Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Κακομεταχείριση παιδιών στο Ισραήλ - Κάθειρξη έως και 20 ετών αν είσαι Παλαιστίνιος και πετάς πέτρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπογράφουν ομολογίες υπό το καθεστώς βίας, σε γλώσσες που δεν καταλαβαίνουν.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγορεί το Ισραήλ ότι καταφεύγει σε «μη δικαιολογημένη χρήση βίας» εναντίον παιδιών Παλαιστινίων, τα οποία εξαναγκάζει να υπογράφουν ομολογίες υπό απειλή και σε γλώσσα την οποία δεν καταλαβαίνουν.

Οι κακομεταχειρίσεις αυτές «αντιβαίνουν στους ισχυρισμούς των ισραηλινών δυνάμεων ότι σέβονται τα δικαιώματα του παιδιού», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία υπογραμμίζει πως, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ καταγγέλλεται «εδώ και χρόνια», οι παραβιάσεις αυτές συνεχίζονται, «ενώ δεν θα ήταν περίπλοκο να διορθωθούν, αν η ισραηλινή κυβέρνηση το επεδίωκε πραγματικά».

Η HRW βασίζεται σε μαρτυρίες -και φωτογραφίες- τεσσάρων αγοριών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ έχει προσαρτήσει, ηλικίας 11, 12 και 15 ετών, καθώς και ενός 14χρονου κοριτσιού και ενός 15χρονου αγοριού που κατοικούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες και αξιωματικούς από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2014.

Όταν ενημερώθηκαν γι' αυτές τις μαρτυρίες, ο στρατός και η αστυνομία του Ισραήλ αρνήθηκαν να εξετάσουν συγκεκριμένα καθεμιά από τις περιπτώσεις αυτές, διαβεβαιώνει η ΜΚΟ που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη. Αρκέσθηκαν να υποστηρίξουν πως σέβονται τις διαδικασίες κατά τις συλλήψεις, καθώς «ενημερώνουν τα παιδιά για τα δικαιώματά τους».

Η HRW συνάντησε τον Ρασίντ Σ., 11 ετών, ο οποίος είπε ότι δέχθηκε «γροθιές και κλωτσιές» για να εξαναγκασθεί να υπογράψει ομολογίες στην εβραϊκή γλώσσα, την οποία δεν καταλαβαίνει. Κατά τη σύλληψή του, τον Νοέμβριο, οι ισραηλινοί αστυνομικοί έριξαν εναντίον του μια χειροβομβίδα κρότου και στη συνέχεια του κάλυψαν το κεφάλι μ' έναν αδιαφανή κουκούλα. Μετά τον υποχρέωσαν να παραμείνει επί μία ώρα στο ύπαιθρο, γυμνός σε χειμωνιάτικες θερμοκρασίες. Η ΜΚΟ διευκρινίζει πως έχει φωτογραφίες από τη σύλληψη και από μώλωπες στα πόδια του αγοριού που επιβεβαιώνουν την αφήγησή του.

Ο ΟΗΕ και οι ΜΚΟ καταγγέλλουν τακτικά τις κακομεταχειρίσεις που ο ισραηλινός στρατός επιφυλάσσει στα παιδιά των Παλαιστινίων, ενώ κάθε χρόνο 500 έως 700 απ' αυτά εμφανίζονται ενώπιον των ισραηλινών στρατοδικείων, σύμφωνα με την οργάνωση Defence for Children International. Σύμφωνα με τη UNICEF, η ισραηλινή νομοθεσία είναι η μόνη στον κόσμο που επιτρέπει να δικάζεται ένα παιδί από στρατοδικείο από την ηλικία των 12 ετών.

---------------

«Απάνθρωπη η ποινή» λένε οι Παλαιστίνιοι – «Δίκαιη» την χαρακτηρίζουν οι Ισραηλινοί.
Το κοινοβούλιο του Ισραήλ επέβαλε σήμερα αυστηρότερες ποινές που φθάνουν έως και τα 20 χρόνια κάθειρξης για όσους εκτοξεύουν πέτρες σε οχήματα ή στους δρόμους, μία κίνηση την οποία ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος χαρακτήρισε ρατσιστική και υπερβολική.

Με ψήφους 69-17 οι βουλευτές αποφάσισαν να αυξήσουν τις ποινές αργά χθες, εγκρίνοντας μία νομοθεσία που προτάθηκε έπειτα από το κύμα των παλαιστινιακών διαδηλώσεων που σημειώθηκε πέρυσι στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Η ανοχή προς τους τρομοκράτες τερματίζεται σήμερα. Όποιος εκσφενδονίζει πέτρες είναι τρομοκράτης και μόνο μία κατάλληλη ποινή μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο και δίκαιη τιμωρία», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αγελέτ Σακέντ, του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Εστία.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστινίους και στην ισραηλινή αστυνομία εκφυλίζονται συχνά σε βίαιες συγκρούσεις και το να εκσφενδονίζουν πέτρες έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης των Παλαιστινίων από την εποχή της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης (Ιντιφάντα) εναντίον της ισραηλινής κατοχής στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Από το 2011, τρεις Ισραηλινοί, ανάμεσά τους ένα μωρό και ένα κορίτσι, έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από πέτρες που εκτοξεύθηκαν εναντίον των οχημάτων στα οποία επέβαιναν.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί υπερβολική βία, περιλαμβανομένων και πραγματικών πυρών, κατά την καταστολή παλαιστινιακών διαδηλώσεων, προκαλώντας δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς.

Ο νέος νόμος προβλέπει έως και 20ετή κάθειρξη για όποιον εκσφενδονίζει πέτρες εναντίον ενός οχήματος με πρόθεση να προκαλέσει σωματική βλάβη και δεκαετή κάθειρξη αν η πρόθεση δεν έχει αποδειχθεί.

Οι εισαγγελείς σε τέτοιες περιπτώσεις ζητούν συνήθως ποινές όχι πάνω από τρία χρόνια όταν το αδίκημα δεν έχει ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό.

Ο Καντούρα Φάρες, επικεφαλής του Συλλόγου Παλαιστινίων Κρατουμένων, μίας οργάνωσης που αναλαμβάνει την υπεράσπιση Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, χαρακτήρισε τον νέο νόμο «ρατσιστικό».

«Ο νόμος είναι απαίσιος και αντιβαίνει στον βασικό κανόνα ότι η ποινή πρέπει να αντιστοιχεί στο αδίκημα», είπε.

Ο νόμος θα καλύπτει μία περιοχή που περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά όχι και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τη δικαιοδοσία του ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ καταθέτει 1.000 μηνύσεις τον χρόνο για εκτόξευση πετρών, σύμφωνα με την ισραηλινή Κνεσέτ.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό εκκλήσεων να αναλάβει δράση μετά τις παλαιστινιακές διαδηλώσεις το 2014 εναντίον του πολέμου στη Γάζα και την επίθεση εναντίον ενός έφηβου Παλαιστίνιου που Ισρααηλινοί έκαψαν ζωντανό σε αντίποινα για τη δολοφονία τριών έφηβων Ισραηλινών από παλαιστίνιους μαχητές.

Τη νέα νομοθεσία είχε προτείνει η προκάτοχος του Σακέντ, η κεντρώα Τζίπι Λίβνι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.