Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Φωνάζεις στο παιδί; Οι 6 λόγοι που δεν πρέπει να το κάνεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

1. Δεσμευτείτε στο παιδί σας ότι θα χρησιμοποιείτε την κανονική σας φωνή, με μια γερή δόση σεβασμού και ηρεμίας. Πέστε στο παιδί την αλήθεια: μερικές φορές η συμπεριφορά του είναι κακή, άλλες φορές είχατε μια άσχημη μέρα στη δουλειά… Εξηγήστε στο παιδί ότι κι εσείς μαθαίνετε να είστε γονιός και κάνετε λάθη, αλλά βελτιώνεστε κάθε μέρα!

2. Συνειδητοποιήστε ότι η #1 δουλειά σας ως γονιός είναι να ελέγχετε τα δικά σας συναισθήματα. Με αυτό τον τρόπο διδάσκετε στο παιδί πώς να ελέγχει τα δικά του συναισθήματα και πώς να αντιδράει. Αν φωνάζετε, το παιδί μαθαίνει να φωνάζει. Αν δείχνετε ότι καταλαβαίνετε τη συναισθηματική του κατάσταση και την οπτική του γωνία, το παιδί θα μάθει να φέρεται αντίστοιχα.

3. Να θυμάστε ότι τα παιδιά φέρονται σαν παιδιά! Ακόμα και τα έξυπνα ή ώριμα παιδιά εξακολουθούν να έχουν ανώριμες εγκεφαλικές λειτουργίες και βρίσκονται στη διαδικασία εκμάθησης του πώς να εκφράζονται συναισθηματικά και πώς να φέρονται. Τεστάρουν τα όρια που θέτουν οι γονείς για να δουν μέχρι που τους παίρνει. Παίζουν παιχνίδια εξουσίας για να μάθουν να τη διαχειρίζονται. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μέχρι την ηλικία των 25 ετών ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου των παιδιών και εφήβων, δηλαδή το κέντρο της ωριμότητας εξακολουθεί να αναπτύσσεται! Αυτό σημαίνει ότι το παιδί δεν σκέφτεται ξεκάθαρα όταν είναι στεναχωρημένο και δε μπορεί να ελέγξει καλά τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του.

4. Μη κρατάτε «τεφτέρι» με όσα σας έκανε το παιδί. Αυτή η τακτική συμβαίνει όταν οι γονείς είναι κουρασμένοι ή ψυχικά εξουθενωμένοι και αρχίζουν να σημειώνουν νοερά τι κακό έχει κάνει το παιδί τους. Όταν μαζευτούν πολλές τέτοιες σταγόνες, όμως, το ποτήρι ξεχειλίζει και ο γονιός ξεσπάει! Έτσι, αν έχετε μια άσχημη μέρα ή τα νεύρα σας, δεχτείτε ότι αυτό είναι καθαρά δικό σας θέμα, σταματήστε τη γκρίνια και τις φωνές και κάντε ό,τι χρειάζεται για να νιώσετε καλά.

5. Δείξτε στο παιδί ότι κατανοείτε τα συναισθήματά του, ακόμα και όταν δε συμφωνείτε με τη συμπεριφορά του. Με αυτό τον τρόπο του διδάσκετε να αποδέχεται τα συναισθήματά του, που αποτελεί το πρώτο βήμα για να μάθει να τα διαχειρίζεται. Όταν τα παιδιά διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν να συγκρατούν και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους. Όταν οι γονείς δείχνουν στο παιδί ότι το κατανοούν, τότε δεν ‘πέφτει’ τόσο συχνά σε αρνητικά συναισθήματα.

6. Δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία του παιδιού. Διατηρήστε τη συναισθηματική σας σύνδεση με το παιδί, σεβαστείτε τη θέση του και βάλτε όρια αν χρειάζεται. Όταν το παιδί νιώθει ότι είστε με το μέρος του δέχεται καλύτερα τα όρια και συνεργάζεται ευκολότερα.

7. Όταν θυμώστε, ΣΤΟΠ. Κλείστε το στόμα σας. Πάρτε βαθιές ανάσες. Μείνετε ακίνητη σαν άγαλμα. Μην πάρετε αποφάσεις, μην απειλήσετε, μην ουρλιάξετε. Αν ξεκινήσατε να φωνάζετε, σταματήστε άμεσα!

8. Δώστε στον εαυτό σας τάιμ-άουτ. Απομακρυνθείτε από το πρόβλημα: βγείτε από το δωμάτιο ή την κατάσταση μέχρι να ηρεμήσετε και να έχετε τον έλεγχο του εαυτού σας. Μη ξεχνάτε ότι συχνά, κάτω από τον θυμό βρίσκονται κρυμμένα άλλα συναισθήματα: απογοήτευση, λύπη, ανησυχία, φόβος… Συνδεθείτε με αυτά τα κρυμμένα συναισθήματα, νιώστε τα χωρίς να κάνετε κάτι, και το συναισθηματικό τσουνάμι θα περάσει.

9. Βρείτε την εσωτερική σας σοφία. Ανακαλύψτε ένα ήρεμο σημείο εντός σας και φανταστείτε ότι ένας πνευματικός καθοδηγητής, ένας άγγελος, ή ένα αγαπημένο σας «σοφό» πρόσωπο σας καθοδηγεί σωστά στην αποστολή σας ως γονιό. Τι σας λέει; Τι σας συμβουλεύει; Τι προτείνει για να βοηθηθείτε; Τι μπορείτε να κάνετε εδώ και τώρα; Έρευνες δείχνουν ότι αυτή η στρατηγικήλειτουργεί!

10. Επικεντρωθείτε σε θετική δράση από αυτό το ήρεμο εσωτερικό σας σημείο. Αυτό σημαίνει ότι ίσως πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη για τη συμπεριφορά σας, ή να ζητήσετε από το παιδί σας να «πάμε πάλι από την αρχή» και να «ξαναπαίξετε» την κατάσταση σωστά, χωρίς φωνές και τσακωμούς. Επικεντρωθείτε στο να κάνετε το παιδί σας και τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα.

Τα κακά νέα: είναι χρονοβόρο, χρειάζεται μπόλικο αυτοέλεγχο και ακόμα περισσότερη εξάσκηση μέχρι να μην κάνετε λάθη. Μην τα παρατήσετε!

Τα καλά νέα: πραγματικά λειτουργεί! Αν ξεκινήσετε και εξασκήστε καθημερινά, θα δείτε ότι γίνεται όλο και ευκολότερο να σταματήσετε να φωνάζετε, χωρίς να ζορίζεστε!

Τα ακόμα καλύτερα νέα: το παιδί σας θα μεταμορφωθεί! η συμπεριφορά του θα αλλάξει, θα μάθει να έχει τον έλεγχο των συναισθημάτων του και των πράξεων του, θα συνεργάζεται περισσότερο και θα ακούει και θα επικοινωνεί καλύτερα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.