Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Δελτίο τύπου Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Την Τρίτη 23 Αυγούστου 2011 ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας, ιατρός κ. Βασίλειος Μπούρης συμμετείχε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α.) κατόπιν σχετικής Πρόσκλησης του Υφυπουργού κ. Μάρκου Μπόλαρη.

Στη συγκεκριμένη πολύωρη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Δ.Σ. όλων των Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ της χώρας (24). Στη συγκεκριμένη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γεν. Γραμματέας Πρόνοιας κ. Γεώργιος Κατριβάνος (Προεδρεύων) , ο έτερος Υφυπουργός Υ.Κ.Α κ. Τιμοσίδης κ.α.
Θέμα της σύσκεψης ήταν η συζήτηση για το Σχέδιο ανασυγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ) της χώρας.


Στη σύντομη παρουσίαση του επιτελούμενου έργου από τη Διοίκηση του Κέντρου που έγινε, με παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων αποδείχτηκε περίτρανα η σημαντικότητα του έργου που επιτελείται στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας. Αυτό το έργο κατατάσσει το Κέντρο από σκοπιάς απόδοσης και παραγωγικότητας – τηρουμένων των αναλογιών σε προσωπικό και πόρους- στα πέντε καλύτερα Κέντρα της επικράτειας.

Μάλιστα, σε συνθήκες «Μνημονίου» , «μεσοπρόθεσμου» , πρόσθετων μέτρων, προηγούμενων οφειλών, σοβαρών εκκρεμοτήτων κλπ, παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που με επιτυχία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Διοίκηση του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας καταφέρνει ακόμα και να αναβαθμίζει συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες χωρίς τυμπανοκρουσίες και αυτοπροβολές.

Παρατίθεται σύντομος πίνακας που φαίνονται τα ποσά προς σύγκριση των λειτουργικών δαπανών που αφορούν προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας σε ετήσια βάση (από Μάιο 2008 έως Μάιο 2011) .


ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΣΕ 12ΜΗΝΗ ΒΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ
ΔΑΠΑΝΕΣ (Ευρώ) ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Μάιος 2008 έως και
Μάιος 2009 85.180,99 Προηγούμενη Διοίκηση
Μάιος 2009 έως και
07 Μαΐου 2010 76.950,00 Προηγούμενη Διοίκηση
08-05-2010 έως και
Μάιος 2011 30.200 Σημερινή Διοίκηση

Από τον προαναφερόμενο πίνακα πιθανόν λύνονται απορίες για τα κριτήρια με τα οποία διαχειρίζεται η σημερινή Διοίκηση του Κέντρου τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου , ως οφείλει μέσα από διαφανείς διαδικασίες και τεκμηριωμένες ενέργειες και δράσεις . Άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δ.Σ. προσφέρει «άμισθα» τις υπηρεσίες του στο Κέντρο συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πόρων για κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου.
- … « Ως επιστήμονας (ιατρός καρδιολόγος) αλλά και άνθρωπος με κινητικά προβλήματα (ΑμεΑ) θεωρώ σπουδαία αποστολή με μεγάλες κοινωνικά προεκτάσεις να στηρίξω αυτή την κοινή προσπάθεια που εμπεριέχεται στη ρήση του Πρωθυπουργού «…ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε …» ιδιαίτερα μάλιστα σε ότι αφορά ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών , όπως οι ΑμεΑ , οι πάσχοντες που σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται στήριξη από δημόσιες προνοιακές δομές. Αυτό απαιτεί ένα σύγχρονο στρατηγικό σχεδιασμό και στοχευμένες δράσεις προσανατολισμένες στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ευπαθών κοινωνικά ομάδων και όχι την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών… Λύσεις του τύπου …άστο για αργότερα… όποτε ήθελε προκύψει… θα το δούμε στο μέλλον… κλπ είναι αναποτελεσματικές και πλέον επικίνδυνες».

Απ’ ό,τι έγινε αντιληπτό στη συγκεκριμένη σύσκεψη οι τρείς (3) κατ’ εξαίρεση οργανισμοί που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν για τρία (3) συγκεκριμένα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ (Ρεθύμνου, Καρδίτσας, Φθιώτιδας) δεν έδωσαν λύσεις σε σοβαρές εκκρεμότητες για την εύρυθμη λειτουργία τους . Οι οργανισμοί λειτουργίας τους, που αφορούν όλα τα Κέντρα πρέπει να είναι σύγχρονοι και να αντιμετωπίζουν πραγματικές ανάγκες, για την εύρυθμη λειτουργία αυτών των Κέντρων . Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι ενώ στα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ εξυπηρετούνται ασφαλισμένοι (ΑμεΑ και Μη) διαφόρων ταμείων μέχρι σήμερα καμία ασφαλιστική εισφορά δεν καταβάλλεται στα Κέντρα με αποτέλεσμα όλες αυτές οι δομές να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πέραν των άλλων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η ετήσια κρατική επιχορήγηση στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας φθάνει πλέον τα #40.000,00 Ευρώ#, ενώ για το 2011 λάβαμε το ποσό των 16.000,00 Ευρώ μόλις τον Ιούλιο. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, έχουν προστεθεί στα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου και οι κοινόχρηστες δαπάνες του φιλοξενούμενου Κέντρου Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ.) του Γ.Ν.Ναυπλίου…
Το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας κατάφερε να μείνει πιστό στο στρατηγικό σχεδιασμό που έθεσε η πρόσφατη Διοίκησή του καθώς και στον κεντρικό του στόχο που είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναπήρων αλλά και όλων των εξυπηρετούμενων του. Παρά τα απρόβλεπτα μεγάλα προβλήματα το Κέντρο κρατήθηκε «ανοικτό» χωρίς να διαταραχθούν τα θεραπευτικά προγράμματα . Απεναντίας εμπλουτίστηκαν οι δράσεις του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας με θεραπευτικά ,εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα αξιοποιώντας όλο το προσωπικό και τους εθελοντές του Κέντρου.
Οι εθελοντές του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας αξίζουν το δημόσιο έπαινο, διότι η σπουδαιότητα της αποστολής τους καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική τούτες τις κρίσιμες μέρες. Ο εθελοντισμός είναι κορυφαία εκδήλωση ανθρωπιάς και αλτρουισμού. Σήμερα το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας, ως δημόσια προνοιακή δομή του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ανήκει στην 6η Υ.ΠΕ, περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη αυτή τη στήριξη.
Εξάλλου, οι χορηγοί του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας αξίζουν τις δημόσιες ευχαριστίες, διότι με το υστέρημά τους συμβάλλουν στην κάλυψη μέρους των λειτουργικών δαπανών.
Αναγνωρίζοντας το Υπουργείο Υγείας (Υ.Υ.Κ.Α.) και η 6η Υ.ΠΕ τη μεγάλη προσπάθεια της Διοίκησης , των εργαζομένων και των εθελοντών του Κέντρου προχώρησε – σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης – σε έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για συμβάσεις «επικουρικού προσωπικού» σύμφωνα με τις ισχύουσα νομοθεσία ύψους #45.000,00 Ευρώ# προς το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας .
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συγκληθεί Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα καταγραφούν οι θέσεις της Διοίκησης του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας και θα παρθεί απόφαση-πρόταση για το Εθνικό σχέδιο συνένωσης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας (ΜΚΦ) σχετικά με το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Αργολίδας. Αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπιστούν σοβαρά χρόνια προβλήματα δυσλειτουργίας αυτών των 24 κέντρων της χώρας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αποστολή των Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ για υποστήριξη (θεραπευτική, εκπαιδευτική, ψυχοκοινωνική) ευαίσθητων κατηγοριών πολιτών (ενηλίκων και παιδιών) είναι σπουδαία . Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο η πρόταση ένταξης των έξι ΚΑΦΚΑ της χώρας στο ΕΣΥ -ως περιφερειακά νοσοκομεία αποκατάστασης- με κύριο ρόλο την υποστήριξη των νοσοκομείων της ευρύτερη περιοχής τους, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οι αναγκαίες τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου συνενώσεων των Μ.Κ.Φ. που είχαν προταθεί αρχικά από την επιτροπή του καθ. Λιαρόπουλου θα πρέπει να συμπεριλάβουν και το σχέδιο συνενώσεων για τα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ . Ήρθε η ώρα να καταργηθούν στεγανά παρελθόντων ετών μεταξύ Υγείας και Πρόνοιας. Αντί να αλληλοαποκλείει ο ένας πυλώνας τον άλλο - απαίτηση των πολιτών- είναι η αλληλοϋποστήριξή τους . Αν κινηθεί ο μελλοντικός σχεδιασμός των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας/πρόνοιας σε αυτή τη κατεύθυνση τότε θα υπάρχει η δυνατότητα αισιοδοξίας για τη βιωσιμότητα και τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.-

ΥΓ: Επισυνάπτονται 3 φωτογραφίες από τη συνάντηση στο ΥΥΚΑ.


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΜΠΟΥΡΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.