Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Εκατομμύρια Αμερικανοί κατά φαντασία καταθλιπτικοί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πάνω από το ένα τέταρτο των Αμερικανών που παίρνουν αντικαταθλιπτικά, τα παίρνουν χωρίς λόγο καθώς δεν έχει διαγνωστεί να πάσχουν ούτε από κατάθλιψη ούτε από αγχώδεις διαταραχές.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Τζίνα Παγκούρα, ψυχολόγος και φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μονιτόμπα του Καναδά, η άσκοπη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών στις ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται στις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών εκατομμύρια Αμερικανών χωρίς να έχουν κανένα όφελος

Η έρευνα βασίστηκε σε παλαιότερες ψυχιατρικές επιδημιολογικές έρευνες σε δείγμα 20.000 και άνω Αμερικανών ενηλίκων που είχαν δώσει συνεντεύξεις σε γιατρούς κατά την περίοδο 2001-2003.

Όπως προέκυψε από την επεξεργασία των δεδομένων αυτών, σχεδόν ένας στους δέκα συμμετέχοντες δήλωσαν ότι πήραν αντικαταθλιπτικά το προηγούμενο της συνέντευξης έτος. Από αυτούς, ένας στους τέσσερις όμως δεν είχε διαγνωστεί με κάποια από τις ψυχικές ασθένειες για τις οποίες χορηγούνται συνήθως τα χάπια αυτά.

Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας φαρμακευτικής αγοράς, IMS Health, τα αντικαταθλιπτικά είναι τα τέταρτα πιο «δημοφιλή» φάρμακα βάσει της συχνότητας που συνταγογραφούνται στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις τους μάλιστα σημείωσαν αύξηση κατά 3% το 2010 σε σχέση με το 2009 και άγγιξαν τα 9,9 δισ. δολάρια.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.