Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Σε Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης μετατρέπεται το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Κατάληψη στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου από μέλη του σωματείου ΑμεΑ, γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου και άλλους πολίτες.


Η υπαγωγή του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο νοσοκομείο είναι ο λόγος που αντιδρά το σωματείο, που θεωρεί ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος του και αλλάζουν οι σκοποί του Κέντρου. Επιπλέον θεωρούν αδύνατο να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τμήματα του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό που έχει το νοσοκομείο και που δεν θα είναι δυνατόν να ανταποκριθούν και στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

«Δεν υπάρχει ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ουσιαστικά κλείνει, γίνεται ένα τμήμα του νοσοκομείου. Τα άτομα με αναπηρία λοιπόν, περίπου 35 που εξυπηρετούνται από το Ρέθυμνο, μένουν χωρίς υπηρεσίες υποστήριξης», μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Δημήτρης Τσαχάκης.

«Το Νοσοκομείο δεν έχει προσωπικό να καλύψει τις δικές του ανάγκες, θα καλύψει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ;», αναρωτιέται ο ίδιος.
Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ βέβαια ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ, μέχρι που τον Οκτώβριο ψηφίστηκε ο νόμος που το εντάσσει στο ΕΣΥ και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.
«Να ξέρουν οι γονείς ότι από δω και πέρα θα πρέπει να πληρώνουν τις υπηρεσίες υποστήριξης των παιδιών τους αδρά στα ιδιωτικά κέντρα», τόνισε.
Επισήμανε, δε, ότι «ενώ όλες οι μονάδες κοινωνικής φροντίδας συγχωνεύτηκαν μεταξύ τους, τα 24 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ συγχωνεύτηκαν με νοσοκομεία. Είναι εντελώς ανόητο και παράλογο αυτό».

Ν. Ντακάκης: Αναβαθμίζεται το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ


Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, Νίκος Ντακάκης θεωρεί πως με την ένταξή του στο νοσοκομείο το κέντρο αναβαθμίζεται.
«Με τα σημερινά δεδομένα είμαστε σε δραματική κατάσταση. Αυτή τη στιγμή έχουμε 4 άτομα προσωπικό και θα ενισχυθούμε από το νοσοκομείο. Έχει πρόβλημα το νοσοκομείο, αλλά οπωσδήποτε θα ενισχυθούμε».

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αλλάζει τίποτα για τα άτομα με αναπηρία. Ό,τι υπηρεσίες είχαν, τις ίδιες θα έχουν και από την 1η Ιανουαρίου και μάλιστα αναβαθμισμένες.
«Η διαφορά είναι ότι το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με την έννοια που είχε μέχρι τώρα παίρνει και άλλες δομές, μετατρέπεται σε Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και δομές του νοσοκομείου θα στεγαστούν εδώ. Θα έχουμε και γιατρό που δεν είχαμε, θα οργανώσουμε το φυσικοθεραπευτήριο το μοναδικό στην Κρήτη με υδροθεραπεία», τόνισε ο κ. Ντακάκης.

Σε σχέση με τη συγχώνευσή του Κέντρου με το νοσοκομείο και όχι με το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων, ο ίδιος θεωρεί πως πρακτικά είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν λειτουργικά προβλήματα όταν η κοινή διοίκηση είναι στον ίδιο νομό από ότι σε διαφορετικούς.
«Αν παλεύαμε να μείνουμε με αυτονομία, τότε με τα προβλήματα που υπάρχουν, το ελλιπές προσωπικό, το «πάγωμα» των προσλήψεων δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ», λέει ο ίδιος, τονίζοντας ότι η λύση που επιλέχθηκε είναι η καλύτερη δυνατή και για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και για το νοσοκομείο.

Δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκη


Χαιρετισμό στην χθεσινή κινητοποίηση απεύθυνε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης.
«Χαιρετίζω τη σημερινή σας κινητοποίηση προκειμένου να δηλώσετε την αντίθεσή σας στην υπαγωγή του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και την ουσιαστική κατάργησή του.
Οι μνημονιακές πολιτικές της προηγούμενης αλλά και τωρινής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ έναν μόνο στόχο έχουν: την απόσυρση του κράτους από τις βασικές του υποχρεώσεις στον τομέα υγείας-πρόνοιας και την πλήρη απορρύθμιση του ήδη εγκαταλελειμμένου τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, οδηγώντας τα ΑμΕΑ σε σύγχρονους «Καιάδες» και στον αποκλεισμό τους από την κοινωνία αλλά και βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.
Ο αγώνας σας δεν είναι ένας αγώνας υπεράσπισης μόνο των δικών σας δικαιωμάτων αλλά ολόκληρης της κοινωνίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.