Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Περικοπές, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ στις 19/05/11 υπό την προεδρία του κ. Ρ. Σπυρόπουλου, πήρε μια απόφαση που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όσους έχουν αναπηρικές συντάξεις. Περιορίζει μέχρι και 50% τη χρηματοδότηση των αναπηρικών βοηθημάτων από το Ι.Κ.Α. Πρόκειται για μέτρο που, όπως και οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, οι νέες περικοπές στις συντάξεις αποβλέπουν στη μείωση των δαπανών για ασφάλιση χωρίς να υπολογίζουν τις ανάγκες των ανθρώπων και τα δικαιώματά τους.
Το Υπουργείο Απασχόλησης προχωρά από 1/9/11 σε εφαρμογή των νέων αυστηρών κριτηρίων που τέθηκαν και εισαγωγή νέων συστημάτων (επιτροπές) υπολογισμού του ύψους με σκοπό την επανεξέταση 350.000 αναπηρικών συντάξεων. Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), που θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πρόκειται να εξασφαλίσει ενιαία υγειονομική κρίση για τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου καθώς και των ανασφάλιστων.
Το σχέδιο της κυβέρνησης εκφράζεται πληρέστερα στη νέα εγκύκλιο περί αναπηρικών συντάξεων που υπογράφθηκε στις 31/05/11 και θα τεθεί, όπως αναφέραμε, σε ισχύ από Σεπτέμβρη. Παράληψη της κυβέρνησης, σημείωναν ειρωνικά συνδικαλιστές, με τη νέα εγκύκλιο περί αναπηρικών συντάξεων να δημοσιοποιήσει παράλληλα και μια άλλη «εγκύκλιο» που να παρουσιάζει όλες τις αλχημείες της, τους πλασματικούς πίνακες και τη μεθοδολογία της απόκρυψης που μηχανεύεται η κανονική στις εκτιμήσεις των συντάξεων. Εν κατακλείδι, το υπουργείο εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015 μέσω της ‘πρακτικής’ αυτής. Συνεπώς ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχει «αδικία» ή «κλεψιά» σε βάρος του κράτους (λόγος περί συντάξεων μαϊμού κ.τ.λ.) να τη δημιουργήσεις!
Η απάνθρωπη μεταχείριση τέτοιων θεμάτων, που χρήζουν κατ’ εξοχήν ηθικών φραγμών, σκιαγραφεί ίσως τη μακροπρόθεσμη πρακτική της κυβέρνησης του «πετσοκόμματος», με οδηγό τα μνημόνια, σε όλα τα πεδία. Η αναπηρία της σκέψης, όμως, χρήζει «βαριάς ιατρικής περίθαλψης» διότι μολύνει κάθε ηθική αξία, κάθε έννοια ανθρωπιάς. Τις ευθύνες συνεπώς των «διαχειριστών» περί «κακής διαχείρισης», που ευθύνονται και για την έλλειψη συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία, καλούνται να τις πληρώνουν και να τις ξαναπληρώνουν οι «ενοικιαστές», δηλαδή οι εργαζόμενοι, χωρίς να φέρουν καμιά ευθύνη. Αυτό, όμως, είναι έξω από κάθε νόμο και λογική.

Έρση Λαζελάρι


Πηγή: http://epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.