Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Kάθε χρόνο πεθαίνουν 1,6 εκατ. άνθρωποι από πνευμονιόκοκκο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ασπίδα προστασίας ο σωστός και έγκαιρος εμβολιασμός.

Ο σωστός και έγκαιρος εμβολιασμός αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου, καθώς σύμφωνα με στοιχεία φαρμακοοικονομικής μελέτης το 13-δύναμο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, που κυκλοφορεί στη χώρα μας από το 2010 μπορεί να μειώσει τη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσοκατά 93%.

«Οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο, που πλήττουν κυρίως βρέφη και παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών και άτομα ηλικίας άνω των 50-60 ετών, αποτελούν τις σημαντικότερες και συχνότερες λοιμώξεις. Μάλιστα έχουν σοβαρές συνέπειες στη μετέπειτα ζωή του παιδιού» επισήμανε ο καθηγητής παιδιατρικής λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροϊλίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του 30ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Παιδιατρικών Λοιμώξεων.

Παγκοσμίως η πνευμονιοκοκκική νόσος προκαλεί 1,6 εκατ. θανάτους ετησίως, αποτελώντας τη συχνότερη αιτία θανάτου, η οποία μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί την πιο κοινή αιτία βαριάς πνευμονίας σε παιδιά κάτω των 5 ετών και σε μεγαλύτερους των 50 ετών ενήλικες και είναι το πιο σημαντικό μικροβιακό αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι η πνευμονία, η οξεία μέση ωτίτιδα και η παραρρινοκολπίτιδα. Προκαλεί επίσης σοβαρές διεισδυτικές λοιμώξεις, όπως είναι η μικροβιαιμία, η πνευμονία με μικροβιαιμία και η μηνιγγίτιδα» ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτριος Καφετζής.

Αναφερόμενος στη σημασία του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου ο καθηγητής μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, Χουάν Πικάζο, επισήμανε ότι στην Ισπανία, λόγω του εμβολιασμού μειώθηκαν κατά 43% οι λοιμώξεις στα παιδιά κάτω των 2 ετών και κατά 33,6% στα παιδιά άνω των 15 ετών στο διάστημα 2007-2010.

Το 13-δυναμο εμβόλιο ενδείκνυται για την προστασία βρεφών και νηπίων, ηλικίας 6 εβδομάδων ως 5 ετών, από τη διεισδυτική νόσο, την πνευμονία και την οξεία μέση ωτίτιδα, που προκαλούνται από τους 13 ορότυπους, που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς Υγείας όλα τα παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών, που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό για τον πνευμονιόκοκκο με 7-δύναμο ή 10-δύναμο εμβόλιο, θα πρέπει να εμβολιασθούν με μια συμπληρωματική 5η δόση 13-δυνάμου εμβολίου προκειμένου να λάβουν την επιπλέον προστασία.

«Στην Ελλάδα η πλειονότητα των περιστατικών σε ηλικίες κάτω των 5 ετών προκαλείται από τους επιπλέον ορότυπους, που περιέχει το 13-δύναμο εμβόλιο με προεξάρχοντα τον ορότυπο 19Α.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς μηνιγγίτιδας της χώρας μας, το 2009 διαγνώστηκαν 23 περιπτώσεις πνευμονιοκοκκικής μηνιγγίτιδας σε ενήλικες άνω των 50 ετών, ενώ στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 4 ετών οι αντίστοιχες περιπτώσεις ήταν μόλις 8.

Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα πως η σωστή εφαρμογή του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού με το 7-δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο στα παιδιά κάτω των 5 ετών βοήθησε μέχρι τώρα σημαντικά στη μείωση της επίπτωσης της νόσου, ενώ η αντικατάστασή του με το νέο 13-δύναμο αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της τάξης του 93% έναντι του 6-40% που παρείχαν τα παλαιότερα εμβόλια», ανέφερε ο κ. Καφετζής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.