Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Οι ΗΠΑ συζητούν το θέμα των αμβλώσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το καυτό θέμα των αμβλώσεων επιστρέφει σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σε μία εκρηκτική εκλογική συγκυρία και με φόντο το μπρα ντε φερ ανάμεσα στη ρεπουμπλικανική Γερουσία και το Λευκό Οίκο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης για τις γυναίκες ακροαματικής διαδικασίας το Ανώτατο Δικαστήριο, με κατ΄εξαίρεση οκταμελή, αντί της εννεαμελούς, σύνθεση, θα εξετασθεί η νομιμότητα των περιορισμών που θέτουν όλο και περισσότερες αμερικανικές πολιτείες στο δικαίωμα στην άμβλωση.

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι συνέπειες της απόφασης που αφορά το Τέξας θα υπερβούν τα σύνορα της πολιτείας.

Συγκεκριμένα οι οκτώ σοφοί θα εξετάσουν νόμο του 2013, που επιβάλλει στις κλινικές του Τέξας που πραγματοποιούν αμβλώσεις να διαθέτουν χειρουργικές εγκαταστάσεις νοσοκομειακού επιπέδου. Ο νόμος υποχρεώνει επίσης τους γιατρούς να διαθέτουν δικαίωμα εισαγωγής των ασθενών τους σε τοπικό νοσοκομείο. Οι συντάκτες του νόμου προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι περιορισμοί τίθενται στο όνομα της υγείας των γυναικών και ελαχιστοποίησης των κινδύνων υγείας.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση αντιτείνουν ότι αυτά τα επιχειρήματα δεν είναι παρά προσχήματα, αφού ο πραγματικός στόχος των ρεπουμπλικανών νομοθετών εντάσσεται σε τέσσερις δεκαετίες συνεχών επιθέσεων κατά της απόφασης «Roe v. Wade», της ιστορικής απόφασης του 1973 που νομιμοποίησε την άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην πραγματικότητα, ο δρακόντειος νόμος της πολιτείας του Τέξας προκάλεσε το κλείσιμο σε διάστημα δύο ετών δεκάδων ιατρικών κέντρων που πραγματοποιούσαν αμβλώσεις στο Τέξας. Σύμφωνα με την οργάνωση Whole Woman's Health , περί το 75% αυτών των κλινικών έχει κλείσει.

«Είμαι πολύ επιφυλακτική για τις δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην προστασία της υγείας των γυναικών. Θέτουν τεράστια εμπόδια σε κλινικές που πραγματοποιούσαν ήδη νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις», δηλώνει η Σέρι Κολμπ, καθηγήτρια του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Αμβλώσεις: Πιο μακριά, πιο ακριβά

Η στρατηγική ελαχιστοποίησης των κέντρων άμβλωσης και κατά συνέπεια, η αύξηση της απόστασής τους από τις γυναίκες, αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν την εργασία τους για πολλές ημέρες ή να εγκαταλείψουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις για να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις.

Σε πρόσφατη έρευνα, το ερευνητικό ινστιτούτο Texas Policy Evaluation Project αποκαλύπτει ότι ο νόμος της πολιτείας του Τέξας έχει προκαλέσει αύξηση του χρόνου αναμονής, του κόστους και έχει καταστήσει αδύνατον για ορισμένες γυναίκες να βρουν μία κλινική.

«Αυτή η υπόθεση είναι πραγματικά σημαντική σε εθνικό επίπεδο, διότι οι αντίπαλοι της άμβλωσης έχουν υιοθετήσει αντίστοιχους νόμους ή προσπαθούν να το κάνουν σε άλλες πολιτείες», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικευμένος στο θέμα δικηγόρος Μάικλ Ντελ.

Την περασμένη βδομάδα, δικαστήριο επικύρωσε αντίστοιχο νόμο στη Λουιζιάνα, που απειλεί με κλείσιμο τρία από τα τέσσερα κέντρα αμβλώσεων της πολιτείας αυτής.

Σύμφωνα με το Guttmacher Institute, οργανισμός έρευνας ευνοϊκός προς τις αμβλώσεις, οι έρευνες του οποίου αποτελούν σημείο αναφοράς, αμερικανικές πολιτείες έχουν υιοθετήσει, από το 2011 μέχρι το 2014, 231 νόμους που περιορίζουν την πρακτική των αμβλώσεων, τη στιγμή που ο αριθμός των πολιτειών που έχουν υιοθετήσει εχθρική στάση απέναντι στην άμβλωση έχει περάσει από 13 το 2000 στις 27 το 2014.

Η σημερινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πραγματοποιείται σε μία συγκυρία κρίσης, καθώς το δικαστήριο αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο για την αντικατάσταση του συντηρητικού δικαστή Αντονιν Σκαλία, που πέθανε τον περασμένο μήνα.

Η ανώτατη δικαστική αρχή των ΗΠΑ απαρτίζεται πλέον από τέσσερις συντηρητικούς και τέσσερις προοδευτικούς δικαστές. Σε περίπτωση ισοψηφίας, παραμένει αμετάβλητη η απόφαση του δικαστικού οργάνου της κατώτερης βαθμίδας και , κατά συνέπεια, οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί στο Τέξας και τη Λουιζιάνα επικυρώνονται.

Για μία ακόμη φορά λοιπόν, ο δικαστής Αντονι Κένεντι, ο πλέον μετριοπαθής από τους συντηρητικούς δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα βρεθεί στη θέση του διαιτητή σε ένα καυτό θέμα, που αποτελεί και θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών.

Εάν επικυρωθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο Τέξας, «θα κλείσουν περισσότερες κλινικές και θα ενισχυθεί η θέση των εχθρών της άμβλωσης», προειδοποιεί ο Μάικλ Ντελ.

Σύμφωνα με το Texas Policy Evaluation Project, δεν θα μείνουν πλέον παρά 10 κλινικές για 5,4 εκατομμύρια γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.