Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Τα Ιωάννινα τις τέσσερις εποχές του χρόνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ταξίδι στην πόλη των θρύλων και των παραδόσεων.

Λένε ότι στα Ιωάννινα μπορεί κανείς να ζήσει και τις τέσσερις εποχές του χρόνου μέσα σε μία μέρα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο καιρός αλλάζει μέσα σε μόνο λίγες ώρες. Μάλιστα οι κάτοικοι φροντίζουν να έχουν πάντα μαζί μια ομπρέλα για παν ενδεχόμενο.

Η πόλη των Ιωαννίνων, που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το «Λονδίνο της Ελλάδας», είναι μια πόλη μυστηριακή, διαφορετική και ίσως ευθύνεται η λίμνη της γι' αυτό, καθώς ομίχλη την τυλίγει συχνά. Τα όμορφα τοπία και μέσα στην πόλη, αλλά και σε όλο τον νομό, σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική της παράδοση, την καθιστούν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου και ιδιαίτερα το χειμώνα.

Η λίμνη Παμβώτιδα είναι το σημείο κατατεθέν της και χιλιοφωτογραφημένη, με τις ιστορίες να διηγούνται ότι στα νερά της πνίγηκε η Κυρά Φροσύνη. Καραβάκια καθόλη τη διάρκεια του έτους μεταφέρουν κατοίκους, αλλά και επισκέπτες στο γραφικό νησάκι της λίμνης, ένα από τα λίγα λιμναία νησιά που κατοικούνται.

Το χειμώνα ο επισκέπτης θα δει το χιονισμένο βουνό Μιτσικέλι να ντύνεται στα λευκά, πίνοντας μια ζεστή σοκολάτα στο μώλο, ενώ έξω το κρύο είναι τσουχτερό. Μπορεί επίσης να κάνει διάφορες εκδρομές στο κοντινό Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια, την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα. Για τους λάτρεις της νυχτερινής διασκέδασης και τους καλοφαγάδες υπάρχει πάντα ένα καλό μέρος σε μια κατεξοχήν φοιτητούπολη.










Την άνοιξη όλα ανθίζουν και δίνουν μια διαφορετική, χρωματιστή νότα στην πόλη των Ιωαννίνων με τα λουλούδια και τα ανθισμένα δέντρα να μετατρέπουν την πόλη σε έναν πίνακα ζωγραφικής. Η «βαριά» ατμόσφαιρα του χειμώνα αντικαθίσταται με τις πρώτες αισιόδοξες νότες και σε καλούν να αλλάξεις διάθεση.

Ακόμη κι αν πολλοί δεν έχουν συνδυάσει τα Ιωάννινα με καλοκαιρινές διακοπές, καθώς είναι ορεινός προορισμός, σίγουρα μια μικρή απόδραση θα σας κάνει να δείτε την πόλη με άλλο μάτι, ιδιαίτερα αν οι θερμοκρασίες εκείνη την περίοδο δεν είναι υψηλές. Η παραλίμνια περιοχή σφύζει από ζωή και τα αιωνόβια πλατάνια δίνουν μια ανάσα δροσιάς. Ζευγάρια, οικογένειες, παρέες και ποδηλάτες κάνουν βόλτες μόλις ξεκινήσει να δύει ο ήλιος και οι καφετέριες στη γραφική πόλη γεμίζουν με κόσμο. Τα δρομολόγια με τα καραβάκια για το νησάκι της λίμνης είναι πιο συχνά και σίγουρα αξίζει να δείτε από κοντά το Μουσείο του Αλή Πασά με διάφορα ενδιαφέροντα εκθέματα.







Φθινόπωρο. Μια εποχή που ίσως χαρακτηρίζει απόλυτα τα Γιάννινα καθώς η γλυκιά μελαγχολία της βροχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή την πόλη. Θα χρειαστείτε ομπρέλα σχεδόν σε κάθε έξοδό σας καθώς η βροχή εμφανίζεται απροειδοποίητα ακόμη και σε ένα λαμπερό ουρανό. Ειδικά αν αγαπάτε τη βροχή, τότε τα Ιωάννινα θα γίνουν ο αγαπημένος σας προορισμός. Θα απολαύσετε τον καφέ σας είτε στο κέντρο, είτε παραλίμνια, είτε με θέα από ψηλά και σίγουρα θα προγραμματίζετε ένα νέο ταξίδι στην πόλη...

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Κάστρο της πόλης, το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη, το Σπήλαιο Περάματος και να κάνετε μια βόλτα στο Ιτς Καλέ (μοναδική εμπειρία αν έχει πανσέληνο). Για τους λάτρεις της γαστρονομίας τα Ιωάννινα προσφέρουν πολλές γευστικές απολαύσεις και παραδοσιακές. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παραδοσιακές πίτες και πέστροφα. Όποια εποχή και αν βρεθείτε στην πόλη το σίγουρο είναι ότι θα σας μαγέψει...


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.