Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Οι πιο απολυταρχικές χώρες του πλανήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πού οι κάτοικοι δεν μπορούν ούτε να κουνηθούν.

Η έρευνα του Freedom House κατατάσσει τις χώρες του κόσμου σε μία λίστα με βάση τα πολιτικά δικαιώματα και τις κοινωνικές ελευθερίες των κατοίκων.

Το αποτέλεσμα στη έρευνας δείχνει ότι η ελευθερία στον πλανήτη μειώθηκε για ένατη συνεχόμενη χρονιά.

Από τις 195 χώρες που μελετά η έρευνα, το 26% χαρακτηρίζονται «ανελεύθερες», με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Λευκορωσία



Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλιακσάντρ Λουκασένκα, είναι επικεφαλής ενός αυταρχικού καθεστώτος περίφημο για την καταπάτηση κάθε πολιτικού δικαιώματος. Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν θητείες και συχνά η αντιπολίτευση δεν εκπροσωπείται καν στη Βουλή. Η εθνική τηλεόραση ελέγχεται από την κυβέρνηση και φυσικά δεν παίζουν ποτέ οι αντίθετες απόψεις. Και όσο οι Λευκορώσοι συνδέονται στο διαδίκτυο, τόσο η κυβέρνηση προσπαθεί να το ελέγξει. Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι μπλοκαρισμένες, ενώ οι ακτιβιστές του διαδικτύου γίνονται συχνά θύματα απειλών και παρενόχλησης.

Νότιο Σουδάν



Το Νότιο Σουδάν πέτυχε την ανεξαρτησία του το 2011, αλλά η πολιτική βία και οι μαζικές δολοφονίες χαράσσουν έντονα τις εθνικές αρχές, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται στο όριο της αποτυχίας, όπως υποστηρίζει το Freedom House. Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν έχει καθοριστικά δικαιώματα, τα οποία δεν γίνεται να περιοριστούν. Το 2013 ο Σάλβα Κιίρ απέλυσε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο και τον αντιπρόεδρο, την ώρα που η αντιπολίτευση δεν έχει καμία πραγματική πολιτική εξουσία. Οι δυνάμεις ασφάλειας λειτουργούν χωρίς ποτέ να τους τιμωρεί κανείς και κάνουν χρήση βίας εναντίον των πολιτών εν γνώσει ή μετά από εντολές των ανωτέρων τους.

Κούβα



Η Κούβα έχει γίνει πιο ελεύθερη από τότε που αποχώρησε από την εξουσία ο Φιντέλ Κάστρο το 2008, αλλά ακόμη θεωρείται «ανελεύθερη» χώρα. Το πολιτικό σύστημα της Κούβας αποτελείται από ένα κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η πολιτική διαφωνία συνεχίζει να είναι αδίκημα και η κυβέρνηση της Κούβας συνεχίζει την πρακτική των προληπτικών φυλακίσεων για να εκφοβίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Τα μέσα ενημέρωσης ανήκουν και διοικούνται από το κράτος και ελάχιστοι Κουβανοί έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς είναι εξαιρετικά ακριβό - μία ώρα στο κομπιούτερ σε ίντερνετ καφέ ισοδυναμεί με το μισθό μίας εβδομάδας.

Σαουδική Αραβία



Η Σαουδική Αραβία είναι μία απόλυτη μοναρχία με το νομικό της σύστημα να βασίζεται στη Σαρία. Το Κοράνι και η Σούνα αποτελούν το Σύνταγμα της χώρας. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας έχουν μετοχές στα μέσα ενημέρωσης, ενώ δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν φυλακιστεί σε πολλές περιπτώσεις, επειδή έχουν εκφράσει πολιτικές διαφωνίες. Όλοι οι Σαουδάραβες απαιτούνται διά νόμου να είναι Μουσουλμάνοι και η πρακτική άλλης θρησκείας εκτός του Ισλάμ απαγορεύεται διά ροπάλου. Στις γυναίκες δεν επιτρέπεται καν να οδηγούν ή να φεύγουν από το σπίτι χωρίς να τους συνοδεύει κάποιος άντρας.

Συρία



Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εξωτερικό, 5 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό και περίπου 130.000 νεκρούς. Ο πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Άσαντ, προσπαθεί να νικήσει τους βαριά οπλισμένους αντάρτες και ταυτόχρονα σκοτώνει πολίτες κάνοντας χρήση ισχυρών όπλων, ακόμη και χημικών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και βασανιστεί από το 2011 που ξεκίνησε η εξέγερση.

Κίνα



Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, ξεκίνησε μία καμπάνια κατά της διαφθοράς στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό της χώρας. Η καμπάνια αυτή είναι εις βάρος των αστικών και πολιτικών ελευθεριών, σύμφωνα με το Freedom House, ενώ απουσιάζει η νομική επίβλεψη στα πεπραγμένα του κόμματος. Οργανώσεις αστικών δικαιωμάτων, συνδικαλιστές και ακαδημαϊκοί ανακρίνονται και συχνά παρενοχλούνται από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν ανέχεται κανενός είδους οργανωμένη αντιπολίτευση - στις φυλακές μπήκαν τουλάχιστον 190 ακτιβιστές υπέρ των μεταρρυθμίσεων μόνο το 2014.

Βόρεια Κορέα



Η Βόρεια Κορέα, που λειτουργεί ως χώρα με ένα κόμμα υπό μία απολυταρχική δικτατορία, είναι η πιο ανελεύθερη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με το Freedom House. Η διαφθορά και οι δωροδοκίες βασιλεύουν παντού και σε κάθε επίπεδο του κράτους και της οικονομίας. Η χρήση στο διαδίκτυο επιτρέπεται σε μερικές μόνο χιλιάδες ανθρώπους, με υψηλά αξιώματα, ενώ οι ακαδημαϊκές ελευθερίες δεν υπάρχουν: όλα τα βιογραφικά πρέπει να εγκριθούν από την κυβέρνηση. Κάθε είδους διαμαρτυρία είναι παράνομη και φυσικά δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Οι πολιτικοί διαφωνούντες είτε εκτελούνται, είτε στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωση, όπου οι περισσότεροι εξ αυτών πεθαίνουν από την πείνα ή την εξάντληση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.