Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Μόνιμη ρήτρα περικοπών στις συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βαρύ είναι το πακέτο των αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό, με ενοποιήσεις και καταργήσεις-εξπρές των ασφαλιστικών ταμείων, μειώσεις σε παλιές και νέες συντάξεις από 3% έως 12% με κριτήριο την ηλικία αποχώρησης των συνταξιούχων, αλλά και με μια ανατροπή-σοκ, καταργεί χρόνο ασφάλισης από τους εργαζομένους.

Το νομοσχέδιο ήδη ετοιμάζεται και οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τις σχετικές διατάξεις. Σε αυτές, πέρα από τις μειώσεις που θα γίνουν στις συντάξεις 2,6 εκατ. συνταξιούχων μέσω επανυπολογισμού όλων των ποσών -και κάτω από τα 1.000 ευρώ- περιλαμβάνεται και μια ανατροπή-σοκ που αφορά στους σημερινούς εργαζομένους, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν ένα μέρος από το χρόνο της ασφάλισής τους ή ακόμη και να μείνουν χωρίς σύνταξη, αν δεν έχουν πληρωθεί στα Ταμεία όλες οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, στο νομοσχέδιο εξετάζεται να μπει πλήρως σε εφαρμογή η διάταξη του νόμου 4175/13 που προβλέπει ότι ο συντάξιμος χρόνος των ασφαλισμένων θα είναι αυτός για τον οποίο έχουν πραγματικά πληρωθεί εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι τερματίζεται η ασφάλιση «επί πιστώσει» και πλέον τόσο οι συντάξεις όσο και οι παροχές Υγείας θα υπολογίζονται και θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους μόνο εφόσον διαπιστώνεται ότι έχουν πληρωθεί στο σύνολό τους τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εισφορές του εργαζομένου.

Το σύστημα αυτό επαναφέρει την ασφάλιση «τοις μετρητοίς» στα Ταμεία και καταργεί την ασφάλιση «επί πιστώσει» για τα 3,5 εκατ. εργαζομένων που έχουν ασφαλιστικό μητρώο στα Ταμεία. Το «μάρμαρο» όμως θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι που είτε επιλέγουν συνειδητά να μην ασφαλίζονται είτε παγιδεύονται χωρίς να το ξέρουν στην ανασφάλιστη εργασία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις χρωστούν στα Ταμεία τις εισφορές των εργαζομένων τους.

Με τη διάταξη αυτή -στο βαθμό που ενεργοποιηθεί με το νέο νόμο- οι συντάξεις θα υπολογίζονται μόνο με βάση τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης για τον οποίο έχει καταβληθεί το σύνολο των εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου). Αυτό σημαίνει ότι, αν ένας ασφαλισμένος εργάζεται για 30 χρόνια, αλλά οι εισφορές καλύπτουν τα 25 ή τα 28 έτη της ασφάλισής του, θα παίρνει μικρότερη σύνταξη, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θα βρεθούν εργαζόμενοι χωρίς να μπορούν να πάρουν σύνταξη αν δεν συμπληρώνουν τα 15 ελάχιστα έτη καταβολής εισφορών για την έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης.

Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος είπε στην εφημερίδα σχετικά με το ζήτημα αυτής της διάταξης ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια και όλα τα ενδεχόμενα. Άλλο στέλεχος σημείωσε ότι οι συντάξεις θα υπολογίζονται πλέον επί του πραγματικού χρόνου ασφάλισης που αντιστοιχεί σε καταβληθείσες εισφορές. Το μέτρο αυτό έχει ήδη ψηφιστεί και τυπικά ισχύει τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική ασφάλιση. Σε κανένα Ταμείο δεν εφαρμόζεται.

Όμως οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση ότι το ασφαλιστικό είναι καθοριστικό ζήτημα και συνδέεται όχι μόνο με την εκταμίευση των δόσεων από το δάνειο του νέου μνημονίου αλλά και με την όποια συζήτηση ανοίξει για τη ρύθμιση του χρέους. Το σχέδιο του υπουργείου θα τεθεί προς έγκριση σε κυβερνητική συνεδρίαση που τοποθετείται στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.