Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αποζημίωση - μαμούθ για εργατικό ατύχημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αποζημίωση ύψους 500.000 ευρώ καλούνται να καταβάλουν κατασκευάστρια εταιρεία και πολιτικός μηχανικός σε 51χρονο οικοδόμο, επειδή από υπαιτιότητά τους υπέστη αναπηρία κατά 80% και κατέστη ανίκανος προς εργασία για όλη του τη ζωή.

Ο Αρειος Πάγος έκρινε ως αποκλειστικά υπεύθυνους και τους δύο για ατύχημα που υπέστη ο εργαζόμενος τον Μάιο του 2003, όταν έπεσε από ύψος 3,5 μ., επειδή στην οικοδομή δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Συγκεκριμένα, ο οικοδόμος έπεσε στον ακάλυπτο χώρο της διώροφης οικοδομής όπου εργαζόταν στην περιοχή του Αλίμου, τη στιγμή που προσπαθούσε να κατασκευάσει στην πρόσοψη του μπαλκονιού το πρέκι της μπαλκονόπορτας.

Υστερα από χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία πέντε μηνών στο ΚΑΤ εξήλθε με αναπηρικό καροτσάκι, καθώς είχε υποστεί ολική παραλυσία και κατέστη ισόβια ανίκανος για κάθε εργασία και με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.

Από το ΙΚΑ αρχικά έλαβε επίδομα παραπληγικού (μοναδικό εισόδημά του) και στη συνέχεια κρίθηκε από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ανάπηρος κατά 80%, ισόβια τελείως ανίκανος για κάθε εργασία και έλαβε τελικά σύνταξη 800 ευρώ μηνιαίως.
Το Εργατικό Τμήμα του ΑΠ, επικυρώνοντας απόφαση του Εφετείου Αθηνών, έκρινε (814/2011) ότι ο τραυματισμός του αποτελεί εργατικό ατύχημα, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, αφού «υπήρξε βίαιο και αιφνίδιο συμβάν γενόμενο κατά την εκτέλεση της εργασίας του, το οποίο οφείλεται σε αμέλεια της μηχανικού και της κατασκευαστικής εταιρείας» και απέρριψε τους ισχυρισμούς των τελευταίων ότι το ατύχημα οφείλεται σε άγνωστο λόγο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.