Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Στίγματα, οι πληγές του Ιησού σε ανθρώπινα σώματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θαύμα, απάτη ή ψυχοσωματικό φαινόμενο.

Τα στίγματα είναι τα σημάδια από τα πάθη του Χριστού κατά την διάρκεια της πορείας του προς το Γολγοθά αλλά και τη σταύρωσή του κατά τις ημέρες του Πάσχα. Είναι από τα πιο σπάνια και ανεξήγητα φαινόμενα που διαρκούν εδώ και αιώνες, ενώ υποτίθεται ότι εμφανίζονται σε λίγους ανθρώπους μετά από θερμή προσευχή. Οι πληγές του Χριστού από τη Σταύρωση, τα σημάδια του μαρτυρίου, υπενθυμίζουν τα πάθη του Χριστού και τον πόνο που ο ίδιος βίωσε πάνω στο σταυρό.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι βιώνουν έναν δυσβάστακτο πόνο στα χέρια και τα πόδια, δηλαδή στα σημεία εκείνα όπου ο Χριστός είχε τα καρφιά κατά τη Σταύρωσή Του. Άλλοι πάλι, εκτός από τον πόνο φέρουν και ουλές στο σώμα τους, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αιμορραγούν, στα ίδια σημεία όπου ο Ιησούς είχε τα σημάδια από τα καρφιά.

Κατά καιρούς δίνονται διάφορες ερμηνείες για το φαινόμενο των στιγμάτων. Άλλοι μιλούν για θαύμα που προκύπτει από μία υπερβάλλουσα θρησκευτικότητα, άλλοι για καλοστημένη απάτη και άλλοι για ψυχαναγκαστικά φαινόμενα του μυαλού.

Όπως και να έχει, οι παρακάτω άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους στιγματικούς. Πεπεισμένοι ότι βίωσαν το πόνο του Ιησού και ότι επελέγησαν για τον σκοπό αυτό, αφιέρωσαν τη ζωή τους υπέρ των αδυνάτων.

Ας δούμε τις ιστορίες τους και τα συμπεράσματα δικά σας...

Φραγκίσκος της Ασίζης

Ζωγραφιά του Αγίου Φραγκίσκου από εκκλησία στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης

Ο Φραγκίσκος της Ασίζης (1182 – 3 Οκτωβρίου 1226) είναι άγιος της Καθολικής εκκλησίας, ιδρυτής του Τάγματος των Φραγκισκανών. Κατά τη διάρκεια μιας αρρώστιας του είδε δύο όνειρα κι έτσι πήρε την απόφαση να αφιερωθεί στη φιλανθρωπία. Κήρυξε την ισότητα, την ειρήνη, την περιφρόνηση του πλούτου και την αγάπη προς όλα τα δημιουργήματα του Θεού. Κυκλοφορούσε ντυμένος με ένα χιτώνα, δεμένο στη μέση με ένα σκοινί.

Για τρία χρόνια αποσύρθηκε στην ησυχία της ασκητικής ζωής. Στις 14 του Σεπτέμβρη του 1224, την ημέρα της γιορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού είδε ένα όραμα: την εικόνα του σταυρωμένου Χριστού να κατεβαίνει από τον ουρανό. Όταν το όραμα έσβησε, εμφάνισε πάνω στο σώμα του τα στίγματα των πληγών του Ιησού από τα καρφιά του σταυρού και το τρύπημα της λόγχης. Ανακηρύχτηκε άγιος το 1228 και η μνήμη του τιμάται στις 4 Οκτωβρίου.

Ο ιταλός στιγματικός που έλεγε ότι έχανε μία κούπα αίμα τη μέρα



Ο ιταλός Πατέρας Πίος, υπήρξε από τους πιο γνωστούς στιγματικούς. Το όνομά του ήταν Francesco Forgione και σε ηλικία 15 ετών αποφάσισε να γίνει καπουτσίνος μοναχός.Έζησε τον 20ο αιώνα και έφερε για δεκαετίες στο σώμα του τις πληγές του Χριστού. Από την ηλικία των πέντε ετών είχε παραισθήσεις. Ισχυριζόταν πως έβλεπε τον Ιησού και την Παρθένο Μαρία ενώ πίστευε πως όλοι μπορούσαν να τους δουν.

Για πενήντα χρόνια, ο ίδιος υποστήριζε ότι έφερε στίγματα στα χέρια, στα πόδια και στα πλευρά τα οποία αιμορραγούσαν από το 1931 μέχρι και το θάνατό του το 1968 σε ηλικία 81 ετών. Μάλιστα ο ίδιος έλεγε ότι έχανε τόσο αίμα που αντιστοιχούσε σε μία κούπα τη μέρα. Ο ιστορικός Sergio Luzzatto τον αμφισβήτησε υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για κάποιο θαύμα αλλά για πληγές που δημιουργούσε ο ίδιος ο Πατέρας Πίος στον εαυτό του με οξύ.

Η πεποίθησή του περί απάτης στηριζόταν στο ότι είχε βρει έγγραφα στο Βατικανό ανάμεσα στα οποία ήταν και η παραγγελία μεγάλης ποσότητας από συγκεκριμένο οξύ. Ο Πατέρας Πίος προσευχόταν κάθε μέρα για να εξαφανιστούν τα σημάδια, όχι όμως και ο πόνος. Ωστόσο, τα σημάδια δεν εξαφανίστηκαν, αντιθέτως υπήρχαν στο σώμα του μέχρι και την ημέρα που πέθανε το 1968. Το 2002 ανακηρύχτηκε άγιος από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Η γυναίκα που ζούσε χωρίς φαγητό και νερό για 40 χρόνια



Ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στον αχυρώνα του θείου της, την άφησε σχεδόν παράλυτη. Από εκείνη τη μέρα η Therese Neumann είχε διάφορες αναποδιές ενώ έχασε και το φως της. Έτσι αποφάσισε να στραφεί στο Θεό. Εκείνος, όπως υποστήριζε η ίδια, εισάκουσε τις προσευχές της κι έτσι μία ωραία πρωία μπορούσε και πάλι να βλέπει ενώ είδε ένα όραμα ότι θα περπατήσει ξανά.

Το 1926 ήταν η πρώτη φορά που έκαναν την εμφάνισή τους και τα στίγματα αλλά αρχικά δεν μίλησε σε κανέναν για αυτά από φόβο. Τα επόμενα χρόνια οι πληγές χειροτέρευαν και τα οράματα γίνονταν πιο έντονα. Μάλιστα λέγεται πως δεν έτρωγε τίποτα άλλο παρά μόνο τη Θεία Κοινωνία για 40 χρόνια από το 1922 μέχρι και το 1962 όπου και πέθανε. Λέγεται, επίσης, πως δεν ήπιε νερό για μία μεγάλη χρονική περίοδο, ενώ περιέργως δεν εμφάνισε καμία ασθένεια.

Η γυναίκα που ζήτησε από το Θεό να της αποδείξει την ύπαρξή του



Τα χέρια της Ethel Chapman άρχισαν ξαφνικά να αιμορραγούν την Μεγάλη Παρασκευή και όσοι έγιναν μάρτυρες του φαινομένου είπαν ότι δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να τα έχει προκαλέσει η ίδια. Η Chapman ήταν παράλυτη από τη μέση και κάτω ενώ λόγω ενός προβλήματος υγείας ήταν ανήμπορη να κρατήσει τίποτα με τα χέρια της. Η ίδια μίλησε για τα οράματά της σε μια συνέντευξή της στο BBC το 1973

«Θυμάμαι μία μέρα να λέω “Θεέ μου δείξει μου με κάποιο τρόπο ότι υπάρχεις”. Τότε αισθάνθηκα σαν να ανεβαίνω στο σταυρό. Αισθάνθηκα πόνο στα χέρια και στα πόδια. Ένιωσα όλη την αγωνία και όλο τον πόνο που βίωσε ο Χριστός κατά τη Σταύρωση». Μετά από αυτό το περιστατικό η Chapman αφιέρωσε τη ζωή της σε όσους ζητούσαν τη βοήθειά της.

Λέξεις στα εβραϊκά στο σώμα μίας αναλφάβητης



H Natuzza Evolo δεν έμαθε ποτέ να διαβάζει και να γράφει. Αναγκάστηκε σε πολύ μικρή ηλικία να αναλάβει την φροντίδα των μικρότερων αδερφών της κι έτσι δεν πήγε ποτέ σχολείο. Το όνομά της έγινε γνωστό όταν άρχισαν να εμφανίζονται στο σώμα της εικόνες και λέξεις κατά τις ημέρες του Πάσχα ενώ η εμφάνισή τους συνοδευόταν και από αφόρητο πόνο. Μάλιστα κάποιες από τις λέξεις ήταν στα εβραϊκά ή στα αραμαϊκά.

Το γεγονός ότι η ίδια δεν ήξερε ούτε να γράφει ούτε να διαβάζει ούτε καν στα ιταλικά που ήταν η μητρική της γλώσσα, ενίσχυε την πεποίθηση ότι δεν θα μπορούσε να τις χάραζε εκείνη στο σώμα της. Τις επόμενες δεκαετίες πολλοί καθολικοί πήγαιναν σε εκείνη και της ζητούσαν συμβουλές ή ακόμα και να προσευχηθεί για τις ψυχές των συγγενών τους. Πέθανε το 2009.

Τα οράματα και το περίγραμμα από το στεφάνι με αγκάθια



Η Marie Rose Ferron έφερε όλες τις πληγές του Χριστού μαζί. Είχε οράματα από μικρή και σε ηλικία 6 ετών υποστήριξε ότι είδε το Χριστό πάνω στο σταυρό να την κοιτάει με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα μάτια του. Στην εφηβεία της, η Rose έμεινε ξαφνικά παράλυτη. Επίσης δεν μπορούσε να φάει τίποτα γιατί δεν μπορούσε να χωνέψει. Το 1927 εμφανίζονταν στα χέρια της πληγές σε εβδομαδιαία βάση. Η ίδια υποστήριζε ότι έφερε τα σημάδια του Χριστού στα χέρια, στα πόδια και στα πλευρά της ενώ στο κεφάλι της είχε το περίγραμμα από το στεφάνι με αγκάθια του Ιησού.

Τα στίγματα δεν έφυγαν ποτέ και έπινε μόνο υγρά εξαιτίας της δυσπεψίας της. Μία οικογενειακή της φίλη, η Diane Marshall, είχε πει: «Εφτά χρόνια πριν πεθάνει, η Rose ρωτούσε κλαίγοντας τον Ιησού πότε θα πεθάνει και εκείνος της είπε σε εφτά χρόνια. Σε εφτά χρόνια ακριβώς σε ηλικία 33 ετών εκείνη πέθανε ακριβώς στην ίδια ηλικία με Εκείνον».

Η «Υπηρέτης του Θεού» που «θυσιάστηκε» για το καλό του κόσμου



H Cora Evans από την Καλιφόρνια έφερε τα πρώτα της στίγματα το 1947. Η ίδια είχε πει: «Ξαφνικά αισθάνθηκα την αφοσίωση του Θεού για τα δημιουργήματά του μες την ψυχή μυ και ένιωσα έναν πόνο. Τότε είδα την τρομερή πληγή στο χέρι μου». Έχοντας οράματα από την ηλικία των τριών ετών, η Cora μιλούσε για τις επισκέψεις του Χριστού σε εκείνη. Μάλιστα, η ίδια έχει αναφέρει, ότι κάποια στιγμή έπεσε σε μία κατάσταση έκστασης και τότε ο Ιησούς της έδωσε της έδωσε τη δυνατότητα επιλογής: να «έρθει σπίτι μαζί Του» εξασφαλίζοντάς της την αιωνιότητα ή να συνεχίζει να ζει στη Γη για το καλό του κόσμου. Η Evans επέλεξε το δεύτερο.

Σύντομα, τα στίγματα έκαναν την εμφάνισή τους και στις δύο παλάμες της και ένα στεφάνι από αγκάθια εμφανίστηκε στο κεφάλι της. Πενήντα έξι χρόνια μετά το θάνατό της, η Εκκλησία την ανέδειξε «Υπηρέτη του Θεού».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.