Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποδαρικό με νέους φόρους κάνει το 2016.

Νέους εξαιρετικά αυξημένους φόρους φέρνει και το 2016, την ώρα που σημειώνεται νέα έκρηξη στα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Νοέμβριο, καθώς οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,45 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν ίδιο με την υστέρηση που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015.

Από την αρχή του έτους μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου δεν έχουν καταβληθεί φόροι ύψους 11,83 δισ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι οφειλές των προηγούμενων ετών το ποσό φθάνει στα αστρονομικά επίπεδα των 83,6 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή και παρά τα απλήρωτα φέσια, το 2016 φέρνει εκτεταμένες και βαθιές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος καθώς και της ακίνητης περιουσίας, ενώ τρέχουν τα σενάρια για επιβολή ειδικού φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.

Αρκετές κατηγορίες φορολογουμένων θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο για τα εισοδήματα του 2015 ενώ προωθούνται ανατροπές για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων που θα φανούν τόσο στη μηνιαία παρακράτηση της Εφορίας όσο και στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2017, που θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο.

Επίσης τη νέα χρονιά θα υπάρξουν αλλαγές στη μέτρηση και στο ύψος του αφορολόγητου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα και υποχρέωση υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» από όλους τους φορολογούμενους για τη σύνταξη του περιουσιολογίου.

Συγκεκριμένα επιπλέον 4,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να βγουν από τις τσέπες των φορολογούμενων μέσα στο 2016, σύμφωνα με τα μέτρα που είτε έχουν ήδη ψηφιστεί είτε πρόκειται να έρθουν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα 2,2 δισ. ευρώ είναι νέοι, πρόσθετοι φόροι, ενώ τα άλλα 2 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις διάφορες περικοπές συντάξεων και επιδομάτων.

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία

Μισθωτοί - συνταξιούχοι



Οσοι αποκτήσουν φέτος εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο λόγω της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Συγκεκριμένα θα πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί πλέον:

- Στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ

- Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ

- Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ

- Στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες - μπλοκάκια



Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου.

Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75% ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%.

Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια».

Οι εν λόγω φορολογούμενοι θεωρούνται από την Εφορία «ελεύθεροι επαγγελματίες» και αναγκάζονται ήδη να πληρώνουν κύριο φόρο 26% επί του καθαρού εισοδήματος από τα «μπλοκάκια» και προκαταβολή φόρου υπολογιζόμενη επί του κύριου φόρου.
Επιχειρήσεις με αύξηση φόρου

Νέες ιδιαίτερα σημαντικές επιβαρύνσεις έρχονται και για τις επιχειρήσεις. Ετσι μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 80% σε 100% για τις ανώνυμες εταιρίες και ΕΠΕ και μάλιστα αναδρομικά από τη χρήση του 2014, τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με νέο υψηλότερο συντελεστή.

Συγκεκριμένα ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων αυξήθηκε από 26% σε 29% για τα κέρδη που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.
Τι θα γίνει με τα ενοίκια



Αυξημένους φόρους κατά 142,2 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια. Θα καθιερωθεί νέα φορολογική φορολογίας στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι.

Ακόμη καταργήθηκε η δυνατότητα που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν θα έχουν εισπράξει φέτος θα πρέπει να ασκήσουν αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια.

Σύμφωνα με το τελευταίο νόμο 4346/2015 τα ενοίκια που παραμένουν ανείσπρακτα από την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του εκμισθωτή, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Οσοι δεν ασκήσουν αγωγή κατά των ενοικιαστών θα φορολογηθούν για τα ποσά των ενοικίων που δεν θα έχουν εισπράξει.
Αυξημένοι φόροι για τους αγρότες

Μετά τον διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014 που πληρώνουν τώρα με νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, οι αγρότες το επόμενο έτος θα δουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα την φορολογική τους επιβάρυνση να αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ανεβαίνει από το 55% στο 75%.
Περιουσιολόγιο

Μέσα στον Ιανουάριο θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για τη φορολόγηση και νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος και το νέο περιουσιολόγιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Περιουσιακά στοιχεία που θα εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές να μην έχουν δηλωθεί στο περιουσιολόγιο θα κατάσχονται και θα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο της αξίας τους.
Φορολογική κλίμακα

Η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 θα γίνει προοδευτικότερη με περισσότερα κλιμάκια.

Το αφορολόγητο όριο (των 9.550 ευρώ) θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος». Ωστόσο, το βάρος θα πέσει στους έχοντες εισοδήματα μεταξύ 25.000 και 35.000 ευρώ.

Οι νέες αντικειμενικές αλλάζουν τον ΕΝΦΙΑ



Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι μειωμένες στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο ακόμη και με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει τα ίδια έσοδα δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπεται να εισπραχθούν μέσω του ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει αφορολόγητο 50.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά θα επιβαρύνει όλους τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακινήτων με φουσκωμένα εκκαθαριστικά.

Αφορολόγητο μόνο το πλαστικό χρήμα



Από τις αρχές του 2016, η εφορία θα αναγνωρίζει πλέον για έκπτωση μόνο δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής.

Ετσι ουσιαστικά καθίσταται υποχρεωτική η χρήση των καρτών στις καθημερινές συναλλαγές, αφού οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο αλλά και τις εκπτώσεις φόρου που θα διατηρηθούν για τα εισοδήματα του 2016 θα πρέπει να πραγματοποιούν όλες τις δαπάνες που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικού συστήματος.

Οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, βοηθητικό προσωπικό, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και οποιαδήποτε αγορά κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να γίνονται με «πλαστικό χρήμα».

Παράλληλα, εξετάζεται για τους επιτηδευματίες όλες οι επαγγελματικές δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μόνο όσες είναι άνω των 500 ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.