Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Τhe Bamboo Project: Aμερικανικές οικογένειες υιοθετούν παιδιά με σύνδομο Down από την Κίνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όταν η Ντεζιρέ Γουάιτ, 38, εξέφρασε την επιθυμία να υιοθετήσει ένα παιδί με σύνδομο down από την Κίνα, της είπαν ότι τα συγκεκριμένα παιδιά δεν είναι διαθέσιμα γιατί θεωρείται ότι «δεν αξίζουν» για υιοθεσία.

Ωστόσο, χάρη στην επιμονή της και την απίστευτη σχέση που δημιούργησε με τον 5χρονο υιοθετημένο γιο της Ισαάκ, ένα αγόρι με σύνδρομο down από την Κίνα, κατόρθωσε να αλλάξει την εικόνα των άλλων για αυτά τα παιδιά και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Το αποτέλεσμα ήταν 200 παιδιά που θα παρέμεναν σε όλη τους τη ζωή σε ιδρύματα στην Κίνα να έχουν την ευκαιρία να βρουν την παντοντινή τους οικογένεια.

Η Γουάιτ, με καταγωγή από την Τακόμα της Ουάσινγκτον, επισημαίνει ότι ήθελε να υιοθετήσει ένα παιδί από τότε που ήταν έφηβη. Αργότερα συνειδητοποίησε ότι ήθελε ένα παιδί με σύνδρομο Down, όταν εργάζονταν σαν νοσοκόμα σε παιδιατρική κλινική και απέκτησε εμπειρία με τους μικρούς ασθενείς που πάσχουν από αυτό.

«Όταν πήρα την απόφαση να υιοθετήσω, ήξερα καλά ότι είχα τις ικανότητες και την εμπειρία να φροντίσω ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, καθώς και το ότι τα συγκεκριμένα παιδιά περιμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να βρουν την παντοντινή τους οικογένεια», επισημαίνει η Γουάιτ.



Στην προσπάθεια της να υιοθετήσει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες από την Κίνα, όπου τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να βρουν οικογένεια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, ήρθε σε επαφή με το Bethany Christian Services, έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1944 και παρέχει υπηρεσίες υιοθεσίας, αναδοχής και επανεγκατάστασης μεταναστών.

Η Ελίζαμπεθ Μακ Γκίνις, συντονίστρια προγράμματος του οργανισμού, εξηγεί ότι αν δεν υιοθετηθούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν λίγες επιλογές. Μερικά από αυτά θα ζήσουν όλη τους τη ζωή σε ιδρύματα ενώ κάποια είναι πιθανό να βρεθούν στους δρόμους.

Έξι μήνες μετά το αίτημα της η Γουάιτ γνώρισε τον Ισαάκ, που ήταν τότε 11 μηνών και ένα από τα πρώτα παιδιά με σύνδρομο Down που έλαβαν έγκριση υιοθεσίας από την Κίνα. Όπως τονίζει η ίδια, το γεγονός ότι η κίνηση αυτή ήταν αντίθετη στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας είχε μικρή σημασία για εκείνη. «Το μόνο που γνώριζα ήταν ότι ο γιος μου ήταν εκεί και εγώ ήμουν στην Αμερική και το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να καλύψω γρήγορα τη απόσταση αυτή». Εννέα μήνες μετά από την πρώτη φορά που είδε τη φωτογραφία του, το Νοέμβριο του 2011, η Γουάιτ ταξίδεψε στην επαρχία Guizhou της Νοτιοδυτικής Κίνας για να τον πάρει μαζί της.



Επειδή η υιοθεσία του Ισαάκ ήταν από τις πρώτες που αφορούσαν παιδί με σύνδρομο Down, η Γουάιτ ήταν υποχρεωμένη να δίνει τακτικά αναφορά στην Κίνα για την κατάσταση του μικρού. Ο Ισαάκ , ο οποίος σήμερα παρακολουθεί ειδικό σχολείο, έκανε μεγάλη πρόοδο με τη φροντίδα της μητέρας του και ως εκ τούτου το 2013 η Κινεζική κυβέρνηση έδωσε εγκρίσεις υιοθεσίας για 14 ακόμη παιδάκια με σύνδρομο.

Μέσα σε δύο χρόνια το ο οργανισμός Bethany Christian Services έχει βρει σπίτια σε παιδιά με σύνδρομο Down μέσω του προγράμματος που έχει δημιουργήσει με την ονομασία Bamboo Project. Οι οικογένειες που έχουν προχωρήσει σε υιοθεσίες έχουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, διοργανώνουν οικογενειακές συγκεντρώσεις και στηρίζουν την προσπάθεια του οργανισμού να βρει οικογένειες σε 40 ακόμη παιδιά μέσω του προγράμματος.



Όλοι μαζί μια οικογένεια

Ένα από τα 14 παιδάκια που έχουν υιοθετηθεί μέσω του Bamboo Project είναι η Έμι Γουάτσον. Το πιο πιθανό είναι να μην ήτανι σήμερα ζωντανή αν μία οικογένεια από τη Μινεσότα δεν είχε πουλήσει το σπίτι της για να χρηματοδοτήσει την υιοθεσία της. Ο Νταν και η Τζέσικα Γουάτσον ήθελαν πάντα να υιοθετήσουν. Έχουν δύο βιολογικά παιδιά και γνώριζαν ότι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν αποτελούν επιλογή για τις περισσότερες οικογένειες. Δεδομένου ότι η Τζέσικα είναι νοσοκόμα ένιωσαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση.

«Υπήρξαν στιγμές φόβου» αναφέρει η Τζέσικα, 33, για την πενταετή προσπάθεια της οικογένειας της να ολοκληρώσει ην υιοθεσία. «Ωστόσο, στο τέλος κάναμε αυτό το άλμα πίστης γιατί το να έχει οικογένεια ένα παιδί θα έπρεπε να αποτελεί βασικό του δικαίωμα.»

Οι Γουάτσον πίστεψαν τόσο πολύ σε αυτό ώστε πέρασαν πέντε χρόνια προσπαθώντας με θυσίες να εξοικονομήσουν τα χρήματα για την υιοθεσία, πουλώντας ακόμη και το σπίτι τους και νοικιάζοντας ένα μικρότερο.

Τον Ιανουάριο του 2014, η οικογένεια έμαθε για την 2 ετών Έμι και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο Νταν και η Τζέσικα πήγαν να τη συναντήσουν. Ταξίδεψαν με άλλες δύο οικογένειες του Bamboo Project, επισκέφτηκαν το ορφανοτροφείο και μόλις την είδαν έβαλαν τα κλάμματα. Ο Νταν έκανε την μικρή να γελάσει λίγα λεπτά από τη στιγμή που την πήρε αγκαλιά και τότε συνέβη κάτι αναπάντεχο.

«Μόλις την κρατήσαμε καταλάβαμε ότι είχε πρόβλημα υγείας. Καθώς την ταΐσαμε γάλα άκουγα το υγρό να κυλά μέσα στα πνευμόνια της» περιγράφει η Τζέσικα.

Αμέσως την πήραν μαζί τους και μόλις έφτασαν στις ΗΠΑ οι γιατροί ανακάλυψαν δύο τρύπες στην καρδιά της και μόνιμη βλάβη στα πνευμόνια. Οι Γουάτσον όχι μόνο δεν πτοήθηκαν από τις εξελίξεις αλλά ένοιωσαν ευλογημένοι που κατάφεραν να βρουν την μικρή τη σωστή στιγμή. Αν δεν την είχαν υιοθετήσει, ένα απλό κρύωμα θα μπορούσε να της στοιχίσει τη ζωή. Τώρα, μετά από αρκετές εγχειρήσεις και συνεχείς θεραπείες η κατάσταση υγείας της έχει βελτιωθεί.



Το Bamboo Project είχε επιτυχία και με άλλες οικογένειες στις ΗΠΑ. Οι Μπόστρομς από το Τένεσι επισημαίνουν ότι τα τρία μεγαλύτερα παιδιά τους λατρεύουν την 4χρονη Μίλυ, την οποία υιοθέτησαν τον Ιούλιο του 2014. Η μητέρα Ρεμπέκα, 32, αναφέρει ότι όταν την έφεραν στο σπίτι τα αδέλφια της ήταν τόσο ενθουσιασμένα που της έφεραν όλα τα παιχνίδια του σπιτιού. Δεκαπέντε μήνες αργότερα, η Μίλυ απολαμβάνει να είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας και να παίζει με τα αδέλφια της στον κήπο. Μάλιστα οι Μπόστρομς είναι τόσο ενθουσιασμένοι που σκοπεύουν να υιοθετήσουν ένα ακόμη παιδί με ειδικές ανάγκες το Μάρτιο.



Οι οικογένειες που τόλμησαν να εντάξουν στην οικογένεια τους ένα παιδί με σύνδρομο Down μοιράζονται με κάθε ευκαιρία την εμπειρία τους με άλλους ελπίζοντας να αποτελέσουν έμπνευση και για άλλες οικογένειες που θα θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους.

Οι Γουάτσον υποστηρίζουν ότι η περιπέτεια της θετής τους κόρης, Έμι, βοήθησε στην υιοθεσία τεσσάρων ακόμη παιδιών από οικογένειες στις ΗΠΑ.




Πηγή: http://www.babyads.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.