Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ρωσικό βέτο σε ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για την πτήση MH17

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έντεκα χώρες στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της πρότασης ενώ τρεις χώρες απείχαν.

Το βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άσκησε η Ρωσία προκειμένου να αποτρέψει την επικύρωση του σχεδίου απόφασης διά του οποίου θα ιδρυόταν ένα ειδικό διεθνές ποινικό δικαστήριο για να δικάσει όσους ευθύνονται για την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία πέρυσι.

Ένδεκα από τις χώρες του δεκαπενταμελούς ΣΑ του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Μαλαισίας, της Αυστραλίας, της Ολλανδίας και της Ουκρανίας, ενώ τρεις χώρες απείχαν: η Κίνα, η Ανγκόλα και τη Βενεζουέλα.

Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση MH17 από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ με 298 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Ολλανδούς υπηκόους, καταρρίφθηκε και συνετρίβη σε ουκρανικό έδαφος υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών τον Ιούλιο του 2014.

Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση MH17 από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ με 298 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Ολλανδούς υπηκόους, καταρρίφθηκε και συνετρίβη σε ουκρανικό έδαφος υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών τον Ιούλιο του 2014.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, Λιόου Τιονγκ Λάι, είπε απευθυνόμενος στους πρεσβευτές των χωρών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ μετά την ψηφοφορία πως το αποτέλεσμά της στέλνει ένα «επικίνδυνο μήνυμα ατιμωρησίας στον δράστη αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος».

Εξίσου, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Σαμάνθα Πάουερ, ανέφερε ότι «κανένα βέτο δεν θα εμποδίσει την έρευνα και την άσκηση διώξεων για αυτό το ειδεχθές έγκλημα. Οι προσπάθειες να εμποδιστεί η απονομή δικαιοσύνης το μόνο που κάνουν είναι να εντείνουν τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων, που έχουν ήδη υπομείνει περισσότερα από όσα θα άντεχε ο καθένας από εμάς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του βέτο που άσκησε η Ρωσία σήμερα».

Η Ουκρανία και δυτικές χώρες κατηγορούν τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ότι κατέρριψαν το επιβατικό αεροσκάφος χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο πυραυλικό σύστημα ρωσικής κατασκευής. Η Μόσχα διαψεύδει τις κατηγορίες ότι προμήθευσε τους αντάρτες με συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων SA-11 Buk.

Από πλευράς της η ίδια η Ρωσία είχε καταθέσει ένα δικό της, εναλλακτικό σχέδιο απόφασης, το οποίο καλούσε να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στον ΟΗΕ στην έρευνα για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους και απαιτούσε την απονομή δικαιοσύνης, χωρίς όμως να προβλέπει την ίδρυση ειδικού διεθνούς ποινικού δικαστηρίου.

«Είναι πρόωρο να ιδρυθεί ένα διεθνές δικαστήριο» έκρινε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, ενώ τόνισε ότι «το σχέδιο απόφασης τέθηκε σε ψηφοφορία παρόλο που η Μαλαισία και οι άλλες χώρες που το συνεισηγήθηκαν γνώριζαν ότι θα ασκείτο βέτο».

«Αυτό κατά την άποψή μας καταδεικνύει ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες ήταν πιο σημαντικές για αυτούς από τους πρακτικούς στόχους. Αυτό φυσικά είναι λυπηρό», συνέχισε ο Τσούρκιν.

Επιπλέον ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ διευκρίνισε πως «η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης, ανεξάρτητης και αντικειμενικής έρευνας για τα αίτια και τις συνθήκες της συντριβής»,

Η Μαλαισία, η Αυστραλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ουκρανία διεξάγουν ποινική έρευνα για την κατάρριψη του Boeing που εκτελούσε την πτήση MH17. To τελικό πόρισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ολλανδίας για τα αίτια της συντριβής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως την 21η Ιουλίου 2014 το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε εγκρίνει ομόφωνα μια απόφαση η οποία απαιτούσε αυτοί που ευθύνονται για την αεροπορική καταστροφή «να λογοδοτήσουν και όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως με τις προσπάθειες να υπάρξει απόδοση ευθυνών».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.