Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Με εξαφάνιση απειλούνται οι λευκοί ρινόκεροι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένας θηλυκός λευκός ρινόκερος, η Ναμπίρ, πέθανε χθες το βράδυ στον ζωολογικό κήπο του Ντβουρ Κράλοβε, στην κεντρική Τσεχία, αφήνοντας πίσω της μόνον άλλους τέσσερις ρινόκερους αυτού του υποείδους στον πλανήτη.



"Είναι πολύ δύσκολο να εκφραστούμε για την απώλεια αυτή", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρέμισλ Ράμπας, διευθυντής αυτού του ζωολογικού κήπου, ο οποίος είναι ο μόνος στον κόσμο που πέτυχε την αναπαραγωγή σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Η ρινοκερίνα πέθανε έπειτα από ρήξη κύστης. Η Ναμπίρ είχε γεννηθεί στο Ντβουρ Κράλοβε στις 15 Νοεμβρίου του 1983 και αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

"Η κύστη αυτή είχε βάρος 40 κιλών, χωρίς το περιεχόμενό της σε υγρά. Δεν είχε καμία πιθανότητα θεραπείας", επισήμανε παράλληλα ο ειδικός Γίρι Χράμπι.

Μετά την απώλεια της Ναμπίρ, στον κόσμο απομένουν μόνον 4 λευκοί ρινόκεροι του βορρά: μια ηλικιωμένη θηλυκιά, η Νόλα, στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, στις ΗΠΑ, και ένας αρσενικός ρινόκερος, ο επίσης ηλικιωμένος Σουντάν, ο οποίος ζει μαζί με δύο θηλυκές, την Νατζίν και την κόρη της Φατού, στο κενυατικό καταφύγιο ζώων του Ολ Πετζέτα.

"Ο θάνατος της Ναμπίρ υπογραμμίζει την ολέθρια μείωση του αριθμού των ρινόκερων λόγω της παράλογης ανθρώπινης απληστίας. Επίσης φέρνει πιο κοντά στην απόλυτη εξαφάνισή του ένα υποείδος ζώων", σημείωσε ο Ράμπας.

Ένα επίσης από τα ωάρια της Ναμπίρ, όπως και διάφορα δείγματα ιστού, ελήφθησαν από την ρινοκερίνα αμέσως μετά τον θάνατό της και εστάλησαν σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Ιταλία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ζωολογικού κήπου.

"Αισθανόμαστε καθήκον μας να κάνουμε τα πάντα για την διάσωση (των ρινόκερων αυτών). Είμαστε μαζί με το Σαν Ντιέγκο οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν, μέσω του βιολογικού υλικού που έχει συλλεγεί, έστω κι αν οι ελπίδες επιτυχίας είναι μηδαμινές", κατέληξε ο διευθυντής του τσέχικου ζωολογικού κήπου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.