Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Στο 4,17% η αδήλωτη εργασία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην «τσιμπίδα» των ελεγκτών 4.672 επιχειρήσεις - Τι λένε τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Σε ποσοστό 4,17% διαμορφώνεται η αδήλωτη εργασία σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «'Αρτεμις» του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των ελέγχων οι οποίοι διενεργήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2013, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου, έως τις 31 Ιανουαρίου του 2015, ελέγχθηκαν συνολικά 36.007 επιχειρήσεις. Από αυτές τις επιχειρήσεις οι 4.672, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 12,98%).

Σε σύνολο 180.856 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 7.544 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,17%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ανέρχονται στο ποσό των 78.672.952 ευρώ.

Αντίστοιχα, κατά το διάστημα 1 Ιανουαρίου έως 31 Ιανουαρίου 2015, κατά τη διάρκεια του οποίου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας, ελέχθησαν 1.854 επιχειρήσεις. Από τις επιχειρήσεις αυτές επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 267 (ποσοστό 14,40%).

Από τους 5.649 εργαζομένους στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 460 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 8,14%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 4.854.043 ευρώ.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από μεικτά κλιμάκια των Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) του ΙΚΑ.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας , ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης Ε.ΥΠ.Ε.Α. του Ι.Κ.Α, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, όπως τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), τα βιοτεχνικά πάρκα, οι βιομηχανικές ζώνες, τα κομμωτήρια, τα πρατήρια βενζίνης, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι μεταφορικές επιχειρήσεις, το λιανικό εμπόριο, η καθαριότητα, οι κατασκευές, η φιλοξενία, οι υπηρεσίες ασφαλείας (Security), και οι επιχειρήσεις φασόν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.