Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Απλές καθημερινές πράξεις για καλή ψυχική υγεία και αυτοεκτίμηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ψυχική υγεία σημαίνει κατάκτηση της ισορροπίας μεταξύ όλων των πτυχών της ζωής: κοινωνικής, φυσικής, πνευματικής, οικονομικής και ψυχικής. Η κατάκτηση της ισορροπίας είναι μια διαδικασία από την οποία μαθαίνουμε καθημερινά. Ενίοτε, μπορεί να ανατρέψετε την ισορροπία προς μία κατεύθυνση και να χρειάζεται να ανασυνταχθείτε πάλι. Η προσωπική σας ισορροπία θα είναι μοναδική και η πρόκληση θα είναι να παραμείνετε ψυχικά υγιείς διατηρώντας αυτή την ισορροπία.

Η ενότητα που ακολουθεί περιλαμβάνει μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε και να διατηρήσετε την ισορροπία σας.

Από την επιστημονική ομάδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα

Οικοδόμησε Υγιή Αυτό-Εκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι περισσότερο από τη κατανόηση των προτερημάτων σου. Είναι η δυνατότητα να αντιληφθείς ταυτόχρονα όλες τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες σου στο σύνολό τους, να τις αποδεχτείς, ώστε να επιτύχεις ότι καλλίτερο μπορείς. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να μην παίζεις τένις τόσο καλά όπως ένας πρωταθλητής, αλλά αυτό δεν πρέπει να σε εμποδίσει να απολαύσεις το παιχνίδι.

Δράση – Απόκτησε Αυτοπεποίθηση

Ρίξε μια ματιά στα θετικά σου σημεία. Τι είναι αυτό που κάνεις καλύτερα από όλα; Σε ποιους τομείς διαθέτεις δεξιότητες και ενδιαφέροντα; Πως θα σε περιέγραφε ένας φίλος; Τώρα ρίξε μια ματιά στις αδυναμίες σου. Σε τι δυσκολεύεσαι; Ποιά είναι αυτά που σου προκαλούν σύγχυση; Ρίξε μια ματιά στο κατάλογο. Θυμήσου ότι ο καθένας μας έχει τις θετικές και τις αρνητικές του πλευρές. Αναδεικνύουμε τα δυνατά μας σημεία και χτίζουμε πάνω στις αδυναμίες μας που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε και να ωριμάσουμε.

Δέξου αλλά και δώσε

Πολλοί από εμάς συγχέουμε την ρεαλιστική εικόνα των πλεονεκτημάτων μας με το αίσθημα της έπαρσης. Δυσκολευόμαστε να δεχτούμε τη καλοσύνη από τους άλλους. Συχνά διαχωρίζουμε την θέση μας από μία φιλοφρόνηση που μας κάνουν λέγοντας “Ναι αλλά..” και υποτιμούμε τον εαυτό μας.

Δράση — Δέξου τις Φιλοφρονήσεις

Την επόμενη φορά που κάποιος σου κάνει μία φιλοφρόνηση πες “σε ευχαριστώ! Χαίρομαι που το σκέφτηκες να μου το πεις!”. Στη συνέχεια σκέψου όσες φορές σου έκαναν φιλοφρονήσεις και όμορφα σε έκανα να νοιώσεις.

Δημιούργησε καλές οικογενειακές σχέσεις

Ασχολήσου με την οικοδόμηση καλών οικογενειακών σχέσεων. Μάθε να εκτιμάς τις δεξιότητες και τις ικανότητες κάθε μέλους της οικογένειας σου. Μάθε πώς να υποστηρίζει και να υποστηρίζεσαι.

Δράση – Βρες Χρόνο

Βρες χρόνο για να βρεθείς απλά με την οικογένεια σου. Προγραμμάτισε το χρόνο για τις σοβαρές υποχρεώσεις αλλά και για την ευχαρίστηση. Άκου με σεβασμό χωρίς να διακόπτεις εκείνον που θέλει να σου πει κάτι. Κάντο συχνά.

Απόκτησε πραγματικούς φίλους

Οι φίλοι σε βοηθούν να κατανοήσεις ότι δεν είσαι μόνος. Σε βοηθούν να μοιραστείς αυτά που νοιώθεις είτε όταν είσαι “στα πάνω σου” είτε όταν είσαι “στα κάτω σου”, με την σειρά σου βοήθησε τους. Μαζί, οι φίλοι σου και εσύ μπορείτε να μοιραστείτε τις προκλήσεις της ζωής και να απολαύσετε τις χαρές της.

Δράση – Φτιάξε ένα περιβάλλον φίλων

Κράτα επαφές — προσκάλεσε έναν φίλο για φαγητό. Ενθάρρυνε καινούργιες φιλίες — ζήτα από τους φίλους σου να φέρουν κάποιον μαζί που δεν έχεις ήδη γνωρίσει.

Θέσε τις προτεραιότητες σου

Οι διαφημιστές προσπαθούν πολύ σκληρά να μας πείσουν ότι “έχουμε ανάγκη” τα προϊόντα και υπηρεσίες που διαφημίζουν. Η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να γνωρίζουμε την διαφορά μεταξύ των πραγματικών μας αναγκών (φαγητό, κατάλυμα, ρούχα, μεταφορά) από των “θέλω” μας (μεγαλύτερη τηλεόραση, καινούργιο cd player, ακριβά ρούχα, εντυπωσιακό αυτοκίνητο) αλλά και να βρίσκουμε την κατάλληλη ισορροπία στα έξοδα μας. Τα οικονομικά προβλήματα δημιουργούν άγχος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις σπατάλες.

Δράση – Δημιούργησε ένα λογικό προϋπολογισμό

Κατέγραψε τα έσοδα και έξοδα σου. Είναι ρεαλιστικά; Έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις με τα χρήματα που θα φυλάξεις στην άκρη για να καλύψεις κάποια “θέλω” σου? Ποια είναι τα πιο σημαντικά “θέλω” για σένα?

Ασχολήσου

Ασχολήσου με πράγματα που πραγματικά έχουν νόημα και σου προσφέρουν ένα αίσθημα εκπλήρωσης του σκοπού και ικανοποίησης. Θα πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι κάνεις την διαφορά ανεξάρτητα από πόση προσπάθεια έχεις καταβάλλει..

Δράση – Γίνε εθελοντής

Βοήθησε στα μαθήματα παιδιά που έχουν ανάγκη, επισκέψου έναν ηλικιωμένο στο σπίτι του ή στο νοσοκομείο, προσέφερε εθελοντική εργασία σε μια φιλανθρωπική οργάνωσης, κάνε πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες σου στο καθάρισμα του γειτονικού πάρκου ή μίας παραλίας, βοήθησε το γείτονα σου σε μια δουλειά που έχει να κάνει.

Μάθε να Διαχειρίζεσαι Αποτελεσματικά το Αγχος σου

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας. Ο τρόπος διαχείρισης του σχετίζεται με τον τρόπο που σκέφτεσαι. Είναι πιθανόν να κυριευτείς από πράγματα που σε άλλους φαίνονται παιχνίδι. Το να μάθεις να κρατάς ισορροπία μεταξύ δουλειάς, οικογένειας και ελεύθερου προσωπικού χρόνου είναι μια δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί δεξιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου. Ο σχεδιασμός βοηθά και σε κρατά σε ηρεμία.

Δράση – Κάνε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα

Κάθε μέρα, φύλαξε πέντε λεπτά για ένα διάλειμμα για την ψυχικά σου υγεία. Κλείσε την πόρτα του γραφείου σου εάν είναι εφικτό ή πήγαινε σε ένα άλλο δωμάτιο και φέρε στο μυαλό σου ένα όμορφο μέρος, ένα πρόσωπο ή μια ιδέα ή μην σκέφτεσαι τίποτα απολύτως!! Θα αισθανθείς σαν να κάνεις μίνι διακοπέςl!

Προσαρμόσου στις Αλλαγές που σε Επηρεάζουν

Θα ήταν ωραίο να “ζήσεις καλά και εμείς καλύτερα”, αλλά η ζωή βάζει συχνά εμπόδια στο δρόμο μας. Όταν προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις αναπάντεχες (και συχνά ανεπιθύμητες) αλλαγές μπορεί να αγχωνόμαστε. Τα παιδιά παθαίνουν ατυχήματα, οι γονείς αρρωσταίνουν, οι δουλειές χάνονται, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε ελαστικοί και να μαθαίνουμε τρόπους να προσαρμοζόμαστε.

Δράση – Βρες δύναμη στο σύνολο

Αναζήτησε ομάδες στήριξης ανθρώπων που βιώνουν προβλήματα σαν τα δικά σου. Όταν βρίσκεσαι με ανθρώπους που μοιράζονται τα προβλήματα σου, είναι πιθανόν να ανακαλύψεις μια νέα λύση. Προσπάθησε να δημιουργήσεις μία ομάδα, αναζητώντας τέτοιους ανθρώπους με ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ‘η τα μαζικά μέσα ενημέρωσης

Αντιμετώπισε τα συναισθήματα σου

Όλοι δυσκολευτήκαμε να βρούμε ασφαλείς και εποικοδομητικές τρόπους για να εκφράσουμε και να μοιρασθούμε τα συναισθήματα θυμού, λύπης, χαράς, απόλαυσης, και φόβου. Οι δικοί σου τρόποι που βιώνεις και εκφράζεις τα συναισθήματα σου είναι μοναδικά.

Δράση – Αναγνώρισε και αντιμετώπισε την διάθεση σου

Ψάξε να βρεις τι σε κάνει ευτυχισμένο, λυπημένο, χαρούμενο και θυμωμένο. Τι σε ηρεμεί; Μάθε τρόπους να διαχειρίζεσαι τη διάθεση σου. Μοιράσου χαρούμενα γεγονότα με έναν φίλο, “κλάψε στον ώμο” του αν χρειαστεί. Η φυσική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τον θυμό σου. Κράτα κάπου τα αγαπημένα σου αστεία κινούμενα σχέδια ή μία συλλογή από αστείες ιστορίες, για τις περιπτώσεις που νοιώθεις πως θέλεις να γελάσεις.

Διαμόρφωσε ένα πνεύμα ανεξαρτησίας

Μάθε πώς να είσαι σε αρμονία με τον εαυτό σου. Μάθε ποιος είσαι: τι είναι αυτό που σε κάνει πραγματικά χαρούμενο ή σε γεμίζει πάθος. Μάθε να κρατάς μια ισορροπία μεταξύ αυτών που μπορείς να αλλάξεις στον εαυτό σου και αυτών που δεν μπορείς. Γνώρισε τον εαυτό σου και δείξε του εμπιστοσύνη.

Δράση – Εξέλιξε τον Εαυτό Σου

Κάθισε λίγο στην άκρη και φύλαξε λίγο ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό σου. Κάνε μια άσκηση χαλάρωσης- προσπάθησε να μετρήσεις τις αναπνοές σου από το ένα έως το τέσσερα και ξεκίνα πάλι από την αρχή. Αλλιώς κάνε κάτι που αγαπάς όπως ο χορός, παρακολούθησε έναν αγώνα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.