Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Πόσο θα μας επηρεάσει το ατύχημα στη Φουκουσίμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ανήσυχοι οι ειδικοί. Τηρούν στάση αναμονής



Πόσο θα μας επηρεάσει το ατύχημα στη Φουκουσίμα
Ιάπωνες ελέγχονται για ραδιενέργεια πριν απομακρυνθούν από την ευρύτερη περιοχή της έκρηξης

Αθήνα


Οι δυσάρεστες επιπτώσεις από το σεισμό στη βορειοανατολική Ιαπωνία, τον πέμπτο μεγαλύτερο σεισμό επάνω στη Γη από το 1900, συνεχίζονται. Τρεις τουλάχιστον πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη στιγμή στην επαρχία Φουκουσίμα δοκιμάζονται ανελέητα από τη φωτιά καθώς τα συστήματα ψύξης έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Ζητήσαμε από τον καθηγητή της Πυρηνικής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης κ. Κ. Παπαστεφάνου να μας δώσει τις εκτιμήσεις του για το συμβάν.

Ο κ. Παπαστεφάνου εξέφρασε συγκρατημένη ανησυχία σχετικά με το τι θα δούμε στη συνέχεια να συμβαίνει. Είχαμε, όπως λέει, καταστροφή των συστημάτων ψύξης από την ορμή του παλιρροϊκού κύματος που έφθασε τα δέκα μέτρα τη στιγμή της προσέγγισής του στις ιαπωνικές ακτές. Δηλαδή τα φράγματα εκεί δεν είχαν το απαραίτητο ύψος. Το χειρότερο όμως είναι πως πιστεύει ότι τώρα όλα μπορείς να τα περιμένεις. Με δεδομένο και ότι μέχρι στιγμής οι Ιάπωνες ακολουθούν την τακτική της πολύ φειδωλής παροχής πληροφοριών. Προφανώς διότι δεν θέλουν να προκληθεί πανικός αλλά τα νέα για τις καταστροφές έρχονται όλο και πιο πυκνά.

Στην ερώτηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον μάς είπε ότι αν και έχουμε και εδώ λίγες πληροφορίες για το ποια ραδιενεργά ισότοπα βρίσκονται στον αέρα λόγω της παλαιότητας του αντιδραστήρα που είναι κλειστού τύπου (σε αντίθεση με αυτόν του Τσερνόμπιλ που ήταν ανοικτού τύπου) πρέπει μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας να έχουν συσσωρευτεί πολλά άχρηστα ραδιενεργά κατάλοιπα και με τις εκρήξεις βρίσκονται στον αέρα πολλά ραδιοϊσότοπα. Από αυτά ακόμη και τα βραχύβια ευγενή αέρια ξένον και κρυπτόν μπορούν στη συνέχεια να δώσουν καίσιο και στρόντιο που είναι ραδιενεργά για πολλά χρόνια (Χρ. Ημιζωής 30 και 28 χρόνια). Η ραδιενέργεια των συντριμμάτων που παράγεται από μια πυρηνική έκρηξη μειώνεται κατά ένα παράγοντα περίπου 20 από την πρώτη ώρα μέχρι το τέλος της ημέρας.

Το ταξίδι του ραδιενεργού νέφους στον Ειρηνικό
Η ραδιενέργεια του νέφους διαχέεται με βάση το ύψος που θα φθάσουν τα αέρια και τα όσα στερεά θα συμπαρασυρθούν από αυτά και από το αν τα συντρίμμια πέφτουν κάτω στο έδαφος μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκρηξη. Αν λοιπόν όπως φοβούνται αυτή τη στιγμή μερικοί επιστήμονες φθάσουν τα αέρια σε ύψος τριών ή και τεσσάρων χιλιομέτρων επειδή προς την κατεύθυνση του Ειρηνικού δεν υπάρχει εμπόδιο το νέφος λόγω του ύψους του μπορεί να φθάσει μέχρι την Καλιφόρνια αλλά και να περάσει στον Ατλαντικό.

Την κατάσταση επιδείνωσε κατά την άποψη του κ. Παπαστεφάνου και η χρήση του νερού της θάλασσας για την κατάσβεση της φωτιάς. Διότι λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας το αλάτι διαβρώνει τους σωλήνες του συστήματος αλλά ακόμη και ατσάλι πάχους μέχρι και δέκα εκατοστών μπορεί να προσβληθεί στις συνθήκες που επικρατούν. Από τις υψηλές θερμοκρασίες στην καρδιά του αντιδραστήρα, όταν καταστραφεί το σύστημα ψύξης το νερό διασπάται σε οξυγόνο και υδρογόνο και δημιουργεί υπό άλλη αναλογία εκρηκτικό μείγμα. Αυτό θα προξενήσει με την έκρηξή του και πυρκαγιά με τη φωτιά να διαδίδεται στις γειτονικές μονάδες.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά λέγεται ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αν δεν δίδουν οι Ιάπωνες όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα κάθε λεπτό. Πάντως έχει αποκλεισθεί η ρίψη νερού από ελικόπτερα όπως γίνεται στις δασικές πυρκαγιές ενώ η απόσταση ασφαλείας από τα «θερμά σημεία» ανέβηκε ήδη από τα 20 στα 30 χιλιόμετρα ενώ ένα μια ομάδα από τους γιατρούς του κόσμου μένει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Τέλος κατά την άποψη του κ. Παπαστεφάνου τώρα θα εξεταστούν ξανά όλες οι τεχνολογίες και πολλές θα αναθεωρηθούν.


Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.