Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Η ανεξήγητη κατάθλιψη μπορεί να σημαίνει όγκο στο κεφάλι, προειδοποιούν οι ειδικοί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα άτομα άνω των 50 ετών που εκδηλώνουν ανεξήγητα συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία μάλιστα δεν υποχωρούν όταν ο πάσχων λαμβάνει θεραπεία, θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει καρκινικός όγκος στον εγκέφαλό τους.

Η σύσταση αυτή έρχεται έπειτα από ένα περιστατικό που καταγράφηκε στη Γαλλία, όπου μια 54χρονη γυναίκα εκδήλωνε συμπτώματα κατάθλιψης για διάστημα έξι μηνών και τελικά διαγνώσθηκε με όγκο στο κεφάλι.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, η γυναίκα δεν είχε ιστορικό κατάθλιψης και εμφάνισε αιφνιδίως απάθεια, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, έλλειψη ενέργειας, δυσκολίες συγκέντρωσης και προβλήματα στον ύπνο.

Οι γιατροί τής χορήγησαν αρχικά αγχολυτική φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο η ασθενής δεν φάνηκε να ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Η 54χρονη άρχισε να ταλαιπωρείται από αυτοκτονικές σκέψεις και έχασε κάθε ενδιαφέρον για δραστηριότητες που παλαιότερα απολάμβανε.

Εν τέλει, η εγκεφαλική απεικόνιση έδειξε ένα μεγάλου μεγέθους μηνιγγίωμα, το οποίο κάλυπτε τον αριστερό μετωπιαίο λοβό της ασθενούς. Το μηνιγγίωμα είναι ο συνηθέστερος τύπος καλοήθους όγκου.

Η ασθενής υποβλήθηκε επειγόντως σε χειρουργική επέμβαση και ανέρρωσε πλήρως. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα υποχώρησαν εντελώς σε διάστημα ενός μήνα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο προμετωπιαίος φλοιός συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη.

Αν και ο καρκινικός όγκος θεωρείται από τις σπανιότερες αιτίες της κατάθλιψης, οι γιατροί συνιστούν την προληπτική απεικόνιση για άτομα άνω των 50 ετών εάν ο ασθενής δεν έχει ιστορικό κατάθλιψης και δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.

Η περίπτωση της 54χρονης Γαλλίδας περιγράφεται αναλυτικά σε έκθεση που δημοσιεύεται στο BMJ Case Reports.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.