Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ακίνητα εξωτερικού Vs εκτός σχεδίου για επιβολή ΕΝΦΙΑ - Αλεξιάδης: Να φοβούνται μόνο όσοι έκρυβαν χρήματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και επιβολή ΕΝΦΙΑ στα εκτός σχεδίου ακίνητα πλην των αποδεδειγμένα αγροτικών ήταν μερικές μόνο από τις προτάσεις που ακούστηκαν χθες σε ημερίδα της ΠΟΜΙΔΑ με θέμα το μέλλον του ενιαίου φόρου ιδιοκτητών ακινήτων.

Στο ενδεχόμενο επιβολής ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό επανήλθε χθες μιλώντας ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαβριήλ Σακκελαρίδης.

Ο στόχος του μέτρου είναι προφανής: Με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τον φόρο θα υπάρχει η δυνατότητα για ελαφρύνσεις ειδικά στις μικρότερες περιουσίας ενώ στόχος για έσοδα ύψους 2,65 δις ευρώ.

Το περίεργο είναι ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε εξαγγείλει πρώτος ο υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης παρότι γνωρίζει τα προβλήματα που έχει η εφαρμογή του.

¨Ότι αφενός τα ακίνητα αυτά δεν είναι σήμερα καταγεγραμμένα πουθενά ενώ η επιβολή φόρου σε περιουσιακό στοιχείο εκτός Ελλάδας μπορεί να γίνει μόνο είναι σε τρίτες χώρες με τις οποίες δεν υπογραφεί σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας.

Ακόμη και τότε όμως τίθεται θέμα ίσης μεταχείρισης για όσους έχουν περιουσία ε κράτος μέλος της ΕΕ και σε όσες έχουν εκτός κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος επίσης μετείχε στην εκδήλωση, επεσήμανε την ανάγκη να πληρώνουν όλοι ανάλογα με τις δυνάμεις τους ενώ τόνισε ότι οι νόμιμοι φορολογούμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από το περιουσιολόγιο, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και όχι επιβολής φορολογίας.

* Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης από τη Νέα Δημοκρατία τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου περιουσίας ώστε να γίνει πιο δίκαιο το σύστημα φορολογίας των ακινήτων.

* Η εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας Νάντια Βαλαβάνη τάχθηκε υπέρ της θέσπισης αφορολόγητου ορίου για τις μικρές περιουσίες, συνέστησε προσοχή στον τρόπο μείωσης των αντικειμενικών αξιών, καθώς – όπως διευκρίνισε - δεν υπάρχουν δεδομένα από συναλλαγές ώστε να γνωρίζουμε ποιές είναι οι πραγματικές τιμές και επεσήμανε τον κίνδυνο το επόμενο διάστημα να ανατραπούν ευνοικές ρυθμίσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

* Ο εκπρόσωπος του «Ποταμιού» Χάρης Θεοχάρης πρότεινε ο συμπληρωματικός φόρος περιουσίας να λογίζεται ως προκαταβολή για το φόρο μεταβίβασης και τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να εκχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

* Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γρηγόρης Λιονής ανέφερε ότι το φορολογικό πλαίσιο επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης στα χέρια των μεγάλων ομίλων στους οποίους ανήκουν οι μεγάλες περιουσίες και φοροαπαλάσσονται με διάφορους τρόπους με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι μικροιδιοκτήτες.

* Η κα Κατερίνα Βαμβακούση από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» τόνισε ότι η φορολογία πρέπει να επιβάλλεται στις πραγματικές αξίες των ακινήτων και ζήτησε να θεσμθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

* Ο επικεφαλής της «Δημιουργίας Ξανά» Θάνος Τζήμερος τόνισε ότι τα έσοδα του κράτους πρέπει να προσαρμόζονται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Χαρακτήρισε δε παράλογο, αντιαναπτυξιακό και ανήθικο τον ΕΝΦΙΑ και ζήτησε την κατάργησή του.

Τι προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. παρουσίασαν τις ακόλουθες προτάσεις:

-Εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ μόνο για τις εκτός σχεδίου πόλεως εκτάσεις γης που κατέχουν οι κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι.

-Θέσπιση ελάχιστης χρέωσης 10 ευρώ για κάθε δηλούμενο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, δηλαδή ανά γραμμή στο Ε9, επί κάθε είδους ακινήτου των πινάκων 1 και 2 (αστικού, αγροτικού, κτίσματος κλπ).

-Κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σε αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

-Μειώσεις στις αντικειμενικές των ακινήτων και βελτιωτικές παρεμβάσεις στους συντελεστές εμπορικότητας και παλαιότητας.

-----------------

Οι έλεγχοι που θα διενεργήσει η εφορία μέσω του περιουσιολογίου δεν θα επηρεάσουν τη μεγάλη πλειονότητα των καταθετών διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

«Έχουν να φοβούνται όσοι έκρυβαν χρήματα», είπε μιλώντας στο Σκάι και ανέφερε πως για τις αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό ο στόχος των φορο-αρχών είναι να πετύχουν την εθελοντική αποκάλυψή και τον επαναπατρισμό τους.

Αναφερόμενος στους ελέγχους της εφορίας στις τραπεζικές καταθέσεις, είπε ότι η μεγάλη πλειονότητα των καταθετών δεν έχει να φοβάται τίποτα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δοθεί αμνηστία, αλλά ούτε και θα επιβληθεί ένας πολύ υψηλός και τιμωρητικός φόρος», υπογράμμισε και κάλεσε τους πολίτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες κλήθηκαν από το γραφείο της οικονομικής εισαγγελίας να αποστείλουν στοιχεία για επενδύσεις άνω των 500 χιλ. ευρώ που αφορούν στο διάστημα 1/6/2014 με 30/6/2015.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.