Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Εγκριση νέας θεραπείας του διαβητικού οιδήματος ωχράς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια νέα ένδειξη για την ουσία ρανιμπιζουμάμπη για τη θεραπεία ασθενών με οπτική βλάβη εξαιτίας διαβητικού οιδήματος ωχράς (ΔΟΩ), το οποίο αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης του πληθυσμού εργασιακής ηλικίας στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες.
Η τρέχουσα τυπική θεραπεία με laser έχει προσδώσει σταθεροποίηση της όρασης σε πολλούς ασθενείς, ωστόσο δεν έχει καταδείξει σημαντικά ποσοστά βελτίωσης στην όραση. Η χορήγηση της ουσίας είναι η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία που βελτιώνει σημαντικά τόσο την όραση όσο και την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την όραση ασθενών με οπτικές βλάβες λόγω διαβητικού οιδήματος ωχράς (ΔΟΩ).
«Οπως και στην περίπτωση της υγρής μορφής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ), το διαβητικό οίδημα ωχράς μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Παρ' όλο που η τύφλωση ως συνέπεια του διαβήτη επηρεάζει ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο, δεν παύει να είναι μία από τις πλέον επίφοβες επιπλοκές», δήλωσε ο Don Curran, πρόεδρος της AMD Alliance International. «Η οπτική βλάβη επηρεάζει τα πάντα, από τη διαχείριση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων έως την ικανότητα για εργασία - επομένως για τους περισσότερους ανθρώπους ερμηνεύεται ως απώλεια της ανεξαρτησίας».
«Στις κλινικές μελέτες, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ρανιμπιζουμάμπη άρχισαν να ανακτούν την όρασή τους κατά μέσο όρο 8 ημέρες μετά την πρώτη ένεση, ενώ η βελτίωση της όρασης διατηρήθηκε στον ένα χρόνο», ανέφερε η Gabriele Ε. Lang, καθηγήτρια στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Ουλμ στη Γερμανία. «Η βελτίωση της όρασης για πολλούς από αυτούς τους ασθενείς ήταν κλινικά σημαντική, υπό την έννοια ότι επανέκτησαν την ικανότητα να διενεργούν καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το να οδηγούν».
Σημειώνεται ότι σήμερα στη χώρα μας ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται σε πάνω από 700.000.
Η νέα θεραπεία προσφέρει μια εξ ολοκλήρου νέα φαρμακολογική προσέγγιση στη θεραπεία έναντι της τρέχουσας καθιερωμένης αγωγής για το ΔΟΩ, που περιλαμβάνει χρήση laser με στόχο να διακόψει την τριχοειδική διήθηση μειώνοντας το οίδημα. Η ουσία είναι ένα τμήμα αντισώματος που ενίεται στον οφθαλμό και δρα κατά του ανθρώπινου αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF), μια πρωτεΐνη που αυξάνει την αγγειακή διαπερατότητα, με συνέπεια τριχοειδική διήθηση και οίδημα ωχράς στους διαβητικούς.
Σήμερα η μέθοδος κυκλοφορεί σε περισσότερες από 85 χώρες για τη θεραπεία της υγρής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς. Παράλληλα υπόκειται σε συνεχή έλεγχο ασφαλείας μέσω μιας συστηματικά εφαρμοζόμενης διαδικασίας φαρμακοεπαγρύπνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.