Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Τροφές που καίνε λίπος και αυξάνουν τον μεταβολισμό!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όλοι όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε δίαιτα ή απλώς να προσέξουμε λίγο παραπάνω τη γραμμή μας ψάχνουμε για μαγικές τροφές που μπορούν να κάψουν το λίπος και να μας προσφέρουν άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ίσως να έχετε ακούσει, λοιπόν, να μιλάνε για τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες.

Όπως μας εξηγεί, όμως, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Χριστίνα Κωστάρα δεν πρόκειται ακριβώς για τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες, αλλά για τρόφιμα που παρουσιάζουν μεταβολικό πλεονέκτημα. Πάμε να τα γνωρίσουμε!

Τα τρόφιμα που παρουσιάζουν μεταβολικό πλεονέκτημα:

1.Προκαλούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού Νιώθουμε πολύ χορτάτοι μετά την κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων. Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι οι σούπες, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί και τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

2. Απορροφώνται ατελώς από τον οργανισμό. Κάποια από τα τρόφιμα με διατροφικό πλεονέκτημα που παρουσιάζουν αυτή την ιδιότητα είναι οι ξηροί καρποί, οι διαιτητικές ίνες και τα γαλακτοκομικά.

3. Προκαλούν αύξηση της ενεργειακής δαπάνης. Αυξάνουν για παράδειγμα την θερμογένεση. Παραδείγματα τροφίμων που το επιτυγχάνουν αυτό είναι το τσάι, ο καφές, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά και πρωτεϊνούχα τρόφιμα.

Πληθώρα μελετών έχει δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά παίζουν ρόλο στην ρύθμιση του βάρους και στην μειωμένη αποθήκευση λίπους σε ενήλικες και παιδιά. Ένας από τους μηχανισμούς που έχουν προταθεί είναι το διαιτητικό ασβέστιο, το οποίο επηρεάζει το μεταβολισμό του λίπους, όχι μόνο στο επίπεδο των λιποκυττάρων, αλλά και μέσω αυξημένης αποβολής λίπους από τα κόπρανα κι επιπλέον πιθανόν λόγω αυξημένης θερμογένεσης, η οποία είναι μία διαδικασία που σχετίζεται με τον μεταβολισμό μας.

Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι : τα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών από ολόκληρους κόκκους δημητριακών (δηλαδή ολικής άλεσης) (π.χ. παξιμάδι κριθαρένιο ολικής, ψωμί σίκαλης ολικής), πίτουρο βρώμης, δημητριακά πρωινού από πίτουρο σταριού με υψηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες και γενικά δημητριακά πρωινού πλούσια σε διαιτητικές ίνες (ήτοι (>6 γρ. διαιτητική ίνα./ 100 γρ. προιόντος, το καλμπόκι, το ρύζι parboiled, το άγριο ρύζι, το καστανό ρύζι καστανό, τα όσπρια, όλα τα φρούτα με εξαίρεση τις σταφίδες, τον ανανά και το κονσερβοποιημένο βερίκοκο και όλα τα λαχανικά με εξαίρεση την κολοκύθα και την πατάτα.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι: τα φρούτα, τα λαχανικά (ιδιαίτερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά), τα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών (π.χ ψωμί, κριτσίνια) ολικής άλεσης τα οποία έχουν περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες >6 γρ./ 100 γρ, προϊόντος (ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες), τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες, όσπρια.

Είναι οι ξηροί καρποί παχυντικοί;

Οι ξηροί καρποί είναι μια ομάδα τροφίμων που πολύ θρεπτική. Ανάλογα με το είδος του ξηρού καρπούς, παρέχουν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, ουσιώδη λιπαρά οξέα, διαιτητικές ίνες και πρωτεΐνες. Περιέχουν, επίσης, σημαντικά φυτοχημικά και άλλες ουσίες οι οποίες έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Όμως, λόγω του ότι αποδίδουν αρκετές θερμίδες και λίπος, ενοχοποιούνται και συχνά αποκλείονται από το ημερήσιο διαιτολόγιο. Ωστόσο, πλήθος επιδημιολογικών μελετών έχει δείξει ότι η κατανάλωση τους δεν συσχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό έχει αποδοθεί στο αυξημένο αίσθημα κορεσμού (καταστολή όρεξης), στην ατελή απορρόφηση τους (δεν απορροφάται το 5-15% των θερμίδων τους), στην αύξηση της ενεργειακής δαπάνης που προκαλούν


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.