Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Πρώτη Ανάσταση μετά από 93 χρόνια σε ναό στη Σμύρνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την παρακολούθησαν με δάκρυα στα μάτια εκατοντάδες Ορθόδοξοι.

Στην κυριολεξία λαμπροφόρος από κάθε άποψη υπήρξε η ακολουθία της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία, η πρώτη μετά 93 χρόνια, στο διασωθέντα και ανακαινισθέντα ναό του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη.

Την ακολουθία της Αναστάσεως παρακολούθησαν με κατάνυξη, ευλάβεια και δάκρυα στα μάτια εκατοντάδες άνθρωποι, Έλληνες και άλλοι Ορθόδοξοι, μέλη της κατά Σμύρνη Ορθόδοξης Εκκλησίας, που τα τελευταία δύο χρόνια, με την αγάπη και πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και τις άοκνες προσπάθειες του ιερατικώς προϊσταμένου, αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Κύριλλου Συκή, αναγεννάται. Επίσης , την ακολουθία παρακολούθησαν Έλληνες και άλλοι Ορθόδοξοι από άλλες περιοχές γύρω από τη Σμύρνη, επισκέπτες από την Ελλάδα, καθώς και ορισμένοι Ελληνοαμερικανοί και Ελληνοαυστραλοί.

Στην ακολουθία της Αναστάσεως και στην Θεία Λειτουργία τηρήθηκε η παράδοση , η οποία συνταίριαζε την μεγαλοπρέπεια με την αρχοντική απλότητα. Γύρω στις 10.30 το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος άρχισε την ακολουθία της Παννυχίδος, που ολοκληρώθηκε με το «Δεύτε λάβετε Φως» και το άναμμα των λαμπάδων των πιστών από την λαμπάδα του πατρός Κυρίλλου, η οποία προηγουμένως είχε αναφτεί από την ακοίμητη κανδήλα. Μέσα και έξω στον ναό του Αγίου Βουκόλου είχε δημιουργηθεί αδιαχώρητο.

Σχηματίστηκε πομπή που πορεύτηκε στον περίβολο του ναού. Οι θύρες έκλεισαν και μέσα έμεινε μόνο ο αναγνώστης. Της πομπής προηγούνταν τα Εξαπτέρυγα, η εικόνα και το λάβαρο της Αναστάσεως, οι ψάλτες, και ο π. Κύριλλος, κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο και τον Σταυρό της Ευλογίας. Δίπλα του ήταν ο π. Μαξιμιλιανός , προϊστάμενος του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου των Ρωμαιοκαθολικών της Σμύρνης. Σε ένα υπερυψωμένο χώρο, απέναντι από την δυτική πύλη του ναού , που ήταν αναρτημένη η σημαία με το έμβλημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο π. Κύριλλος ανέγνωσε την περικοπή από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο «Διαγενομένου του Σαββάτου». Στη συνέχεια η εκφώνηση «Δόξα τη Αγία και Ομοουσίω Τριάδι» και ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος έψαλλε το μεγαλόπρεπο, θριαμβευτικό αντίφωνο του Πάσχα:

«Χριστὸς ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος». Με το «Χριστός Ανέστη» άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα καμπανάκια , που κρατούσε ο νεωκόρος , και σήμαντρα , που είχαν μαζί τους μερικά παιδιά. Ο κόσμος αντάλλασσε τον αναστάσιμο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη!-Αληθώς Ανέστη!» και ο ένας ασπαζόταν τον άλλο μέσα σε ευφρόσυνη ατμόσφαιρα.

Απευθυνόμενος στον κόσμο ο π. Κύριλλος τόνισε ότι η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα γεγονός «άμεσα συνδεδεμένο με την ταυτότητα των Ορθοδόξων και ιδιαίτερα των Ρωμιών». Όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι , επεσήμανε, «είμαστε παιδιά του ενός αληθινού Θεού, άρα αδέλφια». Επίσης , έκανε ειδική αναφορά στους Χριστιανούς, αλλά και σε όλους όσοι σε διάφορα μέρη της γης διώκονται, υποφέρουν, σφαγιάζονται και υπέδειξε ότι πρέπει επιτέλους να γίνει σεβαστός ο κάθε άνθρωπος. Συμβολικά ο π. Κύριλλος και ο π. Μαξιμιλιανός άφησαν στον αέρα δύο λευκά περιστέρια για να υπογραμμίσουν την καταλλαγή, την αγάπη και την ειρήνη, που πρέπει να επικρατήσει μεταξύ των Χριστιανών και όλων των ανθρώπων.

Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος μετέφερε τις πατρικές ευλογίες και ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική» την Αναστάσιμη Λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο και θα επιθυμούσε πολύ να ήταν στην Σμύρνη , όπως θέλει, είπε ο Πατριάρχης, να ξανακάνει Πάσχα στην γενέτειρα του, Ίμβρο. Ο π. Κύριλλος ανέφερε ότι στην επικοινωνία του με τον Πατριάρχη τον ευχαρίστησε θερμά και του είπε: « Παναγιώτατε , όσο το Φανάρι και Εσείς είστε αναστημένοι, είμαστε και εμείς, όπου κι΄ αν βρισκόμαστε».

Μετά την ακολουθία της Αναστάσεως, πριν να εισέλθει ο κόσμος στον ναό για τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία, έγινε ένα ιδιαίτερο τελετουργικό. Μπροστά από την κλειστή δυτική πύλη, σύμβολο των πυλών του Άδη που καταργήθηκαν με την Ανάσταση του Χριστού, ο π. Κύριλλος, ο οποίος χτύπησε δυνατά την πύλη, είχε με τον αναγνώστη, που έμεινε εντός του ναού, ένα διάλογο από τους ψαλμούς του Δαϋίδ . «Άρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε, πύλαι αιώνιοι, και εισελεύσεται ο βασιλεὺς της δόξης» . Η απάντηση μέσα από τον ναό «Τις εστιν ούτος ο βασιλεὺς της δόξης;». Και πάλι ο π. Κύριλλος: « Κύριος των δυνάμεων αυτός εστίν ο βασιλεύς της δόξης. Τότε άνοιξε η πύλη και όλοι εισήλθαν στον ναό. Όσο ψαλλόταν ο Κανόνας της Κυριακής του Πάσχα το εκκλησίασμα ασπαζόταν την εικόνα της Αναστάσεως και έπαιρνε από τον π. Κύριλλο ένα μικρό πουγκί από λεπτό διάφανο ύφασμα, στο οποίο μέσα υπήρχαν ένα κόκκινο αυγό , ένα κουλουράκι σμυρνέϊκο και μικρές εικόνες των Πολιούχων Αγίων της Σμύρνης, Φωτεινής, Βουκόλου και Πολυκάρπου. Προς το τέλος του Κανόνα ο π. Κύριλλος ράντισε όλους με αγιασμό. Επίσης, προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών όλων των εν Σμύρνη ειρηνικώς κοιμηθέντων ή μαρτυρικώς τελειωθέντων.

Στο τέλος της Λειτουργίας ανέγνωσε την ομιλία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου για το Άγιο Πάσχα, η οποία είναι γνωστή ως «Κατηχητικός Λόγος».

Στις 11 σήμερα το πρωί τελέστηκε στο ναΐδριο της Αγίας Φωτεινής, που υπάρχει από την δεκαετία του 1950 σε ανάμνηση του πυρπολυθέντος το 1922 μεγαλοπρεπούς Μητροπολιτικού ναού της Σμύρνης, ο Εσπερινός της Αγάπης. Οι ύμνοι ψάληκαν Ελληνικά και Ρωσικά. Η ανάγνωση του Ευαγγελίου έγινε στα Ελληνικά και στην Ομηρική γλώσσα από τον π. Κύριλλο, στα Ιταλικά από τον Ρωμαιοκαθολικό ιερέα , π. Μαξιμιλιανό, και στα Ρωσικά , Τουρκικά και Αγγλικά από λαϊκούς. Ο Εσπερινός έληξε με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στον αύλειο χώρο του ναού.

Επιστέγασμα της γιορτής του Πάσχα ήταν το πλούσιο σε εδέσματα τραπέζι, το οποίο προσέφερε η Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης σε χώρο του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου, που διατέθηκε ευγενώς.

«Τα όσα ζήσαμε φέτος στην διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας και του Πάσχα στην Σμύρνη για μένα ήταν μια αποκάλυψη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής. Η εμπειρία αυτών των ημερών είναι ακόμη μια επιβεβαίωση ότι «στα σχέδια του Θεού υπάρχουν θαυμαστά πράγματα, αρκεί να τον εμπιστευόμαστε και να προσευχόμαστε», κατέληξε ο κ. Κύριλλος.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.