Κυριακή 22 Μαΐου 2011

«Σταματήστε τις δίαιτες γιο-γιο»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Με το σύνθημα «Σταματήστε τις δίαιτες γιο-γιο» τιμάται η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Παχυσαρκία, στις 21η Μαΐου στη Γηραιά Ήπειρο, με στόχο να προτρέψει τα παχύσαρκα άτομα να εφαρμόσουν τις αλλαγές του τρόπου ζωής τους, οι οποίες είναι επιβεβλημένες, αλλά όχι αναγκαστικά ν’ ακολουθήσουν μια από τις νέες δίαιτες που είναι στη μόδα.

Κάποιος θεωρείται υπέρβαρος όταν ο δείκτης μάζας του σώματός του ξεπερνά το 25, παχύσαρκος όταν ξεπερνά το 30, ενώ ιδιαίτερα παχύσαρκος όταν ο δείκτης αγγίζει το 35.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα κρούσματα παχυσαρκίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε σχεδόν τριάντα χρόνια, παγκοσμίως. Η παχυσαρκία πλήττει 500 εκατομμύρια ενήλικες, περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ σε 1,46 δισεκατομμύριο ανέρχονται οι ενήλικες που ταλαιπωρούνται με παραπανίσια κιλά.

Στην Ευρώπη ένας στους δύο ενήλικες είναι υπέρβαρος και ένας στους έξι είναι παχύσαρκος.

Τα παραπανίσια κιλά είναι ένας σημαντικός παράγοντας επικινδυνότητας για τις καρδιαγγειακές νόσους, το διαβήτη και τον καρκίνο, ενώ φέρεται να αποτελούν αιτία για αρκετά εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι δίαιτες «ανθούν» ανά την υφήλιο, μεταξύ των οποίων η πιο δημοφιλής είναι η δίαιτα Ντουκάν που βασίζεται στην πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ωστόσο μια ανάλυση που διενήργησε σε 15 δίαιτες η γαλλική Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Υγείας και της Διατροφής (Anses) αποδεικνύει ότι πρόκειται για «επικίνδυνες μεθόδους» κυρίως όταν διακρίνονται από την έλλειψη ισορροπίας και ποικιλίας στους διατροφικούς συνδυασμούς που προτείνουν.

Αν μιλάμε για «δίαιτες γιο-γιο», στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι όταν σταματούν τη δίαιτά τους, ξαναπαίρνουν το αρχικό τους βάρος, ίσως και περισσότερο, υπογραμμίζεται στην έρευνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.