Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ο άνδρας που επιβίωσε με μεταλλική ράβδο μέσα στο κρανίο του

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η απίστευτη φωτογραφία και μια παρόμοια ιστορία από το παρελθόν.

Σε θαύμα αποδίδεται η επιβίωση του εικονιζόμενου Mohammad Guddu, Ινδού εργάτη, ο οποίος ζει παρότι μία μεταλλική ράβδος τον χτύπησε με τόση ορμή στο κεφάλι που διαπέρασε το κρανίο του.

Ο 24χρονος ανακάτευε το τσιμέντο σε οικοδομή στη Βομβάη της Ινδίας, όταν η ράβδος έπεσε από κάποιον όροφο της οικοδομής και έπεσε στο κεφάλι του. Ήταν τόση η ορμή της που διαπέρασε το κρανίο του.

Στις σοκαριστικές φωτογραφίες φαίνεται ο 24χρονος με τη ράβδο στο κεφάλι ενώ οι ακτινογραφίες κατέγραψαν την έκταση του τραύματος.



Οι γιατροί άνοιξαν το κρανίο του για να αφαιρέσουν τη μεταλλική ράβδο κατά τη διάρκεια επέμβασης που διήρκεσε πέντε ώρες.

Σύμφωνα με τη Daily Mail ο Guddu βρίσκεται εκτός κινδύνου και ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία, παρότι το αριστερό μέρος του σώματός του έχει παραλύσει.



Οι γιατροί εκτιμούν πως θα αναρρώσει πλήρως στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών.

«Είναι πραγματικά θαύμα που επιβίωσε μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό», τόνισε ο Δρ. Batuk Diyora, ο νευροχειρουργός που ήταν επικεφαλής στην επέμβαση. «Τον έσωσε το σημείο του τραυματισμού του, η περιοχή που επλήγη δεν αφορά ξεκάθαρα γνωστικές, κινητικές ή αισθητικές λειτουργίες και η ράβδος δεν τραυμάτισε τις ζωτικές αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στον εγκέφαλο».

Ο 24χρονος θα μείνει στο νοσοκομείο τουλάχιστον για άλλες δύο εβδομάδες.



Έκπληκτοι με την επιβίωσή του είναι και οι συνάδελφοί του στη δουλειά που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του ατυχήματος. «Είχε έρθει στη δουλειά μόλις πριν από 15 ημέρες. Εκείνη την ημέρα ακούσαμε ξαφνικά τις κραυγές του. Όταν φτάσαμε δίπλα του δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως είχε μια ράβδο μέσα στο κεφάλι του αλλά είχε τις αισθήσεις του και μας ζητούσε να τον βοηθήσουμε», περιέγραψαν.
Μια ιστορία από το παρελθόν

Το περιστατικό αυτό στην Ινδία θυμίζει μια παρόμοια ιστορία που ανέδειξε τον πιο διάσημο ασθενή της νευροεπιστήμης, τον Phineas Gage,ο τραυματισμός του οποίου γέννησε τις πρώτες απόψεις για το ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου σχετίζονται περισσότερο με την προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης μας.

Ήταν το 1848 και ο 25χρονος εργαζόταν σε κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στη Νέα Αγγλία. Επέβλεπε το συνεργείο ανατινάξεων και οι εργοδότες του τον περιέγραφαν ως ικανό, αποτελεσματικό, έξυπνο, συνεπή στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Από ένα λάθος στη διαδικασία της ανατίναξης προκλήθηκε έκρηξη ενώ ο Gage δεν είχε προλάβει να απομακρυνθεί με αποτέλεσμα μια βέργα να διαπεράσει το κρανίο του μπαίνοντας από το αριστερό του μάγουλο και βγαίνοντας από την κορυφή του κεφαλιού του. Η δύναμή της ήταν τόση που προσγειώθηκε πολλά μέτρα μακριά αλλά ο Gage, που έπεσε κάτω από την πρόσκρουση, σηκώθηκε αμέσως κι άρχισε να μιλά. Παρά το φοβερό του τραύμα είχε τις αισθήσεις του και πήγε στην πόλη να τον δει γιατρός.

Έκπληκτος με αυτό που αντίκριζε ο γιατρός επιβεβαίωσε πως η πνευματική διαύγειά του ήταν άρτια και το μόνο που είχε πάθει ήταν τύφλωση στο αριστερό μάτι κι έτσι του έκλεισε την πληγή για να αποφύγει τη μόλυνση.

Όταν ο πυρετός υποχώρησε και η πληγή στο κεφάλι του επουλώθηκε, φάνηκε πως ο Gage δεν την είχε γλιτώσει εντελώς αλώβητος: είχε αλλάξει η προσωπικότητά του. Όπως γράφει ο Δρ. Antonio Damasio «το σώμα του Gage μπορεί να ήταν ζωντανό, αλλά πλέον το κατοικούσε ένα νέο πνεύμα». Είχε γίνει ευερέθιστος, έβριζε χυδαία, αδιαφορούσε για τους συναδέλφους του. Δεν ήταν πια συνεπής και υπεύθυνος αλλά τεμπέλης και επιπόλαιος κι έπαιρνε αυτοκαταστροφικές αποφάσεις. Πέθανε το 1861.

Το κρανίο του έγινε μουσειακό κομμάτι μετά τον θάνατό του μέχρι που 120 χρόνια αργότερα ο Damasio και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να εντοπίσουν ακριβώς ποιο σημείο στον εγκέφαλο είχε υποστεί ζημιά. Έφτιαξαν τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου και έκαναν προσομοιώσεις για να βρουν την πιο πιθανή τροχιά της σιδερένιας βέργας, βάσει των πληγών εισόδου και εξόδου που ποτέ δεν είχαν κλείσει πλήρως. Διαπίστωσαν πως είχε υποστεί βλάβη ο μεσοκοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός, το σημείο που πιστεύεται πως «συμμετέχει» ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Με κατεστραμμένο το μέρος αυτό, ο Gage δεν μπορούσε να κάνει σχέδια για το μέλλον, να τηρεί τους κοινωνικούς κανόνες, να επιλύει προβλήματα. Η μετάλλαξή του μετά το ατύχημα δεν ήταν αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής. Όπως χαρακτρηριστικά έγραψε ο Damasio «Μπορούμε να πούμε πως η ελεύθερη βούληση του Gage είχε υποστεί βλάβη».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.