Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«Καλπάζει» η φυματίωση στην Ευρώπη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η αδιαφορία επέτρεψε την έξαρση λέει ο ΠΟΥ.

Κάποιες πολυανθεκτικές στα φάρμακα μορφές της φυματίωσης εξαπλώνονται με ανησυχητικό ρυθμό στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται ότι θα προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους, αν οι εθνικές υπηρεσίες υγείας δεν λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εγκαινιάζοντας ένα νέο περιφερειακό πρόγραμμα δράσης για τον καλύτερο εντοπισμό, διάγνωση και θεραπεία των κρουσμάτων της νόσου η οποία μεταδίδεται με τον αέρα, η διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη προειδοποίησε ότι η αδιαφορία επέτρεψε την έξαρση της φυματίωσης και αν η κρίση δεν αντιμετωπιστεί τώρα θα έχει τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος στο μέλλον.

«Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί. Η κατάσταση είναι δραματική» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο η Λουτσίτσα Ντιτίου, γραμματέας της πρωτοβουλίας «Συνεργασία Εξάλειψης της Φυματίωσης (Stop TB Partnership)».

Η φυματίωση είναι σήμερα πανδημία από την οποία κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Η φυματίωση προκαλείται από το βάκιλο του Κοχ, ο οποίος φέρει το όνομα του γιατρού που τον ανακάλυψε το 1882.

Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μολυσμένο από το βάκιλο, αλλά μόνο το 10% εκδηλώνει την ασθένεια. Τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός, απώλεια βάρους και επίμονος βήχας με φλέγματα ή αίμα. Εάν δε χορηγηθεί θεραπεία, η φυματίωση πάντα επιφέρει το θάνατο στον ασθενή μέσα σε δύο έως πέντε χρόνια.

Τα κρούσματα των πολυανθεκτικών στα φάρμακα μορφών της φυματίωσης εξαπλώνονται γοργά με περίπου 440.000 νέους ασθενείς κάθε χρόνο ανά τον κόσμο και συναντώνται σε 53 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

Εκεί σημειώνονται περισσότερα από 80.000 τέτοια κρούσματα κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα πέμπτο των συνολικών παγκόσμιων κρουσμάτων.

Τα ποσοστά είναι υψηλότερα στην ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, αλλά σε πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης και πολυανθεκτικών στα φάρμακα μορφών φυματίωσης.

Το Λονδίνο έχει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων φυματίωσης μεταξύ των πρωτευουσών δυτικοευρωπαϊκών χωρών με περίπου 3.500 νέα κρούσματα τον χρόνο εκ των οποίων το 2% της πολυανθεκτικής μορφής.

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει δύο ή και περισσότερα χρόνια κοστίζοντας 16.000 δολάρια μόνο για τα φάρμακα και μέχρι 200.000 με 300.000 δολάρια ανά ασθενή αν συμπεριληφθούν και τα έξοδα της απομόνωσης στο νοσοκομείο και άλλου είδους ιατρικής φροντίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.