Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Ο ρόλος του διαδικτύου στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχεδόν όλα τα είδη μπορούν να αγοραστούν και να παραδοθούν ταχυδρομικά!

Το διαδίκτυο διαδραματίζει έναν αυξανόμενο ρόλο στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη, «προσφέροντας πιο ποικίλες επιλογές» στους αγοραστές και διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία τους, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά (OEDT) σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Σχεδόν όλα τα είδη παράνομων ναρκωτικών μπορούν σήμερα να αγοραστούν ηλεκτρονικά και να παραδοθούν με το ταχυδρομείο, χωρίς φυσική επαφή ανάμεσα στον αγοραστή και τον μεταπωλητή», σχολιάζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη καταναλώσει παράνομα ναρκωτικά, η καταφυγή στο διαδίκτυο παραμένει ακόμη περιορισμένη, αναφέρει το OEDT, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 σε 100.000 χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως, περίπου το 10% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι έχουν αγοράσει ναρκωτικά μέσω του διαδικτύου.

«Η ταχύτητα με την οποία οι αγορές ναρκωτικών μεταμορφώνονται χάρη στο Ίντερνετ» θέτει «μεγάλες προκλήσεις στις κατασταλτικές αρχές» που προσπαθούν να εντοπίσουν τις παραβάσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του λαθρεμπορίου ναρκωτικών «παραμένει σταθερά ριζωμένο στον φυσικό κόσμο, οι εικονικές αγορές σπρώχνουν πιο πέρα τα όρια του εφοδιασμού σε ναρκωτικά, προσφέροντας πιο ποικίλες επιλογές στους εν δυνάμει αγοραστές», λέει ο Αλέξις Γκούζντιλ, διευθυντής του OEDT.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διανομή «νόμιμων ουσιών που προκαλούν ευφορία» ή ουσιών που καλύπτονται από κάποια νομική ασάφεια γίνεται ανοικτά στο «ορατό web», προσβάσιμο μέσω των κοινών μηχανών αναζήτησης.

Στην Ευρώπη, περίπου 650 ιστοσελίδες επιτρέπουν έτσι την αγορά νέων ψυχοδραστικών ουσιών (NSP), ουσιών που προκαλούν ευφορία οι οποίες παρουσιάζονται συχνά ως υποκατάστατα υπαρχόντων παράνομων ναρκωτικών, αλλά προκαλούν μερικές φορές τον θάνατο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του OEDT για το 2015.

Η πλειονότητα των ηλεκτρονικών πωλήσεων παράνομων ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, διεξάγονται ωστόσο στο «αθέατο Web» στο οποίο η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη, καθώς προστατεύεται από από κρυπτογραφικό λογισμικό.

Σε πλήρη ανάπτυξη «οι ηλεκτρονικές αγορές ναρκωτικών είναι πιθανό εν καιρώ να φέρουν τέτοιες αλλαγές στο λαθρεμπόριο αυτών των ουσιών με τον ίδιο τρόπο που το eBay, το Amazon και το PayPal έχουν φέρει τα πάνω κάτω στο λιανικό εμπόριο», καταλήγει ο Γκούζντιλ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.