Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Πιο «φιλικά» προς ΑΜΕΑ τα πλοία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Περισσότερο «φιλικά» προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες γίνονται τα επιβατηγά πλοία. Με Προεδρικό Διάταγμα, που προώθησε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, καθορίζονται οι ελάχιστες παροχές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε επιβατηγό πλοίο.

Παράλληλα, ρυθμίζονται διάφορα θέματα για τις συνθήκες στους χώρους ενδιαίτησης (κλιματισμός, εξαερισμός κ.ά.), στα μαγειρεία, στα κυλικεία, στις καμπίνες αλλά και για τη μεταφορά κατοικίδιων ζώων.

Με τον νέο Κανονισμό καθορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι για κάθε επιβάτη για ταξίδια που ξεκινούν από απόσταση 80 μιλίων και ξεπερνούν τα 180 μίλια προβλέπεται χώρος ενός τετραγωνικού μέτρου τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Τα πλοία που πραγματοποιούν ταξίδια σε απόσταση μεγαλύτερη των 130 μιλίων υποχρεούνται να διαθέτουν κρεβάτια σε ποσοστό τουλάχιστον 2% του αριθμού των επιβατών που μπορούν να μεταφέρουν.

Ειδικά για τους επιβάτες με ειδικές ανάγκες πρέπει τα πλοία να έχουν τουλάχιστον μια δίκλινη καμπίνα, με ιδιαίτερο χώρο υγιεινής, εφόσον διαθέτουν άνω των δύο και μέχρι 20 κλίνες επιβατών.

Εάν οι κλίνες είναι παραπάνω, πρέπει να διατίθενται τουλάχιστον δύο καμπίνες. Ακόμα, εάν το μήκος του πλοίου ξεπερνάει τα 100 μέτρα πρέπει να διαθέτει ειδικό ασανσέρ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και να υπάρχουν δύο θέσεις κατάλληλες για χρήστες αμαξιδίων σε κάθε εστιατόριο.

Τέλος, για να διευκολύνεται η μεταφορά κατοικίδιων πρέπει τα πλοία που πραγματοποιούν μακρινά ταξίδια να έχουν ειδικά διαμορφωμένους απομονωμένους χώρους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.