Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Όταν το κοχλιακό εμφύτευμα σπάει τον κόσμο της σιωπής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.




Συχνά αποκαλείται “βιονικό αυτί ” και όχι άδικα αφού χάρη στην δημιουργικότητα των μηχανικών και των ειδικών επιστημόνων, και ταυτόχρονα στην πρόοδο που έγινε στα μικροηλεκτρονικά, το κοχλιακό εμφύτευμα έγινε ο μόνος τρόπος αποκατάστασης της σοβαρής έως και ολικής κώφωσης. Αποτελεί την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια της ιατρικής επιστήμης για αποκατάστασης μιας αίσθησης που χάθηκε ή δεν υπήρξε ποτέ και  κατ’ επέκταση την σημαντική διευκόλυνση της προφορικής επικοινωνίας των κωφών ατόμων.


Της Νάντιας Φουντουλάκη*


Στις μέρες μας, αυτή η ιατρική τεχνική έγινε κλινική ρουτίνα και πολλές δεκάδες χιλιάδες ενηλίκων και παιδιών έχουν ωφεληθεί από αυτό.


Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια ηλεκτρονική συσκευή σχεδιασμένη για να παρέχει βελτιωμένη αντίληψη του ήχου και δυνατότητα καλύτερης κατανόησης της ομιλίας, σε παιδιά κι ενήλικες με σοβαρή ή βαρύτατη απώλεια ακοής, στους οποίους τα συμβατικά ακουστικά βαρηκοΐας προσφέρουν μικρά ως ανύπαρκτα οφέλη.


Το κοχλιακό εμφύτευμα υποκαθιστά τα κατεστραμμένα ή νεκρά τριχωτά κύτταρα του κοχλία και διεγείρει άμεσα το ηχητικό νεύρο. Το κοχλιακό εμφύτευμα περιλαμβάνει εξωτερικά τμήματα: τον επεξεργαστή ήχου και τον πομπό, που τοποθετούνται κι αφαιρούνται εύκολα. Έχει επίσης εσωτερικά τμήματα, που εμφυτεύονται με χειρουργική επέμβαση και είναι αόρατα.


Τα εξωτερικά τμήματα συλλαμβάνουν τους ήχους του περιβάλλοντος, την ομιλία, τη μουσική και τους επεξεργάζονται ώστε να μεταδοθούν στο εμφύτευμα. Το εμφύτευμα με τη σειρά του μεταδίδει τα σήματα στη δέσμη ηλεκτροδίων όπου τα επιμέρους ηλεκτρόδια τα στέλνουν στο ακουστικό νεύρο. Τα σήματα ταξιδεύουν από το ακουστικό νεύρο στον εγκέφαλο, όπου και γίνονται αντιληπτά ως ήχοι.


Το κοχλιακό εμφύτευμα μπορεί να είναι για πολλούς ένα μικρό «θαύμα», αλλά για να αποδώσει, όπως όλα τα ανθρώπινα θαύματα, θέλει επιμονή, υπομονή, αγάπη και συχνά πολλή δουλειά από πολλούς ανθρώπους.


Ο προεγχειρητικός ηλεκτρονικός έλεγχος και η  προεγχειρητική παρακολούθηση και προετοιμασία του υποψηφίου προς εμφύτευση από τον λογοθεραπευτή κρίνονται απαραίτητα και δημιουργούν την βάση για την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του κοχλιακού εμφυτεύματος. Χρειάζεται όμως τακτική μετεγχειρητική παρακολούθηση για ιατρικούς λόγους καθώς και για τις αναγκαίες ρυθμίσεις των καναλιών του εμφυτεύματος και τους ελέγχους της συσκευής. Επίσης ο έλεγχος της προόδου της ακουστικής αντίληψης και της ανάπτυξης της ομιλίας και του λόγου του εμφυτευθέντος έχει μεγάλη σημασία ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα και να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι και η εκπαιδευτική διαδικασία.


Η προσφορά καθώς και η συνεργασία ΩΡΛ γιατρού, εξειδικευμένου λογοθεραπευτή, ψυχολόγου, δασκάλου- ειδικού παιδαγωγού, ηλεκτρονικού και οικογένειας στην εκπαιδευτική αυτή διαδικασία, κρίνεται ιδιαιτέρως πολύτιμη.
Αν πιστεύετε ότι η κοχλιακή εμφύτευση θα ωφελήσει εσάς ή το παιδί σας, απευθυνθείτε στον ΩΡΛ γιατρό ή ακοολόγο σας. Αν χρειαστεί, θα σας παραπέμψουν σε ένα Κέντρο Κοχλιακής Εμφύτευσης, όπου μια ομάδα ειδικών θα αξιολογήσει με λεπτομερή εξέταση αν η κοχλιακή εμφύτευση μπορεί να σας ωφελήσει πραγματικά. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει  επικοινωνιακά και ψυχολογικά τεστ, λογοθεραπευτική αξιολόγηση, καθώς κι ακοολογικές και ιατρικές εξετάσεις.


*Η Νάντια Φουντουλάκη είναι Λογοθεραπεύτρια και  Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Ρύθμισης-Παρακολούθησης Κοχλιακών Εμφυτευμάτων Πανεπ. ΩΡΛ Κλινικής ΠΑΓΝΗ | Γραφείο: Κέντρο λόγου, ακοής & ομιλίας, Ηρώων Πολυτεχνείου 6 | Τηλ. 28210 – 54201




Πηγή: www.chaniamagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.