Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Καινοτόμο ψωμί έφτιαξαν φοιτητές στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντικατέστησαν νερό και αλάτι με θαλασσινό νερό.

Βιολογικό καινοτόμο συσκευασμένο ψωμί, προϊόν αρτοποιίας, πλούσιο σε φυτικές ίνες και χωρίς συντηρητικά παρασκεύασαν φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο μάλιστα συμμετείχε στον Διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2015 του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχανιών Τροφίμων) τον περασμένο Ιούνιο.

Ειδικότερα, το προϊόν ανέπτυξαν οι φοιτητές Δήμητρα Κυριαζή, Μαρία Σιδηροπούλου και Γεωργία Χριστοδουλοπούλου υπό την καθοδήγηση του κ. Θεοφάνη Γεωργόπουλου, Καθηγητή Εφαρμογών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και σε συνεργασία και υποστήριξη με διάφορες εταιρείες.

Οι «Αρτοθαλασσιές», όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-MΠE, ο κ. Γεωργόπουλος, είναι ένα βιολογικό καινοτόμο συσκευασμένο ψωμί, προϊόν αρτοποιίας, πλούσιο σε φυτικές ίνες, χωρίς συντηρητικά.

Τα συστατικά του ψωμιού είναι τα εξής: βιολογικό αλεύρι (από βιολογικό σκληρό και βιολογικό μαλακό σίτο), προστιθέμενη φυτική ίνα που είναι η ινουλίνη από αγκινάρα, μαγιά, βιολογικό σουσάμι και θαλασσινό νερό (νερό που περιέχει θαλασσινό αλάτι).

Η καινοτομία του προϊόντος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πλήρης αντικατάσταση του νερού και του μαγειρικού άλατος από θαλασσινό νερό. Το θαλασσινό νερό έχει επεξεργαστεί, προσθέτει ο κ. Γεωργόπουλος, αποστειρωθεί ώστε να πληροί τις προδιαγραφές του πόσιμου νερού σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Η προστιθέμενη ινουλίνη αγκινάρας συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, του μαγνησίου και του σιδήρου.

Η προσθήκη ινουλίνης από αγκινάρα και θαλασσινού νερού δίνει, δεν παραλείπει ο ίδιος να σημειώσει, εξαιρετικό άρωμα και γεύση, υπέροχο χρώμα ψίχας και κρούστας. Το ψωμί μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε τρεις ημέρες εφόσον αποθηκευτεί σε δροσερό και ξηρό μέρος. Το προϊόν είναι συσκευασμένο σε πλαστικά κουτιά πολυαιθυλενίου (PET). Έχει παρασκευαστεί σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία: κώδικα τροφίμων και ποτών, κανονισμοί 852/2004 (υγιεινή τροφίμων), 1169/2011 (επισήμανση τροφίμων), 1129/2011 (για τα πρόσθετα τροφίμων), 1924/2006 (για τους ισχυρισμούς διατροφής).

Αξίζει να τονιστεί, αναφέρει επίσης στη συνέχεια ο κ. Γεωργόπουλος, ότι το θαλασσινό νερό που έχει χρησιμοποιηθεί περιέχει θαλασσινό αλάτι που είναι το μόνο πλήρες αλάτι που περιέχει περισσότερα από 90 ιχνοστοιχεία στοιχεία π.χ. μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο που είναι απαραίτητα για την κατάλληλη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Οπότε έχουμε ένα προϊόν με ιδιαίτερο στη γεύση και άρωμα λόγω της χρήσης του θαλασσινού νερού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, το προϊόν «Artothalassies», καταλήγει, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα βιολειτουργικό τρόφιμο λόγω του πλούσιου περιεχομένου του σε φυτικές ίνες (λόγω της προστιθέμενης ινουλίνης) και του θαλασσινό νερού που περιέχει πολλά απαραίτητα ιχνοστοιχεία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.