Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Το τριπλό εμβόλιο MMR δεν προκαλεί αυτισμό στα παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (μαγουλάδων), γνωστό διεθνώς ως MMR, δεν αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαταραχών αυτισμού στα παιδιά που το κάνουν, συνεπώς οι γονείς δεν πρέπει να έχουν τέτοιους φόβους.

Αυτό είναι το καθησυχαστικό συμπέρασμα νέας μεγάλης επιστημονικής έρευνας, η οποία αξιολόγησε την ασφάλεια του ευρέως διαδεδομένου εμβολίου.

Η φήμη διαδόθηκε έπειτα από δημοσίευση του έγκριτου περιοδικού «The lancet» το 1998, η οποία τελικά καταγγέλθηκε ως αστήρικτη, αναγκάζοντας το περιοδικό να την αποσύρει. Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε στο ευρύ κοινό, διεξάγονται μελέτες για να βεβαιώσουν ειδικούς και μη σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Όπως έχει διαπιστωθεί, γονείς παιδιών με αυτιστικές διαταραχές συχνά αρνούνται να εμβολιάσουν τα άλλα παιδιά τους, φοβούμενοι πιθανή κληρονομικότητα.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Αντζαλί Τζέιν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), ανέλυσε στοιχεία για 95.727 παιδιά από τη γέννησή τους έως την ηλικία των πέντε ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα παιδί έχει την ίδια πιθανότητα να εμφανίσει διαταραχές αυτισμού είτε έχει κάνει το εμβόλιο είτε όχι, συνεπώς το εμβόλιο δεν αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο. Από τα 7.735 παιδιά που δεν είχαν κάνει το τριπλό εμβόλιο MMR, το 0,7% διαγνώστηκε με αυτισμό, έναντι ποσοστού 0,5% των 45.568 παιδιών που είχαν εμβολιαστεί σε δύο δόσεις.

«Ακόμη και για τα παιδιά υψηλού κινδύνου, το εμβόλιο δεν παίζει κανένα ρόλο (σ.σ. για αυτισμό)», δήλωσε η Τζέιν και τόνισε ότι τα ευρήματα πρέπει να λειτουργήσουν καθησυχαστικά.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και παλαιότερη μελέτη του 2012 που αξιολόγησε στοιχεία για σχεδόν 15 εκατ. παιδιά και δεν είχε βρει καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον αυτισμό.

Ο Τόμας Φρέζιερ, διευθυντής της Κέντρου Αυτισμού του Κλίβελαντ, επισήμανε ότι ο ενδοιασμός των γονιών είναι καθαρά ψυχολογικής φύσης, γι' αυτό και δύσκολα πείθονται από τα επιστημονικά στοιχεία.

Πιθανή αιτία γι' αυτή την παρανόηση είναι ότι συχνά η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του αυτισμού τυχαία συμπίπτει περίπου με τον τριπλό εμβολιασμό του παιδιού. Η συνέπεια είναι ότι τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι πιο ευάλωτα στις παιδικές ασθένειες.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.