Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Τσέρνομπιλ: Η πόλη-φάντασμα τριάντα χρόνια μετά τον πυρηνικό εφιάλτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι οδήγησε στην τραγωδία του Τσέρνομπιλ


Το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία, και η τραγική στιγμή που ο πυρηνικός εφιάλτης έγινε πραγματικότητα σε ευρωπαϊκό έδαφος, κλείνει 30 χρόνια με την επέτειο του Τσέρνομπιλ.

Στη 1:23 μ.μ. τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 ο κόσμος βρισκόταν λίγα λεπτά πριν το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα.

Ο αντιδραστήρας 4 στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσέρνομπιλ στη Σοβιετική Ένωση εξερράγη.

Δείτε το βίντεο με την ιστορία του τραγικού δυστυχήματος που συνέβη σαν σήμερα, στις 26 Απριλίου του 1986.



--------------

Ο άνθρωπος που δεν εγκατέλειψε ποτέ το Τσέρνομπιλ

Η καθημερινότητα του 90χρονου που αρνείται πεισματικά να αφήσει το σπίτι του - Δείτε τις φωτογραφίες.

«Το μυστικό της μακροζωίας είναι να μην εγκαταλείπεις ποτέ τον τόπο σου», υποστηρίζει ο 90χρονος Ivan Shamyanok. Ακόμα κι αν το χωριό σου βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, όπου σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα της σύγχρονης ιστορίας...

Το 1986, μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, που σκόρπισε ραδιενέργεια στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, πάνω από 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν άλλη στέγη.

Ο Shamyanok παρέμεινε στο σπίτι του στο χωριό Tulgovichi, μαζί με την σύζυγό του η οποία δεν είναι πια στη ζωή, ενώ, όπως υποστηρίζει ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει εμφανίσει κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας αλλά και κάτι που ενδεχομένως να προέρχεται εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος. «Είμαι μια χαρά. Οι γιατροί που ήρθαν χθες με εξέτασαν και μου είπαν ότι είμαι μια χαρά» λέει ο ίδιος στην Daily Mail.

«Και η αδελφή μου ζούσε εδώ με τον άνδρα της. Αποφάσισαν να φύγουν και πέθαναν από το άγχος. Εγώ δεν αγχώνομαι. Τραγουδώ, κάνω βόλτες και παίρνω τα πράγματα χαλαρά όπως ζω», εξομολογείται ο 90χρονος παππούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος και μετά την καταστροφή συνέχισε να τρώει λαχανικά, φρούτα, γάλα και κρέας από τα ζώα που είχε, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όσο για το αν θα επιστρέψει ποτέ κανείς στο χωριό, λέει: «Όχι κανείς δεν θα επιστρέψει. Όσοι θα ήθελαν έχουν πια πεθάνει».

Ο Shamyanok ζει μια ήρεμη ζωή. Σηκώνεται στις 6 το πρωί, ανάβει τη σόμπα, ετοιμάζει το πρωινό του και στη συνέχεια φροντίζει τα γουρούνια και το σκύλο του.

Ένα φορτηγό με προμήθειες περνά κάθε εβδομάδα από το σπίτι του, ενώ τον περιποιείται η εγγονή του, που τον επισκέπτεται μία φορά την εβδομάδα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι χαίρει άκρας υγείας, παίρνει πού και πού φάρμακα και η μικρή του απόλαυση είναι ένα μικρό ποτήρι βότκα την ημέρα για την όρεξη.

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το Reuters...































--------------

Η πόλη-φάντασμα τριάντα χρόνια μετά τον πυρηνικό εφιάλτη


Ερειπωμένα κτίρια, ξεφλουδισμένοι τοίχοι και συντρίμμια - Δείτε τις φωτογραφίες.

Σάββατο 26 Απριλίου 1986. Περίπου 200 εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας του Τσέρνομπιλ, γίνονται μάρτυρες της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία, πριν την καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011. Η προγραμματισμένη εργασία για ένα πείραμα που αποσκοπούσε στον έλεγχο του συστήματος ασφαλείας προκάλεσε έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού που βρίσκεται στα εδάφη της Ουκρανίας. Αποτέλεσμα; Το όνομα του εργοστασίου να γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο συνώνυμο της πυρηνικής καταστροφής.

Αμέσως μετά το δυστύχημα σκοτώθηκαν 31 εργαζόμενοι στον σταθμό και μέλη των συνεργείων που κλήθηκαν για τη φωτιά. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, χιλιάδες έχουν υποκύψει σε ασθένειες που σχετίζονται με την έκθεση σε ραδιενέργεια - αλλά ο αριθμός τους, και το μέχρι που φτάνουν οι έμμεσες επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ, παραμένει και μάλλον θα παραμείνει για πάντα αντικείμενο διαφωνιών.

Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μόνιμα την περιοχή σε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων, αφήνοντας πίσω μία πόλη-φάντασμα.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν έχουν τραβηχτεί από τον φωτογράφο Paul Hill-Gibbins και δείχνουν ερειπωμένα σχολεία, κέντρα αναψυχής, εργοστάσια, νοσοκομεία αλλά και σπίτια.



Σε μία από τις φωτογραφίες φαίνεται μία έρημη τάξη. Τα βιβλία και τα μολύβια των παιδιών είναι ακόμα πάνω στα θρανία. Οι αναποδογυρισμένες καρέκλες και οι ξεφλουδισμένοι τοίχοι συνθέτουν την εικόνα της καταστροφής και της εγκατάλειψης.



Μία άλλη φωτογραφία δείχνει το γραφείο ενός δασκάλου. Βιβλία, μία μάσκα αερίου ακόμα κι ένα τετράδιο με τα ονόματα των παιδιών έχουν μείνει ανέπαφα από εκείνη τη μέρα.






















Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.