεί τέτοιες πρακτικές για την συγκέντρωση εσόδων.

Η επανεμφάνιση αυτών των «αρωγών και προστατών» των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, οι οποίοι είτε εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία ή ως «φίλοι» αυτών, πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και ακυρώνει τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος των τελευταίων δεκαετιών. Με τις ανωτέρω πρακτικές, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες αυτών φαίνονται ως ενδεείς, αξιολύπητοι, επαίτες.

Το σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνου καλεί όλους τους πολίτες της πόλης μας να μην ανταποκρίνονται σε προσεγγίσεις και πρακτικές όπως οι ανωτέρω και να διαφυλάξουν «το ευρώ των παιδιών τους» και την αξιοπρέπεια μας. Καλούμε τέλος, για άλλη μια φορά, την Ελληνική Πολιτεία να ενσκήψει επί του ζητήματος και να βάλει ένα τέλος σε φαινόμενα επαιτείας, παραχάραξης, εκμετάλλευσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, που μόνο αποτέλεσμα έχουν την διαπόμπευση μας και την ακύρωση όλων των αγώνων μας για αξιοπρεπή διαβίωση και ίσα δικαιώματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.