Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Απασχόληση των αναπήρων σε εργασία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Από το Μάϊο του 2010 ως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011, στην Εθνική Υπηρεσία απασχόλησης των Σέρβων πολιτών σε εργασία δηλώθηκαν 18,5 χιλιάδες άτομα με αναπηρία, από τα οποία δουλειά βρήκαν 5230 άτομα. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι οι ανάπηροι πολέμου βρίσκουν δουλειά πολύ δύσκολα, λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται και εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν με την υγεία τους. Για το θέμα γράφει η δημοσιογράφος Jelica Tapušković.

Επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λένε ότι στη Σερβία το 80 τοις εκατό από τις 700 χιλιάδες δηλωμένων αναπήρων παραμένουν άνεργοι, καθώς και ότι μόνο 1 τοις εκατό αυτών διαθέτουν πτυχίο Πανεπιστημίου. Επίσης αναφέρεται ότι το 70 τοις εκατό των αναπήρων ζουν σχεδόν στο όριο της φτώχειας, και μόνο 13 τοις εκατό συντηρούνται από τη δουλειά τους. Από τις 23 Μαϊου του 2010 στη Σερβία τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος που προβλέπει ότι οι εργοδότες στη χώρα έχουν την υποχρέωση να προσλάβουν και αναπήρους (σε αναλογία 50 προς 1, δηλαδή σε κάθε 50 εργαζόμενους πρέπει να προσληφθεί και ένας ανάπηρος), και, επίσης, προβλέπει τον προσδιορισμό ακριβούς αριθμού των αναπήρων που έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα για απόκτηση δουλειάς, την κατάσταση της υγείας τους και την ικανότητά τους για δουλειά. Επίσης, ο ίδιος Νόμος προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Υπηρεσία απασχόληση σε εργασία πρέπει να προσφέρουν στους εργοδότες διάφορα τονωτικά μέτρα, για να τους παροτρύνουν να προσλάβουν τους αναπήρους.

Όμως, όλα αυτά δεν είναι αρκετά, επειδή για να απασχοληθεί ένας ανάπηρος σε εργασία χρειάζονται πολλές άλλες προσαρμογές, και, επίσης, χρειάζεται η δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη εργασία τους. Η κυρία Aleksandra Sretenović, παράγοντας της Εθνικής Υπηρεσίας απασχόλησης των πολιτών της Σερβίας σε εργασία, λέει ότι άλλο ένα πρόβλημα αποτελούν οι προκαταλήψεις σε βάρος των αναπήρων, πράγμα που είναι τελείως απαράδεκτο, επειδή η μέχρι σήμερα εμπειρία έδειξε πως οι ανάπηροι μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους στον τόπο εργασίας τους εξ ίσου όπως και όλοι οι άλλοι. Τέλος, η ίδια λέει ότι για να απασχοληθούν οι ανάπηροι σε εργασία, αυτοί πρέπει να περάσουν και ένα είδος εκπαίδευσης για τη διατέλεση του έργους τους σε ορισμένες επιχειρήσεις, πράγμα που αποτελεί πρόσθετο πρόβλημα, επειδή πολλοί από τους αναπήρους δεν έχουν το ανάλογο επίπεδο των γνώσεων και της επαγγελματικής κατάρτισης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.