Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τελεσίγραφο μηδενικής ανοχής των κωφών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Η μεγαλύτερη και μαχητικότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ελλήνων κωφών τα τελευταία χρόνια.

«Άν δεν διασώσετε το πρόγραμμα διερμηνειών προωράμε σε κατάληψη του υπουργείου Υγείας».



Περίπου 500 κωφοί και βαρήκοοι από κάθε περιοχή του λεκανοπεδίου κατέκλυσαν τον εμπρόσθιο χώρο του υπουργείου Οικονομικών δια-δηλώνοντας την μηδενική ανοχή τους στην απόφαση “σφαγής” του πανελλαδικού προγράμματος διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Η Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου ήταν για την κοινότητα των Ελλήνων κωφών και βαρηκόων μια ξεχωριστή μέρα. Η απόφαση δραματικών περικοπών του προγράμματος διερμηνείας σημαίνει στην πράξη τον αποκλεισμό τους από πάμπολλες όψεις της κοινωνικής ζωής, άρα η κινητοποίηση που στο άψε σβήσε (εντός μόλις δύο εικοσιτετραώρων) ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Ομοσπονδία τους (ΟΜΚΕ) έπρεπε οπωσδήποτε να στεφθεί από επιτυχία. Τα κατάφεραν και με το παραπάνω. “Μού έκανε εντύπωση ότι ανάμεσα στους κινητοποιηθέντες ήταν και πάρα πολλοί κωφοί νέοι στην ηλικία που ουδέποτε είχαμε ξαναδεί σε κινητοποιήσεις της ομοσπονδίας” αποτιμά ο πρόεδρος της ΟΜΚΕ Κώστας Γαργάλης. Όπως αποδεικνύεται η αμφισβήτηση του αυτονόητου δικαιώματος στην επικοινωνία λειτούργησε ως πανίσχυρο κίνητρο ενεργοποίησης και των πλέον αποστασιοποιημένων από συλλογικές διεκδικήσεις . “Κατάλαβαν όλοι ότι η άσκηση των δικαιωμάτων σήμερα απαιτεί αγώνα” επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, “ενεργοποίηση και συσπείρωση ακόμα και για τα συνταγματικά αυτονόητα”.

Σε ότι αφορά την πολιτική αντίδραση: Το υπουργείο οικονομικών δια του γενικού γραμματέα δήλωσε σύμφωνο με την αναγκαιότητα βιώσιμης χρηματοδότησης του προγράμματος και επέρριψε την ευθύνη για την σφαγή αποκλειστικά στο υπουργείο υγείας. Μάλιστα δε ανελήφθη επιτόπια πρωτοβουλία αποστολής σχετικού μηνύματος στον γραμματέα του υπ. Υγείας Γ. Κατριβάνο. Δικαιολογημένα υποψιασμένη η “πορεία διαμαρτυρίας” των κωφών, δεν πείστηκε από τις προφορικές διαβεβαιώσεις και βάδισε μέχρι το υπουργείο Υγείας για να λάβει εχέγγυα. Εχέγγυα δεν δόθηκαν πέραν από τα τυπικά σε τέτοιες περιπτώσεις ψελλίσματα ότι “δεν είχαμε κατανοήει το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται, θα το επανεξετάσουμε”, συνοδευόμενα από δικαιολογίες του τύπου “νομίζαμε ότι στο πρόγραμμα μετέχουν μόνο δύο διερμηνείς σε όλη την Ελλάδα και όχι εβδομήντα όπως μαθαίνουμε από εσάς σήμερα!”

Στα παραπάνω “κωμικοτραγικά”, η ανταπάντηση των αποφασισμένων κωφών ήταν η επίδοση τελεσίγραφου: Είτε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα πιστωθεί το πρόγραμμα με τα περσινά κονδύλια που αποτελούν το ελάχιστο για την επιβίωσή του, είτε θα προχωρήσουμε σε κατάληψη διαρκείας του υπουργείου Υγείας. Μηδενική ανοχή, λοιπόν, κατά τα πρότυπα των καταληψιών του ΙΚΑ στις αρχές του φετινού Καλοκαιριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.