Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Οι 10 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις για να πάτε με το παιδί σας μέσα στις γιορτές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η σεζόν 2015-2016 έχει να επιδείξει μερικές εκπληκτικές παραστάσεις στο χώρο του παιδικού θεάτρου. Από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μέχρι το Εθνικό, το Πόρτα και το Μέγαρο, οι θεατρικές σκηνές της Αθήνας φιλοξενούν υπέροχα έργα για παιδιά από 4 μέχρι 104 χρονών -γιατί αν μια θεατρική παράσταση είναι καλή, τότε την απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.

Αν λοιπόν ψάχνετε να κάνετε ένα πραγματικά μαγικό χριστουγεννιάτικο δώρο στο παιδί, το ανίψι ή το βαφτιστήρι σας, η παρακάτω λίστα περιέχει δέκα από τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις για να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει -ή και περισσότερες.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Κεντρική Σκηνή
(Λ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα, Τηλ.: 210 900 5 800)

Η Βασίλισσα του Χιονιού



O Κάη και η Γκρέτα είναι δύο αχώριστοι φίλοι. Παίζουν, μοιράζονται τις ελπίδες και τα όνειρά τους και η φιλία τους δυναμώνει. Η ευτυχία τους διακόπτεται όταν η τρομερή Βασίλισσα του χιονιού, που έχει... αλλεργία στην αγάπη, καταφέρνει με ένα μαγικό τέχνασμα να τους χωρίσει: ο Κάη την ακολουθεί στο κάστρο της στη μακρινή Λαπωνία. Η Γκρέτα αποφασίζει να αναζητήσει τον αγαπημένο φίλο της, ξεκινώντας ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, εκπλήξεις, αλλά και συναρπαστικές συναντήσεις. Θα καταφέρει τελικά να βρει τον Κάη και να τον πείσει να γυρίσει πίσω μαζί της;

Ο μουσικός, σκηνοθέτης και Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Θοδωρής Αμπαζής βασίστηκε στο αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και έγραψε μια όπερα στοχεύοντας στην εξοικείωση του παιδιών με αυτή, έτσι ώστε «να αγαπήσουν τα παιδιά αυτό το είδος», όπως αναφέρει ο ίδιος. «Η παράσταση φλερτάρει και με το μιούζικαλ, αλλά κυρίως έχει στόχο να εξοικειώσει τους νεαρούς θεατές με τους κώδικες της όπερας.»

Μια ιστορία πίστης, αγάπης και ενηλικίωσης ζωντανεύει σε ένα πρωτότυπο μουσικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους και παρουσιάζεται στη Στέγη λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

22-30 Δεκεμβρίου

Κανονικό: 15 – 18 – 28 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 11 – 14 – 22 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 – 12 – 20 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Ακροπόλ
(Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα, Τηλ.: 2103648303)

Τα Ψηλά Βουνά



Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, Τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ήταν το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη δημοτική. Πρόκειται για μια παρέα παιδιών του δημοτικού, που μετά την προτροπή του δασκάλου τους, περνάνε το καλοκαίρι μόνα στα βουνά της Ευρυτανίας. Μέσα από τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν τη φύση, την επιβίωση, το πώς συμμετέχεις σε μια ομάδα, και κυρίως την προσφορά.

Η παράσταση έχει στόχο να ζωντανέψει όλες αυτές τις εικόνες, όπως επίσης και τις αυθεντικές ζωγραφιές του βιβλίου. Σκοπός είναι να νιώσουν οι μικροί θεατές μέρος αυτής της παρέας των παιδιών πάνω στα βουνά. Στο μικρό χωριό με τα ξύλινα σπιτάκια, σε ένα ξέφωτο στη μέση του δάσους, να μάθουν την αξία της φύσης και κυρίως την ευθύνη της προστασίας της, για το κοινό καλό.

Γενική Είσοδος (Μικροί & Μεγάλοι): 12€
Πολύτεκνοι – Άνεργοι – Εκπαιδευτικοί:10€
Γκρουπ άνω των 20 ατόμων: 10€ -

Σάββατο στις 15:00
Κυριακή στις 11:30 & στις 15:00

Έως και την Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Κιβωτός – Παιδική Σκηνή
(Πειραιώς 115, Γκάζι, Τηλ.: 2103417000)

Ο Κουρέας της Σεβίλλης



Η Κάρμεν Ρουγγέρη από τις 8 Νοεμβρίου παρουσιάζει στο θέατρο Κιβωτός τον Κουρέα της Σεβίλλης σε μία παράσταση για παιδιά.

Ήταν ένα θεατρικό έργο του Μπωμαρσαί που έγινε πασίγνωστο όταν ο Τζοακίνο Ροσσίνι-σπουδαίος - Ιταλός συνθέτης –το διάλεξε για να το κάνει όπερα.

Ο «Κουρέας της Σεβίλλης» δεν είναι παραμύθι. Είναι όμως ένα έργο που περιέχει όλα τα υλικά μιας συνταγής για ένα τέλειο Μουσικό Παραμύθι. ΄Έχει δηλαδή μαγεία και ρεαλισμό, χιούμορ και μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση. Η ιδέα μου ήταν να μετατραπεί η όπερα σε ένα θεατρικό έργο για παιδιά με τραγούδια βγαλμένα από τις όμορφες μελωδίες του Ροσσίνι, έτσι ώστε να προσφερθούν στα παιδιά ακούσματα κλασσικής μουσικής. Ακούσματα τόσο απαραίτητα για την καλλιέργεια του μουσικού τους αισθητηρίου.

Το έργο διασκευασμένο με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, κρατάει τα πιο μελωδικά μέρη της όπερας και μετατρέπει τις άριες και τα φωνητικά σύνολα, σε τραγούδια, δημιουργώντας μια όμορφη μουσική θεατρική εικόνα.

Όλα αυτά ενώνονται μεταξύ τους με αφήγηση, θεατρικούς διαλόγους, σκηνικά που χορεύουν και πολύχρωμα κοστούμια -με άρωμα εποχής-, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών.

Κάθε Κυριακή για κοινό και ομαδικές κρατήσεις στις 11:15 & 15:00

Έως και την Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Τιμές εισιτηρίων κατ’άτομο:12€ (Γενική είσοδος), 10€ Groups άνω των 10 ατόμων/ Κάτοχοι Κάρτας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ Οικογένειες 4 ατόμων και άνω, 8€ ΑμΕΑ (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα ταμεία του Θεάτρου)

Πόρτα
(Λ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι, Τηλ : 2107711333)

Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο



Μια παράσταση για όλη την οικογένεια με μουσική του Sergei Prokofiev, βασισμένη σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου. Μια φρέσκια ματιά στο μύθο της Σταχτοπούτας, μιας ιστορίας που αντιστέκεται στο χρόνο...
Γιατί έξι ηθοποιοί κι ένας πιανίστας ανεβαίνουν σε ένα πιάνο; Και καταρχάς... χωράνε εκεί πάνω; Ναι! Γιατί το πιάνο μετατρέπεται σε «πατάρι» και έτσι όλα μπορούν να συμβούν. Οι κολοκύθες γίνονται άμαξες, τα ποντίκια γίνονται άλογα, τα παλιά παπούτσια γίνονται γυάλινα γοβάκια. Αλλά και ο χορός γίνεται αφήγηση, η αφήγηση κοντσέρτο, και μια ολόκληρη ιστορία χωράει σε μια νότα! Κι έτσι, η Σταχτοπούτα και ο Πρίγκιπας μεγαλώνουν, ενώ οι μεγάλοι ξαναγίνονται παιδιά. Όλα αυτά, συμβαίνουν πάνω στο πατάρι χωρίς μαγικά ραβδιά, παρά μόνο με το σώμα, τη φωνή και την παλλόμενη μουσική ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες του εικοστού αιώνα.
Μια παράσταση σύγχρονη, διασκεδαστική, γεμάτη μουσική και φαντασία. Με έναν τρόπο αφήγησης πρωτότυπο, γεμάτο χιούμορ αλλά και συγκίνηση, μαγεία και αλήθεια.
Για παιδιά από 4 ετών.

Κυριακή 11.00 & 15.00
Εισιτήρια: € 10, 8.

Μέγαρο Μουσικής – Εκθεσιακός χώρος
(Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι, Τηλ : 2107234567)

Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες



Το συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, που σημείωσε τεράστια επιτυχία και αγαπήθηκε πέρυσι από το κοινό, συνεχίζεται στο Μέγαρο Μουσικής για 2η χρονιά. Το θρυλικό έργο του Ιουλίου Βερν ανεβαίνει στην παιδική σκηνή του Μεγάρου και
μεταμορφώνεται σε ένα περιπετειώδες ταξίδι με δράση, χιούμορ, ζωντανή μουσική και
διαδραστικές βιντεοπροβολές.

Για παιδιά από 6 ετών.

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τον Απρίλιο.

Γενική είσοδος: €12

Μέγαρο Μουσικής – Βιβλιοθήκη
(Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι, Τηλ : 2107234567)

Χίλιες και Μία... Σελίδες



Ο Ζαν είναι ένα μικρό αγόρι που αγαπάει πολύ το παιχνίδι και βαριέται -εξίσου πολύ- τo διάβασμα. Μια μέρα, την ώρα που παίζει, σπάει κατά λάθος με την μπάλα του το τζάμι μιας Βιβλιοθήκης. Ο βιβλιοθηκάριος, λάτρης των βιβλίων, μαζί με τη Λούση, τον αγαπημένο του «βιβλιοφάγο» σκύλο, θα υποδεχτούν τον Ζαν στη Βιβλιοθήκη και εκεί ο μικρός μας φίλος θα ζήσει μια περιπέτεια που θα τον βάλει κυριολεκτικά μέσα στον κόσμο του βιβλίου! Εκεί, στον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών όπου όλα μπορούν να συμβούν, θα ανοίξουν πλατιά τα φτερά της φαντασίας του. Γιατί τα παραμύθια, αν και, όπως πιστεύει ο Ζαν, δεν λένε την αλήθεια, έχουν όμως έναν τρόπο μαγικό για να σε ταξιδεύουν στην περιπέτεια. Μαζί με τον Ζαν ταξιδεύουμε κι εμείς, γνωρίζουμε από κοντά τους ήρωες γνωστών παραμυθιών και κάνουμε καινούργιους φίλους.

Μια παράσταση γεμάτη μουσική και χορό. Το ζεστό, ξύλινο θεατράκι της βιβλιοθήκης γεμίζει με τις μουσικές και τα τραγούδια του Γιώργου Μωραΐτη. Οι ηθοποιοί της παράστασης ξεπηδούν μέσα από ένα τεράστιο βιβλίο και παίζουν ζωντανά πιάνο, κιθάρα, ακορντεόν, φλογέρα και πληθώρα άλλων οργάνων, μεταξύ των οποίων ακόμα και μουσικό πριόνι, ενώ χρησιμοποιούν δημιουργικά τα σώματά τους για την παραγωγή ήχων (body percussion). Παράλληλα τραγουδούν και χορεύουν, ακόμα και κλακέτες.

Το έργο ενθαρρύνει με τρόπο ευχάριστο τη φιλαναγνωσία και καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Προβάλλει ακόμα την αξία της επιμονής, της ομαδικότητας και της αλληλοϋποστήριξης.

Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ.

Τιμές εισιτηρίων: €8 (παιδικό), €10 (ενήλικες)

Coronet
(Φρύνης 11 & Υμηττού, Παγκράτι, Τηλ: 2107012123)

Ο Εγωιστής Γίγαντας



Μετά το σχολείο, τα παιδιά παίζουν μέσα σε έναν πανέμορφο κήπο γεμάτο πρωτόγνωρα λουλούδια και πουλιά που «χορεύουν» ολόγυρα. Ύστερα από το μάθημα, νιώθουν εκεί να ανοίγουν οι ορίζοντές τους. Όμως, ο κήπος δεν τους ανήκει. Κάποια στιγμή επιστρέφει ο ιδιοκτήτης, ο απειλητικός, βλοσυρός, ακοινώνητος γίγαντας. Τα διώχνει αμέσως. Θέλει την ησυχία του. Ο κήπος ερημώνει και μαραζώνει αμέσως-σάμπως δεν έχει και εκείνος «ψυχή»; Τα πουλιά αποδημούν, έρχεται παγωνιά, χιόνι, βοριάς. Ο γίγαντας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί μόνο στον δικό του κήπο έφυγε η άνοιξη και εγκαταστάθηκε το γκρίζo. Ο πανέμορφος του κήπος μεταβάλλεται σ’ ένα απέραντο χειμωνιάτικο, παγωμένο τοπίο. Άραγε, το γέλιο ενός παιδιού, θα μπορέσει να λιώσει την παγωμένη καρδιά ενός Εγωιστή Γίγαντα;

Κάθε Κυριακή.
Ειδικές παραστάσεις για τις γιορτές: Σάββατο 26/12 και Σάββατο 2/1

Εισιτήρια: €10

Εθνικό Θέατρο – Κεντρική Σκηνή
(Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα, Τηλ: 2105288170)

Ο Σιμιγδαλένιος



Μια βασιλοπούλα αποφασίζει να πλάσει μόνη της τον άνδρα που θα παντρευτεί για να μπορεί να τον κάνει ό,τι θέλει. Με αμύγδαλα, ζάχαρη και σιμιγδάλι φτιάχνει τον Σιμιγδαλένιο. Ο γάμος τους προκαλεί τη ζήλια μιας άλλης βασιλοπούλας που στέλνει στρατιώτες και απαγάγουν τον Σιμιγδαλένιο. Η πρώτη βασιλοπούλα τον αναζητά παντού με τη βοήθεια του ήλιου, του φεγγαριού και των αστεριών. Στην περιπλάνησή της θα συνειδητοποιήσει την αξία και τη δύναμη της αληθινής αγάπης. Θα καταφέρει να βρει τον αγαπημένο της Σιμιγδαλένιο;

Η παράσταση εμπνέεται από τους πίνακες του Θεόφιλου, χρησιμοποιεί παραδοσιακά κοστούμια και μάσκες, μετουσιωμένα με φαντασία και χιούμορ, και θυμίζει στα παιδιά παιχνίδια ξεχασμένα. Οι μουσικοί, επί σκηνής μαζί με τους ηθοποιούς, χρησιμοποιούν παραδοσιακά μουσικά όργανα όπως ο ζουρνάς και το σαντούρι και παρασύρουν μικρούς και μεγάλους μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο με ζωντανές πολύχρωμες εικόνες και ήχους της λαϊκής μας παράδοσης.

Μέχρι 24 Απριλίου

Εισιτήρια: € 10 (ενήλικοι), € 7 (παιδιά)

Μικρό Παλλάς
(Αμερικής 2, City Link, Τηλ : 2103210025)

Το Σπάταλο Τερατάκι



Μία διασκεδαστική παράσταση, εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο της Κατερίνας Μαρκαδάκη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη και μουσική Πάνου Μουζουράκη.

Ένα έργο για την αξία της αποταμίευσης, για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στόχους και όνειρα και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

To Σπάταλο Τερατάκι είναι τόσο σπάταλο που ούτε ένα τερατονόμισμα από το καθημερινό του χαρτζιλίκι δεν μπορεί να κρατήσει στο χέρι του γιατί τα ξοδεύει όλα. Μία περιπέτεια γεμάτη δράση και ξέφρενο τραγούδι. Άραγε το Σπάταλο Τερατάκι θα καταφέρει να κάνει αποταμίευση και να αγοράσει το κατακόκκινο ποδήλατο που του έχει κλέψει την καρδιά;
Μέσα από αυτή την περιπέτεια στην Τερατοχώρα, το Σπάταλο Τερατάκι θα ανακαλύψει πόσο σημαντική είναι η φιλία, πόσο σημαντικό είναι να έχεις μέτρο και πάνω από όλα θα καταλάβει πως η χαρά δεν κρύβεται στα υλικά αγαθά.

Για παιδιά από 3 έως 7 ετών.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Εισιτήρια: από € 8

Τέχνης «Κάρολος Κουν»
(Φρυνίχου 14, Πλάκα, Τηλ : 2103222464)

Οι Φανταστικές Περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν



Η Άνδρη Θεοδότου, μετά τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης «Το Φάντασμα του Κάντερβιλ», «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν – μια Ζωή σαν Παραμύθι», «Πινόκιο», «Αλαντίν» και «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης», υπογράφει και φέτος την καινούργια θεατρική διασκευή που βασίζεται στο διάσημο βιβλίο του ποιητή Gottfried August Bürger, εμπνευσμένο από την αρχική αγγλική έκδοση του 1785 του Rudolf Erich Raspe.
Οι ξακουστές ιστορίες ξεκίνησαν από τις απίθανες διηγήσεις του πραγματικού Βαρώνου Κάρλ Μυνχάουζεν, γεννημένου στη Γερμανία το 1720. Ο ίδιος έκανε πολλά ταξίδια, ακόμα και ως μισθοφόρος στο ιππικό του Ρώσικου στρατού. Ταξίδια από τα οποία εμπνεύστηκε τις αφηγήσεις του που είναι γεμάτες υπερβολές και αχαλίνωτη φαντασία. Πάντως ο ίδιος ισχυρίζεται πως όλα τα μεγάλα κατορθώματά του είναι πέρα για πέρα αληθινά.

Η παράσταση, με πρωτότυπη μουσική του Νίκου Τσέκου, έχει ζωντανό τραγούδι.

Έως 24 Απριλίου.

Κάθε Κυριακή στις 11.00 & στις 15.00.

Ανάμεσα στις 2 παραστάσεις (13.00-14.00) λειτουργεί θεατρικό εργαστήρι για παιδιά με θέμα το παραμύθι.

Γενική Είσοδος Κυριακής 10 €
Καθημερινές για σχολεία 6 €
Τιμή εργαστηρίου 3 ευρώ
Τιμή εισιτηρίου με παρακολούθηση εργαστηρίου 12 €


Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.