Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Τα αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη αυξάνουν το άγχος στα παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η προγεννητική κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών.

Τα μικρά παιδιά, των οποίων οι μαμάδες πήραν αντικαταθλιπτικά ενώ ήταν έγκυες, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά άγχους απ’ ό,τι τα αδέρφια τους που δεν είχαν εκτεθεί σε τέτοια φάρμακα, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Μια ομάδα επιστημόνων από τη Νορβηγία βρήκε ακόμη, ότι η κατάθλιψη που δεν αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία –χωρίς τη χρήση προγεννετικών αντικαταθλιπτικών- σχετίζεται με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα μετά από μελέτη στοιχείων που αφορούσαν πάνω από 20.000 ζεύγη αδελφών, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της νορβηγικής έρευνας Mother and Child Cohort, με μωρά και παιδιά νηπιακής ηλικίας (έως τριών ετών).

Η ψυχική κατάσταση των μανάδων των παιδιών αξιολογήθηκε με ερωτήσεις που αφορούσαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και έξι μήνες μετά τη γέννα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων, χρησιμοποιώντας μια επικυρωμένη σύντομη εκδοχή του πίνακα ελέγχου συμπτωμάτων Hopkins, όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Independent.

Ζητήθηκε ακόμη να αναφέρουν την περιστατικά από τη ζωή τους που να σχετίζονται με μείζονα κατάθλιψη, η οποία χαρακτηρίζεται από λυπημένη διάθεση, αλλαγές στην όρεξη, απώλεια ενέργειας, αισθήματα ενοχής και αναξιότητας και προβλήματα συγκέντρωσης για χρονικό διάστημα πάνω από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Epidemiology, πάνω από το 20% των γυναικών σε ηλικία τεκνοποίησης υποφέρουν από κατάθλιψη, ενώ όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα στο Ηνωμένο Βασίλειο οι συνταγογραφήσεις αντικαταθλιπτικών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τα ερωτήματα ως προς τις επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών στην ανάπτυξη των παιδιών -καθώς τα φάρμακα «ταξιδεύουν» μέσα από τον πλακούντα στον εγκέφαλο των εμβρύων- και το κατά πόσο τα γνωρίσματα συμπεριφοράς μπορεί να επηρεαστούν από την ψυχική κατάσταση των γονιών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι οι θεραπείες και οι συμβουλευτικές συνεδρίες (όπως η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία –CBT) είναι πιο αποτελεσματικές και πιο ασφαλείς από τη λήψη χαπιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η χρήση αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχε σαφείς συνδέσεις με το άγχος στα παιδιά μικρής ηλικίας. Ωστόσο, η χρήση φαρμάκων δεν είναι σχέση με τη συναισθηματική αντιδραστικότητα, τις σωματικές ενοχλήσεις, τα προβλήματα ύπνου, προσοχής ή επιθετικότητας.
«Σε ηλικία 36 μηνών, η ανάλυσή μας έδειξε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της προγεννητικής έκθεσης σε αντικαταθλιπτικά και της εσωτερίκευσης της συμπεριφοράς» καταλήγει η έρευνα.

Η μελέτη ανάμεσα σε αδέρφια διευκολύνει την αναγνώριση των οικογενειακών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.