Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Δύο ρεκόρ Guinness για το ρομπότ αστροναύτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα πρώτα λόγια του Kirobo επιστρέφοντας στην πατρίδα του.

Δύο Παγκόσμια Ρεκόρ Guinness απονεμήθηκαν στο Kirobo, το ρομπότ αστροναύτη που γεννήθηκε μέσα από ένα κοινό ερευνητικό project μεταξύ της Dentsu Inc., του Κέντρου Έρευνας για Προηγμένη Επιστήμη & Τεχνολογία του Πανεπιστημίου του Τόκιο, της Robo Garage Co. Ltd., της Toyota Motor Corporation, και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA).

Ο Kirobo έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στις 10 Αυγούστου, 2013 και πέρασε συνολικά δεκαοκτώ μήνες εκεί, εκτελώντας το πρώτο πείραμα συνομιλίας μεταξύ ρομπότ και ανθρώπου (του αστροναύτη του JAXA Koichi Wakata) και διερευνώντας τις μελλοντικές προοπτικές αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ρομπότ.

Στις 10 Φεβρουαρίου, ο Kirobo επέστρεψε σώος στη Γη, μέσα στο CRS-5 Dragon (το διαστημικό σκάφος ανεφοδιασμού του SpaceX) που προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό ανοιχτά της Καλιφόρνιας, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία στις 12 Μαρτίου. Τα πρώτα λόγια του Kirobo επιστρέφοντας στην πατρίδα του ήταν: «Από εκεί πάνω, η Γη έλαμπε σαν μπλε λυχνία LED.»

Στην ανασκόπηση εργασιών που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Αναδυόμενης Επιστήμης & Καινοτομίας στο Τόκιο, τα μέλη του project έδωσαν μια περίληψη έργου και πρόβαλλαν ένα βίντεο με τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Kirobo στο ISS.


Πρόεδρος της συνεδρίασης ήταν ο Fuminori Kataoka, γενικός διευθυντής του project στο Γκρουπ Προϊοντικού Προγραμματισμού (Product Planning Group) της Toyota Motor Corporation.

Ομιλητές ήταν ο Tomotaka Takahashi, πρόεδρος της ROBO GARAGE Co., Ltd. και ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας Προηγμένης Επιστήμης & Τεχνολογίας Πανεπιστημίου του Τόκιο, καθώς και ο Yorichika Nishijima, στέλεχος επικοινωνίας του Business Creation Center της Dentsu Inc. και επικεφαλής του Κέντρου Ρομπότ της Dentsu.

Ο Kirobo έδωσε επίσης το παρών για να συνομιλήσει με μέλη της ομάδας του project.

Η Erika Ogawa, Αντιπρόεδρος της Guinness World Records Ltd στην Ιαπωνία, απένειμε στη συνέχεια στον Kirobo δύο Παγκόσμια Βραβεία Guinness:
1. «Το πρώτο ρομπότ-συνταξιδιώτης στο διάστημα είναι ο Kirobo (Japan), που έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 9 Αυγούστου 2013.»
2. «Το μεγαλύτερο ύψος στο οποίο έχει κάνει ποτέ ένα ρομπότ συνομιλία είναι 414,2 km πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αυτό επιτεύχθηκε από τον Kirobo (Ιαπωνία) στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 7 Δεκεμβρίου 2013.»

Βασικές προδιαγραφές του Kirobo

-Διαστάσεις Ύψος: 34 cm, Πλάτος: 18 cm, Βάθος: 15 cm (περίπου)
-Βάρος 1000 g (περίπου)
-Γλώσσα Ιαπωνική
-Κύρια Χαρακτηριστικά Φωνητική αναγνώριση, επεξεργασία φυσικής γλώσσας, σύνθεση φωνής (λόγος), λειτουργίες τηλεπικοινωνιών, χειρονομίες, κάμερα αναγνώρισης προσώπου, κάμερα εγγραφής

Οι κυριότερες εξελίξεις του project μέχρι σήμερα

29 Νοε, 2012: Ανακοίνωση του project, το κοινό αρχίζει να προτείνει ονόματα για το ρομπότ.
26 Ιουν, 2013: Kirobo και Mirata (ως προσωπικό εδάφους για υποστήριξη) ολοκληρώνονται και παρουσιάζονται σε συνέντευξη τύπου.
4 Αυγ, 2013: Ο Kirobo φεύγει από την Ιαπωνία για το ISS μέσα στο όχημα μεταφορών Kounotori 4 του Διαστημικού Κέντρου Tanegashima Space Center.
10 Αυγ, 2013: Ο Kirobo φτάνει στο ISS.
21 Αυγ, 2013: Ο Kirobo λέει τις πρώτες λέξεις του στο διάστημα: «Στις 21 Αυγούστου, 2013, ένα ρομπότ έκανε ένα μικρό βήμα για ένα πιο λαμπρό μέλλον για όλους.»
7 Νοε, 2013: Ο αστροναύτης της JAXA, Koichi Wakata επιβιβάζεται στο Ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz και φτάνει στο ISS την ίδια μέρα.
6 Δεκ, 2013: Ο Kirobo και ο αστροναύτης της JAXA, Koichi Wakata κάνουν το παγκοσμίως πρώτο πείραμα συνομιλίας μεταξύ ρομπότ και ανθρώπου.
14 Μαϊ, 2014: Ο αστροναύτης της JAXA, Koichi Wakata επιστρέφει στη Γη.
11 Φεβ, 2015: Ο Kirobo επιστρέφει στη Γη.
12 Μαρ, 2015: Ο Kirobo επιστρέφει στην Ιαπωνία.
27 Μαρ, 2015: Ο Kirobo συμμετέχει στη συνεδρίαση ανασκόπησης εργασιών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.