Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Αίσιο τέλος για τρεις ορειβάτες που είχαν αποκλειστεί σε παγετώνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διεσώθησαν μετά από μία εβδομάδα κοντά στο Άνκορατζ.

Τρεις ορειβάτες οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε χιονισμένη περιοχή κοντά στην πόλη Άνκορατζ της Αλάσκας, διεσώθησαν το πρωί της Παρασκευής από μέλη της Εθνικής Αεροπορικής Φρουράς, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Και οι τρεις μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Άνκορατζ όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες αφού είχαν υποστεί τραυματισμούς και κρυοπαγήματα.

Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε μετά από 3 ημέρες αποτυχημένων προσπαθειών, αφού στην περιοχή επικρατούσαν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες και η ορατότητα ήταν σχεδόν μηδενική.

«Ήταν μια ιδιαίτερα περίπλοκη αποστολή», δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου συντονισμού διάσωσης, αντισυνταγματάρχης Τζον Μορς. «(Οι πιλότοι) δεν μπορούσαν τις περισσότερες φορές καν να δουν το έδαφος …το οποίο περιβάλλεται από κορυφές μήκους 3.960 μέτρων, στην προσπάθειά τους να ρίξουν προμήθειες και να προσεγγίσουν τους ορειβάτες που είχαν αποκλειστεί σε ύψος 2.600 μέτρων.

Οι 3 άνδρες είχαν φτάσει στις 3 Απριλίου μέσω ελικοπτέρου στην περιοχή Κνίκ, μία έκταση πάγου 80 χιλιομέτρων, ωστόσο οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στο ελικόπτερο να τους παραλάβει δύο ημέρες αργότερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν στο ψύχος.

Οι ορειβάτες στη συνέχεια βρήκαν καταφύγιο σε μία σπηλιά πάγου, αφού η σκηνή τους καταστράφηκε εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, δήλωσε ο Μορς. Χρησιμοποιώντας μια δορυφορική συσκευή αποστολής γραπτών μηνυμάτων, οι τρεις άνδρες κατάφεραν την Τρίτη να ειδοποιήσουν έναν γνωστό τους, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τις αρχές. Μέλη της Φρουράς προσπάθησαν πολλάκις να ρίξουν με αλεξίπτωτα προμήθειες και τρόφιμα, ωστόσο απέτυχαν καθώς οι ορειβάτες δεν ήταν σε θέση να φτάσουν στα σημεία όπου προσγειώνονταν τα πακέτα.

«Τα μέλη της ομάδας διάσωσης έκαναν απίστευτες προσπάθειες να νικήσουν τον καιρό και σκέφτονταν δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να στείλουμε τις προμήθειες στους ορειβάτες και έδειξαν επιμονή καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 4 ημερών», δήλωσε ο Μορς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.